Economia

agricultura

Calculen un 12% menys en la collita de Poma de Girona

Si es descarta el 2011, que va ser un any excepcional, és la millor producció en 20 anys

Els productors compensaran la pèrdua en relació l'any passat, amb un increment del 15% dels preus

L'excep­ci­o­nal collita del 2011 fa que els números indi­quin que la pro­ducció de Poma de Girona al 2012 ha cai­gut en un 12%, arri­bant a un total de 94.441 tones. La dava­llada és con­seqüència sobre­tot de fac­tors cli­ma­tològics, però no es pot obviar que si es des­cartés el 2011, la pro­ducció del 2012 seria la millor dels dar­rers vint anys, amb un aug­ment d'un 9% dels dar­rers tres anys, segons va asse­nya­lar el direc­tor de l'estació expe­ri­men­tal IRTA-Mas Badia, Josep M. Pagès. Tot i això, per com­pen­sar aquesta bai­xada de pro­ducció en relació amb l'any pas­sat, els pro­duc­tors pre­ve­uen aug­men­tar els preus un 15%, apro­fi­tant el fet que no exis­tei­xin estocs pro­ce­dents d'altres països. Aques­tes són algu­nes de les dades que van trans­cen­dir ahir durant la pre­sen­tació al Mas Badia de la Tallada d'Empordà, de les pre­vi­si­ons de collita i comer­ci­a­lit­zació de la cam­pa­nya de POMA 2012 a càrrec del direc­tor ter­ri­to­rial del Depar­ta­ment d'Agri­cul­tura, Rama­de­ria, Pesca, Ali­men­tació i Medi Natu­ral, Jordi Aurich; el gerent de Girona Fruits SCCL i mem­bre del Con­sell Regu­la­dor de la IGP Poma de Girona, Josep Mª Cor­nell; el gerent de Giro­poma SL i mem­bre del Con­sell Regu­la­dor de la IGP Poma de Girona, Alex Crei­xell; i Josep Mª Pagès.

De fet, Poma de Girona s'ha situat enguany en una bona posició i ha gua­nyat pes en el mer­cat català, on repre­senta el 37,03%. Aquest fet és con­seqüència, entre d'altres, dels fac­tors cli­ma­tològics com les pedre­ga­des que van afec­tar les ter­res de Lleida i que han malmès la collita en aquell ter­ri­tori. Però a més, segons va des­ta­car Jordi Aurich, és pel fet que els pro­duc­tors han fet una aposta deci­dida per Poma de Girona i va enco­rat­jar els pro­duc­tors a con­ti­nuar enda­vant amb l'aposta que han fet amb I+D i l'IRTA.

Segons Josep Maria Cor­nell, les pers­pec­ti­ves de futur són posi­ti­ves i s'espera que en els pro­pers anys s'aug­menti la pro­ducció perquè hi haurà més superfície. Pel que fa enguany, segons va afe­gir Alex Crei­xell, “és un dubte què pas­sarà amb el con­sum inte­rior”, ja que, a con­seqüència de la crisi, “està bas­tant apàtic”.

LA FRASE

El sector productiu ha fet un esforç d'especialització i el temps els està donant la raó
Jordi Aurich
director territorial del Departament d'Agricultura

LA XIFRA

94.441
tones
de Poma de Girona és la producció d'enguany, amb una superfície productiva total de 2.268 hectàrees.

Previsions de collita a la UE durant el 2012

Respecte el 2011, la producció ha caigut a Europa un 9%, a l'Estat espanyol un 24%, i a Catalunya, un 23%. La davallada de Poma de Girona del 12% és inferior a la mitjana catalana i espanyola.

Les exportacions oscil·len entre el 20 i el 30%

Actualment les exportacions de Poma de Girona oscil·len entre el 20 i el 30%, creixent en funció de l'oferta i la demanda. Sobretot s'exporta la varietat Gala -50%-, mentre que la Golden no interessa

Golden, la principal varietat, baixa posicions

Tot i que el grup Golden és la principal varietat que més es produeix a les comarques gironines, amb un total de 44.484 tones en el 2012, per primer cop la xifra se situa per sota de la meitat del total.

Les dades per comarques productores

L'Alt Empordà, amb 1.171 ha, ha produït 49.053 tones de pomes; el Baix Empordà, 922 ha, 38.097 tones; el Gironès i Pla de l'Estany, 105 ha –4.291 tones– i la Selva i altres, amb 71 ha –3.000 tones–.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.