Gran angular

Reus, Gaudí i Londres

Antoni Gaudí destacava d'ell mateix: “Tinc el do de la percepció espacial perquè sóc el fill, el nét i el besnét de forjadors de coure.” Per explicar la manera d'entendre el món i la seva particular visió sobre les formes i els relleus, l'arquitecte presumia d'arrels com si volgués deixar clar que, de la mateixa manera que el seu pare i els seus avis forjaven coure, ell era capaç de forjar meravelles.

Tanta devoció pel taller que la família tenia al mas la Caldereta de Riudoms va portar-lo a posar en dubte el document del bateig que acredita Reus com a lloc de naixement, el 25 de juny de 1852, i la controvèrsia Reus o Riudoms s'ha anat allargant en el temps fins al punt que, en enciclopèdies i documents de recerca, es deixa una porta oberta a les dues denominacions d'origen.

El Gaudí Centre Reus tira pel dret i, en la seva carta de presentació, afirma que la instal·lació (amb 1.200 metres quadrats d'exposició) “és l'homenatge que la ciutat natal de Gaudí dedica al seu fill més universal”.

ATRACCIÓ.

El cert és que el Gaudí Centre és una lloança a l'obra gaudiniana i un pol d'atracció per a la capital del Baix Camp, fins al punt que durant el primer semestre de l'any ha rebut un total de 38.623 visitants interessats en la vida i miracles de l'ideòleg de la Sagrada Família.

En temps de vaques magres i de tendències a la baixa, la xifra de visitants suposa una bona notícia per a l'entorn, ja que és un 3,2% superior respecte al mateix període de l'any passat. En aquest sentit, des de l'Ajuntament es destaca “la capacitat del sector turístic per fer front a l'actual situació econòmica” i es posa de manifest el compromís “per reforçar l'oferta turística de la ciutat a partir d'una promoció conjunta i consensuada amb tots els agents del sector”. La regidora de Promoció Econòmica, Alícia Alegret, afirma que “el nombre de visites al Gaudí Centre està arribant al seu màxim i, previsiblement, s'estabilitzarà. El Gaudí Centre és un dels principals atractius turístics de la ciutat, juntament amb el comerç, la gastronomia i el patrimoni modernista”.

L'espai està situat a la plaça del Mercadal, al pinyol de la ciutat, i a banda de la superfície dedicada a exposició té també un restaurant, una botiga i l'oficina de turisme. Al visitant se li ofereix la possibilitat d'aprofundir en l'obra del mestre i de conèixer detalls relacionats amb la seva manera d'entendre el món. Una manera peculiar, qui sap si condicionada per una infantesa malaltissa amb reiterades afeccions pulmonars, i expressada en una fal·lera per la geometria, la devoció per la fe cristiana i la catalanitat.

Des de rússia amb interès.

El perfil del visitant ha variat i ara les entrades ja van a mans, majoritàriament, d'un visitant individual. És a dir, un visitant que hi acudeix per pròpia iniciativa, normalment en família, i no pas com a membre d'una excursió o grup organitzat. Això suposa un canvi perquè, fins ara, els grups representaven el gros de les visites, però la proporció s'ha invertit i el turista individual supera, amb un 57% de les visites totals, el pes que hi tenen les expedicions concertades.

Del total dels visitants del primer semestre del 2012, un 87% van ser turistes i un 13% escolars. I, pel que fa a les procedències, les dades confirmen la tendència que s'observa des de fa un temps a Tarragona i a la Costa Daurada i que presenta el turisme rus com un filó de negoci. Amb 10.928 turistes russos en sis mesos, el Gaudí Centre ha experimentat un increment del 33% dels turistes d'aquesta procedència. El turisme francès, amb 3.844 visitants, també es comporta bé i marca un augment del 16%. Igualment a l'alça, encara que més moderada, tendeix l'afluència de visitants catalans. Les 4.582 visites dibuixen un repuntament del 2%.

Per contra, el turista espanyol -amb 10.212 visites- ha marcat una davallada del 4% respecte a l'any passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.