Rajoy balla el ‘Rescue me'
La setmana de la nova ofensiva dels mercats contra Espanya, el president esquiva els periodistes als passadissos del Senat.
Sovint els mercats financers són insaciables, i qualsevol debilitat d'una empresa o estat –moltes vegades cuinada pels mateixos mercats– els serveix d'aliment. Que ho preguntin sinó al govern espanyol i a Mariano Rajoy, que es pensava que això que se't dispari la prima de risc només passava als socialistes malgastadors, però aquests dies ho ha viscut en carn pròpia.
L'executiu va començar la setmana postvacacional amb una bomba en forma de comunicat el dilluns de Pasqua, amb les borses tancades a bona part del món. El govern popular va anunciar una nova retallada de 10.000 milions d'euros, aquest cop en sanitat i educació, competències que tenen els governs autonòmics. Per tant, més deures per a les ja prou escanyades comunitats. Si no hi poden fer front, al PP, sempre tan solidaris, tenen la solució i estan disposats a fer un esforç i acceptar que les autonomies tornin competències al govern central, com va suggerir la presidenta madrilenya, Esperanza Aguirre.
Aquesta nova mesura d'estalvi no va agradar als mercats, que van castigar durament l'Estat espanyol amb una forta caiguda a la borsa i la prima de risc disparada. Dimarts l'Íbex va baixar gairebé un 3% i el risc país va tornar a màxims, per sobre dels 430 punts bàsics. Aquesta situació va donar ales a les especulacions sobre un hipotètic rescat d'Espanya. En plena psicosi de rumors i caigudes als mercats, Rajoy va protagonitzar la imatge del dia als passadissos del Senat, on no va voler fer declaracions als periodistes que l'esperaven. Endavant, enrere, gir. Per un moment semblava que ballés. El Rescue me, per exemple. Tot i que, segons va dir el mateix Rajoy, l'Estat no serà rescatat. No perquè no ho necessiti, sinó perquè és massa gran i no hi ha prou diners. Naturalment, declaracions com aquestes tampoc han donat confiança i la prima de risc ha continuat tota la setmana per sobre dels 400 punts.
El setge dels mercats a l'economia espanyola no s'ha frenat ni tampoc el del govern espanyol a Catalunya. La ministra de Foment, Ana Pastor, va confirmar el retard d'un any més en l'arribada del TGV a la frontera amb França –a finals del 2013 com a molt aviat– per culpa de dues licitacions menors que no es van fer a temps.
Aquesta ha estat la setmana també de la campanya de la renda, que ha començat amb una allau de peticions de l'esborrany. La crisi ha fet que molta gent tingui pressa per cobrar l'IRPF i això va saturar la web de l'Agència Tributària dimarts i dimecres, dies en què molt pocs usuaris van aconseguir accedir al portal. A més, la saturació del web d'Hisenda va perjudicar la presentació de l'IVA per part d'empresaris i autònoms. També ha tingut problemes el govern espanyol a l'Argentina, on el govern de Cristina Fernández ha amenaçat d'expropiar YPF, filial de Repsol. Això ha tensat les relacions hispanoargentines.
El FROB va donar dijous el tret de sortida a la subhasta de Catalunya Caixa, que conclourà al juliol i per la qual s'han interessat el Santander, el BBVA, el Sabadell, el Popular i Kutxabank. El Banc Sabadell no viu pendent d'aquesta operació i ha obert una oficina de representació al Rockefeller Center de Nova York. Una operació que s'ha sabut aquests dies és la compra d'Instagram per part de Facebook per 1.000 milions de dòlars. Continuen les presentacions de resultats del 2011, com la de Mango, que va facturar un 11% més, i Puig, que va vendre un 12% més –més de 1.200 milions– i va guanyar un 19% més, amb 155 milions de beneficis. L'aeroport d'Alguaire no té guanys però ha reduït un 38% el cost d'explotació.