Economia

Un suport cada cop més difícil i car

Les estadístiques revelen l'enduriment dels requisits de concessió de crèdit, sobretot a les pimes

Les entitats al·leguen falta de garanties

Diversos estudis recents confirmen la precarietat financera a què es veuen abocades les empreses, molt especialment les petites i mitjanes, per tirar endavant no tan sols el seu creixement sinó sovint simplement la seva activitat quotidiana. El Diagnòstic financer de l'empresa espanyola, que aquest any ha arribat a la seva tercera edició, és un estudi d'investigació elaborat per l'escola de negocis Eada en col·laboració amb la Pimec i nascut, segons els seus responsables, arran de la “falta de dades estadístiques fiables” sobre la situació de les empreses des del punt de vista financer. La metodologia per elaborar aquest diagnòstic consisteix en una enquesta realitzada entre directors financers d'empreses de tots els sectors i dimensions que aporten dades inèdites sobre la situació i les perspectives financeres de les companyies.

Empitjoraments

L'informe revela, per exemple, que un 36,6% de les empreses enquestades declaren haver rebut restriccions de crèdit, i que un percentatge molt superior, pràcticament un 70%, han vist com se'ls endurien les condicions que havien tingut en crèdits anteriors. Entre aquests recruaments hi ha, com a nova condició més aplicada, l'augment dels tipus, que s'ha practicat en un 69,3% dels casos, i les comissions s'han encarit a un 73,3% dels enquestats. Altres dades alarmants són, per exemple, que, si bé l'any 2010 gairebé un 50% de les empreses preguntades es declaraven exportadores, el 2011 la ràtio havia baixat a pràcticament un 42%, amb l'únic consol que el volum total d'exportacions continua creixent.

Fa pocs dies, un treball de les cambres de comerç va difondre uns percentatges semblants, i hi va afegir que, en el segon trimestre de l'any, les denegacions de crèdit a pimes havien passat, respecte del primer, del 16,3% al 25%, per “falta de garanties”, segons les entitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.