La prima s'exhibeix
Els dubtes sobre el pla de rescat i la salut de la banca converteixen el deute espanyol en una muntanya russa hiperobservada.
també han estat protagonistes: Gas Natural, Serhs, Abertis, Saba, Catalana Occident, Everis, Going Green, Lipotec
Fa uns mesos era una desconeguda. La crisi era totxo i atur. La reestructuració financera i les tremolors al sector han popularitzat un nou element, la prima de risc, que ha anat guanyant protagonisme fins a arribar al cim aquesta setmana. I no només perquè hagi superat màxims —feia setmanes que ho feia—. La seva aparentment inexplicable reacció ha fet que el món econòmic n'estigués pendent. Tot. A tothora. I ella, presumida, s'ha exhibit: baixa, puja, escala, baixa, repunta, cau. Va reaccionar amb alces als resultats de les eleccions gregues, a priori bàlsam per al mercat. Va escalar amb els nervis a l'Estat espanyol i els dubtes sobre el rescat i les necessitats de la banca. Es va relaxar després de la primera subhasta de bons del Tresor —dimecres—, va caure després de la segona —dijous—, va repuntar divendres al matí després de saber-se que la banca espanyola necessita 62.000 milions i que les subhastes de Catalunya Caixa i Banc de València s'ajornen i es va calmar a la tarda.
En vista de tot això, què ha de dir Mariano Rajoy? El president espanyol era a la cimera del G-20, on va insistir en el missatge de confiança en les finances espanyoles. Aprofitant els milions i milions de litres d'oceà que el separaven de la península Ibèrica, La Moncloa va anunciar que enguany no hi haurà debat de política general, amb l'excusa que és el primer any de govern.
Qui també ha fet les amèriques aquests dies ha estat el president de la Generalitat. Artur Mas ha visitat Boston, capital d'una de les regions mundials més envejades pel president català, Massachusetts, per la seva aposta per la investigació, el valor afegit, la biotecnologia... i compatible amb els casinos! Eurovegas sembla que està més a prop de Barcelona. S'acosta l'hora de la presa de decisió de Mr. Adelson, però cada cop hi ha més veus en contra, com la del Col·legi d'Arquitectes. Mentrestant, l'economia catalana va decréixer un 0,5% al primer trimestre, segons l'Idescat, i caurà un 1,6% enguany, segons previsions del BBVA, que creu que l'atur es mantindrà per sobre del 20% al 2013.
Quant a la construcció, l'Itec (Institut de Tecnologia de la Construcció de Catalunya) preveu que l'any que ve el sector caurà menys i que pot tocar fons al 2014. No pas la d'AVE, però; continuen les inauguracions. La darrera, la ruta València- Sevilla, en gairebé quatre hores, que el primer dia només van agafar 70 persones.
Aquesta setmana el món de l'empresa ha generat moltes notícies. Gas Natural Fenosa invertirà entre 300 i 350 milions d'euros en la construcció d'un magatzem subterrani de gas a Balsareny, al Bages, i contractarà unes 200 persones per a les obres, que duraran entre vuit i deu anys, i 40 fixes quan el magatzem estigui en funcionament. Catalana Occident ha comprat la filial espanyola de Groupama per 404,5 milions. Abertis ha venut el 7% d'Eutelsat a China Investment per 385 milions, amb una plusvàlua de 237 milions. Una empresa controlada pel magnat Warren Buffet ha comprat Lipotec, empresa catalana dedicada a la producció de compostos cosmètics per a firmes de luxe. Going Green invertirà 4 milions en una planta de producció de motocicletes elèctriques a Barcelona. Una empresa que ja hi és, la consultora Everis, continua creixent i ja ha superat els 1.400 treballadors a Catalunya.
Pel que fa a resultats, Serhs va tancar el 2011 amb unes vendes de 472 milions, un 8% més que al 2010. Saba va tancar el 2011 un Ebitda de 76,1 milions, i va tancar la venda del parc logístic que gestionava a Santiago de Xile per 56 milions d'euros.