Empreses

Mace es fixa ara en el continent americà per continuar el projecte d'expansió

Són els únics fabricants a l'Estat de tubs d'acer inoxidable per al sector de la beguda.

Ideen i desenvolupen la maquinària que després utilitzen per fer els rotllos

Pare i fill treballen colze a colze per tirar endavant un negoci familiar, amb seu a Esparreguera, que en el tub d'acer inoxidable recuit en bobina ha trobat la clau per avançar tot i la crisi econòmica. Eduard Hernando recorda com a la dècada dels anys noranta, “quan la primera crisi va castigar la indústria” es va haver de reinventar i va transformar el que era un taller de serveis metal·lúrgics –que principalment feia manteniment per a altres empreses– en un negoci centrat en la fabricació de tubs amb la majoria de clients estrangers. De fet, ara per ara no és agosarat dir que molts dels sortidors de cervesa i begudes amb gas de tot Europa tenen un component català, el tub de Mace.

A part de consolidar el mercats europeu, rus i del sud-est asiàtic que han anat obrint en els últims anys, els plans d'expansió de l'empresa impliquen fer el salt al continent americà. Treballen, per exemple, per fer-se un forat al Brasil, un país clau a Sud-amèrica. En tot cas, com explica el fill, Ivan Hernando, tenen molt clar que el futur de Mace requereix les exportacions d'un producte que només fabriquen ells a l'Estat espanyol i tres empreses més a la resta d'Europa. “Som pocs productors però també pocs clients”, hi afegeix abans d'explicar que la seva cartera està formada per una trentena, entre els quals hi ha grans i petites firmes. Els clients estrangers representen el 60% de la facturació de la firma catalana, que se situa al voltant dels dos milions d'euros. Com explica el pare, tot i que quan van començar a fabricar tub els principals clients es trobaven a l'Estat, ara només en tenen dos, un altre efecte de la crisi econòmica.

L'empresa s'ha hagut d'adaptar a tot una sèrie de canvis en els últims anys per fer front a la demanda i a les característiques del mercat. Així, per exemple, han apostat per crear el departament d'exportació i remodelar el de comercialització per tal de tenir més presència a l'exterior. També han creat una pàgina web i mantenen una pràctica que els va donar bons resultats al principi: agafar la maleta i viatjar per donar a conèixer el producte. Els dos recorden la participació de Mace a la fira Brau Beviale del 2008 –una trobada de referència a Alemanya del sector metal·lúrgic– com l'exemple de la feina que han d'anar desenvolupant a l'exterior.

Un dels fets diferencials de Mace és que són els creadors de les màquines que utilitzen per crear les bobines. Aprofitant l'experiència que ja havien adquirit com a proveïdor de serveis i de maquinària a altres empreses, els gestors de Mace han anat desenvolupant tot el que necessiten per millorar el seu producte. “El disseny i creació d'una màquina no es fa d'un dia per l'altre”, diu Hernando pare, abans de definir els treballadors de l'empresa com a persones polivalents i amb experiència.

Els gerents de Mace estudien noves aplicacions pel tub d'acer inoxidable que fabriquen. Segons Hernando fill, tenen capacitat per produir cinc milions de metres anuals. Ara en venen una quantitat mitjana de 3,5 milions, la majoria de les quals, en bobines, tot i que també ofereixen la venda en serpentins.

Facturació

2 M€

Treballadors

8

Any de fundació

1951

Mace és una empresa familiar que ha aconseguit esquivar la crisi gràcies a l'exportació del tub d'acer inoxidable recuit en bobina. A Europa, només hi ha tres empreses més que comercialitzen aquest tipus de producte.
la clau

Producte i servei de qualitat

Tot i que Mace s'ha especialitzat en un producte indiferenciat i que, per tant, és molt semblant al de la competència, l'empresa ha sabut treure profit de diversos aspectes que en marquen la diferència. Gràcies a la maquinària que ells mateixos han desenvolupat, han estat pioners a presentar al mercat bobines de tub d'acer inoxidable de 1.500 metres aproximadament en producció continua i, per tant, reduir costos. A més, han dissenyat un embalatge que permet un aprofitament màxim del volum de metres de tub per palet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.