Economia

Agricultura

Els pagesos reclamen les indemnitzacions per la C-31

Van fer una marxa lenta ahir a Ventalló per exigir que es pagui el deute o que almenys entri en el pressupost del 2013

La Generalitat només ha satisfet el 10% de les indemnitzacions

Pagesos i propietaris de terrenys afectats per les expropiacions de la carretera C-31 el 2008 van protestar ahir al matí en una marxa lenta per la carretera per reclamar el cobrament de les indemnitzacions que els deu la Generalitat. Els afectats, conduint cotxes particulars i una vintena de tractors, van anar des de Ventalló fins a Vilamacolum a 5 km per hora, fet que va provocar retencions tant en direcció nord, quan la protesta es dirigia cap a Sant Pere Pescador, com cap al sud, quan els pagesos tornaven a Ventalló.

La carretera, el 2009

“Aquesta és una més de les protestes que ja fa un temps que fem per reclamar el que és just per als pagesos, ja que els van prendre les terres a partir del 2008 per fer la carretera i encara no han cobrat”, va manifestar el coordinador d'Unió de Pagesos, Joan Caball. “De la carretera, el conjunt de ciutadans de Catalunya n'està gaudint, i els pagesos no poden gaudir de la reposició d'uns béns que se'ls van prendre forçosament, ells no van triar”, hi va afegir amb contundència.

Caball va explicar que la Generalitat devia als pagesos i propietaris tres milions d'euros. Aquest any ha pagat un 10% d'aquesta quantitat (uns 300.000 euros), però la quantitat encara és molt petita i, a més, segons Caball, hi ha expedients que encara ni tan sols estan pressupostats. “Això vol dir que anant molt ràpid entrarien als pressupostos de l'any vinent, i creiem que això és inadmissible”, va exposar. També va recordar que en aquests moments de crisi els pagesos amb menys terreny “tenen menys possibilitats de produir i de tenir ingressos, i fan falta per poder reinvertir. Com a mínim ho han d'incloure al pressupost del 2013, no es pot demorar més”.

Les protestes

Aquesta és la tercera protesta per l'impagament de les indemnitzacions de la C-31 que han fet els pagesos en els últims mesos. Caball va insistir que com més tarda la Generalitat a pagar més interessos hi ha i, per tant, “més costa a les arques públiques”.

Per la seva banda, el coordinador d'Unió de Pagesos a l'Alt Empordà, Narcís Poch, va explicar que són un centenar les parcel·les afectades, i va expressar la seva preocupació perquè les indemnitzacions que sí que estaven previstes en els pressupostos d'aquest any encara no s'han fet efectives. Va alertar, a més, que el sindicat organitzarà més mobilitzacions durant els mesos vinents.

Les quantitats pendents

Dels tres milions d'euros de deute inicial, uns dos milions corresponien a pagesos representats per Unió de Pagesos. El 2011 el pressupost de la Generalitat preveia el pagament d'1.800.000 euros, però d'aquesta quantitat només se n'han pagat 300.000 i a més s'ha fet el 2012. En el pressupost del 2012 no hi havia cap partida pressupostada, fet que preocupa profundament els pagesos, que, a més, tenen el deute pendent del 2011 i que sí que s'havia d'haver fet efectiu. “De paciència n'hem tingut molta, però després de tant de temps reclamem que com a mínim posin el deute pendent al pressupost del 2013”, va manifestar ahir un dels afectats.

LA XIFRA

300.000
euros
és el que han cobrat de moment els propietaris, només un 10% de la quantitat total (tres milions d'euros)

LA FRASE

De la carretera, el conjunt de ciutadans n'està gaudint, però als pagesos encara no se'ls ha compensat
Joan Caball
Coordinador d'Unió de pagesos


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Compres i milers de visitants a la fira Expocasió de Fornells

fornells de la selva

Continua la Vaga a la multinacional DXC Technology

girona

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA