Només un 10% de la producció de sal es destina al sector alimentari
LURDES MORESO - SANT CARLES DE LA RÀPITA
La collita de sal a les salines de la Trinitat del delta de l'Ebre, que explota l'empresa Infosa, és a la recta final. En només tres setmanes es recull tota la sal que s'acumula en aquest espai durant tot l'any i, enguany, Infosa assegura que obtindrà una collita rècord: 105.000 tones de sal marina. L'explicació d'aquest augment de producció el trobem en l'extrema sequera de l'últim any, que tant perjudica altres sectors però que alhora beneficia les salines. “Hem aconseguit més sal que mai, estem davant d'una campanya extraordinària”, ha explicat el gerent d'Infosa, Joan Sucarrats. Les altes temperatures també han afavorit la collita de sal, que superarà l'aconseguida en la campanya del 2005, quan es van extreure 94.000 tones de sal de les salines de la Trinitat. A més, la qualitat del producte augmentarà perquè amb més sal es redueix la contaminació per magnesi.
L'augment de producció també es traduirà en més facturació, que en l'últim exercici ha estat de 8,6 milions d'euros, segons Infosa. “La demanda de sal de desgel va caure en picat l'hivern passat”, diu Sucarrats. Només un 10% de la sal que es produeix al delta de l'Ebre es destina al sector de l'alimentació, i el sector industrial n'absorbeix un 90% de la demanda. “La sal d'Infosa es destina al desgel, el tractament d'aigües i de pells, la indústria química i les conserves”, ha manifestat el gerent d'Infosa. I bona part d'aquesta sal s'exporta. Concretament, un 70% es comercialitza a mercats exteriors, principalment l'Estat francès i alemany, tot i que també arriba la sal del Delta al nord d'Àfrica i als Estats Units.
El procés de recol·lecció de sal implica la contractació de 54 persones que s'afegeixen a la plantilla estable d'Infosa, de 36 treballadors. “En vint dies es recull tota la sal marina de les basses”, ha dit Sucarrats.
Les salines de la Trinitat ocupen una superfície de 1.000 hectàrees, 900 de les quals són de concentració i evaporació d'aigua, i 100 hectàrees més, on hi ha els cristal·litzadors, distribuïts en 32 basses. Estan situades a la punta de la Banya, just al final de l'istme del Trabucador, un espai natural envolat d'aus aquàtiques com els flamencs, on la producció de sal es remunta al segle XIX. No va ser, però, fins al 1935, que Infosa, que té la seu social a Rubí, va començar a explotar les salines. I és en aquest espai natural on també es produeix la flor de sal, de manera artesanal i destinada a mercats d'alimentació de qualitat. En aquesta collita s'aconseguiran 24 tones de flor de sal, que Infosa comercialitza amb la marca Flor del Delta. En aquest cas, el procés de recol·lecció s'allarga durant mesos (des de la primavera i fins al setembre). La característica principal és que té més clorur de potassi i magnesi i potencia el gust dels aliments (és menys salada). Segons els productors aquest tipus de sal és una de les més cotitzades pels experts en cuina. Tant la recol·lecció com l'envasat és manual.
No només cal estar pendent de la climatologia per poder augmentar la producció de sal, i en el seu cas, confiar que les precipitacions siguen escasses. Durant aquesta campanya Infosa ha provat una màquina recol·lectora que a través d'un sistema d'ultrasons detecta quin és el gruix de la capa de sal i determina exactament per on cal tallar per evitar topar amb la terra i córrer el risc de contaminar la sal. “Només n'hem provat un prototip, és un projecte a llarg termini”, ha manifestat el gerent d'Infosa. És un projecte d'investigació subvencionat pel Centre de Desenvolupament Tecnològic i Industrial (organisme que depèn del Ministeri d'Economia i Competitivitat) i té el suport de l'enginyeria Attico. Actualment les màquines recol·lectores de sal van dirigides per un treballador que s'encarrega de recollir la sal que s'acumula a les salines i deixa una capa al més fina possible a terra per obtenir una bona collita però també intenta evitar la contaminació de la producció amb partícules de terra. Això significa que part de sal que encara seria bona per comercialitzar es deixa als cristal·litzadors i es ven com a sal de menys qualitat i que s'usa principalment per al desgel de carreteres. Depèn totalment de la perícia del treballador. I la voluntat d'Infosa és poder automatitzar aquest procés i deixar només un gruix d'un centímetre de sal a terra. El projecte inclou un estudi previ de les característiques del terreny, la creació del programari i la seva adaptació a la màquina, així com tot el procés de muntatge de laboratoris i plantes pilot, el personal adequat, els actius tecnològics i els dissenys, llicències i patents.
La màquina recol·lectora que s'ha provat és només un prototip, la previsió d'Infosa és fer un altra prova l'any que ve i poder implantar aquest sistema de recollida de sal el 2014. L'empresa salinera estima que l'aplicació d'aquesta tecnologia li permetrà recollir 15.000 tones més de sal anuals. Per tant, augmentaria el rendiment actual de les instal·lacions i la facturació d'Infosa seria de prop d'1 milió d'euros més. El pressupost d'aquest projecte d'investigació és de 590.000 euros, un 15% dels quals estan finançats pel govern de l'Estat espanyol i la resta va a càrrec d'Infosa.
Les salines de la Trinitat al delta de l'Ebre funcionen des del 1885, però va ser el 1935 quan l'empresa Infosa va començar a explotar-les. Són l'única productora de sal marina de Catalunya i una de les principals de l'Estat, amb una producció mitjana de 90.000 tones de sal.
Facturació
8,6 M€
Treballadors
90
Any de fundació
1935