Economia

Pioneres en innovació

La farmacèutica Esteve, Samar't i Comexi lideren el rànquing de les empreses d'origen gironí que més patenten

Darrere cada invent hi ha una forta inversió empresarial o pública, en el cas de la UdG

Podrien ser un secret, però les patents permeten divulgar avenços
El procés per arribar a patentar és llarg i car, però genera prestigi

Com oxi­dar l'aigua amb cata­lit­za­dors de ferro? Com detec­tar ràpida­ment la presència de bac­te­ris com la sal­mo­nel·la o la legi­o­nel·la? Com reduir el temps i aug­men­tar la fia­bi­li­tat a l'hora de can­viar un dis­po­si­tiu d'una màquina? Com apro­fi­tar l'aigua de pluja? Les res­pos­tes a aques­tes pre­gun­tes són invents d'empre­ses o ins­ti­tu­ci­ons giro­ni­nes dels dar­rers deu anys que han estat paten­tats. Objec­tes de tot tipus i medi­ca­ments com­ple­xos que tenen avui usos habi­tu­als són el resul­tat de mol­tes hores de tre­ball, d'inves­ti­gació i, en molts casos, de for­tes inver­si­ons econòmiques. Bona part d'aquests invents es con­ver­tei­xen en patents.

“En el cas d'Esteve i també d'altres, l'objec­tiu de fer una patent és pre­ser­var. Podria ser un secret, però les patents per­me­ten inter­can­viar infor­mació, divul­gar i dis­se­mi­nar els avenços sense que es puguin copiar de qual­se­vol manera”, explica Nico­las-Vin­cent Ruiz, direc­tor de pro­pi­e­tat indus­trial d'Esteve. Les patents de les far­macèuti­ques tenen un període de madu­ració llarg perquè els medi­ca­ments són béns com­ple­xos que, de fet, inclo­uen dife­rents patents. Aquesta far­macèutica, que té els seus orígens en l'any 1787 a Urús (Cer­da­nya), és actu­al­ment la prin­ci­pal paten­ta­dora del sec­tor pri­vat català. Esteve té els labo­ra­to­ris cen­trals a Bar­ce­lona, però manté les seves arrels giro­ni­nes amb una planta a Celrà.

El procés per arri­bar a paten­tar és llarg i car, i per això mateix genera pres­tigi en aque­lles empre­ses o ins­ti­tu­ci­ons que més paten­ten. Una patent és sinònim d'inno­vació i de futur, i Cata­lu­nya se situ­a­ria a mig camí entre la resta de l'Estat i Europa pel que fa a les dades de sol·lici­tuds de patents, cons­tata Llo­renç Arguim­bau, de l'Obser­va­tori de la Recerca de l'Ins­ti­tut d'Estu­dis Cata­lans (IEC). Hi ha diver­sos fac­tors que expli­quen que a Cata­lu­nya no s'acabi de fer el salt a paten­tar, com ara la pròpia cul­tura del país –no hi ha tra­dició– o la difi­cul­tat dels tràmits, però també la cons­ta­tació que les inno­va­ci­ons, en la majo­ria dels casos, reque­rei­xen un fort finançament.

L'empresa Samar't, de Vila­fant, espe­ci­a­lit­zada en pro­ducció de pla­ques de matrícula, és la segona empresa giro­nina que fa més patents. Segons el direc­tor de màrque­ting de Samar't, David Mallén, l'empresa ha rea­lit­zat aquests dar­rers anys 34 patents, que cos­ten uns 8.000 euros cada una. L'empresa, que va tan­car el dar­rer exer­cici fac­tu­rant 30 mili­ons d'euros, dedica una part impor­tant dels seus esforços a inno­var i a intro­duir noves patents a la seva llista de pro­duc­tes amb l'objec­tiu de créixer i obrir nous mer­cats. Entre els dar­rers pro­duc­tes de l'empresa hi ha les pla­ques de matrícula de plàstic meta­cri­lat.

El vice­rec­tor de Recerca i Trans­ferència de la Uni­ver­si­tat de Girona (UdG), Josep Calbó, explica que a les uni­ver­si­tats interessa que, a vega­des, els conei­xe­ments des­co­berts es puguin comer­ci­a­lit­zar. “Si es patenta, el bene­fici econòmic recau sobre la mateixa ins­ti­tució i d'aquesta manera es pot retor­nar la inversió pública que s'hi ha fet”, remarca. De totes mane­res, un cop s'ha paten­tat un pro­ducte, exis­teix un cost econòmic que pot ser de milers d'euros de man­te­ni­ment, un aspecte que, a vega­des, i espe­ci­al­ment en èpoques de crisi, pot ser difícil d'assu­mir. En aquest mateix sen­tit, fonts d'Esteve insis­tei­xen que és fona­men­tal que les uni­ver­si­tats tin­guin “alguna cosa” pro­te­gida quan hi arri­ben les empre­ses a bus­car idees i pro­to­tips. I recorda que hi ha un període d'uns dos anys fins que es pot trans­fe­rir la patent. A les comar­ques giro­ni­nes, l'únic ens públic que figura en el rànquing dels pri­mers sol·lici­tants de patents és la UdG. Segons Calbó, la tra­dició de paten­tar és rela­ti­va­ment nova al cen­tre i sobre­tot és sobre la bioquímica i la bio­tec­no­lo­gia, on s'obte­nen resul­tats amb retorn a la indústria far­macèutica.

Els vin­cles amb uni­ver­si­tats o el Parc Científic i Tec­nològic de la UdG també són clars en el cas de Comexi Group, l'empresa de Riu­de­llots de la Selva que exporta la majo­ria de la seva pro­ducció i que els dar­rers anys ha esca­lat mol­tes posi­ci­ons en nom­bre de patents. Així, par­ti­cipa en ses­si­ons de cre­a­ti­vi­tat foca­lit­za­des en inno­vació que es poden rea­lit­zar al Parc. “A Comexi, el pal de paller és la inno­vació, hi està molt arre­lada”, afirma el direc­tor de pro­ducte, Jordi Sahun, que insis­teix que tota l'empresa està oberta a la inno­vació. “No és que qua­tre pen­sin i deci­dei­xin, sinó que la gent que volta, que està en con­tacte amb els cli­ents i que té accés a infor­mació, genera idees.” Aques­tes idees es fil­tren en comitès i allà es pre­nen les deci­si­ons. “El que es vol és apor­tar valor al cli­ent, però si després surt una patent, millor”, explica Sahun. No és només inno­var en la màquina, sinó en pro­ces­sos, meto­do­lo­gies... Explica Sahun que les patents de Comexi es publi­quen sem­pre a Europa, els EUA i el Bra­sil. “Una patent no deixa de ser un regis­tre d'una pro­pi­e­tat i en el fons és un bé i una manera de pro­te­gir-te de la com­petència.” Tot i que el seu man­te­ni­ment és car, reco­neix el direc­tor finan­cer de Comexi, “no és nego­ci­a­ble”, perquè és l'única manera de ren­di­bi­lit­zar l'esforç econòmic: “Pen­sem, dis­se­nyem les nos­tres màqui­nes i les millo­rem, això ho podem dir”, con­clou Roca.

Període de confidencialitat

Per qüestions de tramitació, entre les quals hi ha que abans d'atorgar-se una patent s'ha de passar un període de confidencialitat, tot i que el gràfic de la part superior inclou el total de patents publicades per les empreses gironines, la xifra es pot ampliar. Això és degut al fet que hi pot haver patents sol·licitades entre el 2009 i el 2010 i que encara són provisionals, i per tant, no figuren en la llista. Explica el coordinador de l'Observatori de la Recerca de l'IEC que en realitat entre el 2009 i el 2010 es van sol·licitar un miler de patents, però que la majoria d'aquestes encara no han passat el període de prova.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.