Economia

tantxtant

Per la fallida d'Iberia i AENA

L'evolució de la crisi ha fet coincidir la implosió dels dos puntals d'un sistema ineficient aeroportuari que durant dècades ha costat milers de milions a Espanya.  D'una banda, Iberia sembla destinada a caure sota el control de British Airways, que ja ha anunciat plans de reestructuració per al 22% de la plantilla.  De l'altra, AENA apuja taxes perquè arrossega un deute inassumible originat en les inversions descontrolades que va fer en el passat.  La T-4 de Barajas, que va costar més de 6 vegades el que s'havia pressupostat, funciona avui a menys del 50% de capacitat.

AENA i Iberia han intentat convertir Barajas en un hub esmerçant-hi importants injeccions de diner públic.  Aquest objectiu s'ha plantejat a càrrec de la resta d'aeroports espanyols i s'ha gestionat de forma incompetent.  

L'austeritat ha atrapat aquestes dues empreses destructores de valor, però l'Estat es resisteix a deixar que el mercat faci el seu camí.  Amb l'economia semiintervinguda l'Estat encara arrossega els peus per privatitzar AENA i és el primer accionista d'Iberia a través de Bankia, tot i els avisos de la UE.  AENA no es privatitza perquè l'única forma sensible de fer-ho és trossejant-la.  Un model d'aeroports autònoms en competència és l'última cosa que vol l'Estat, i Iberia té sobrecostos salarials i d'estructura històrics molt difícils d'adreçar.

Es tracta d'excel·lents notícies, tot i que caldrà vigilar que l'Estat no hi aboqui més diners.  Aquest despropòsit, que s'ha finançat en gran part amb impostos catalans, ha bloquejat El Prat i enfonsat Spanair.

Per cert, després d'instar a la caiguda d'Spanair, segons Qatar Airways, què més cal que faci en Piqué contra els interessos de l'economia catalana perquè els socis del Cercle d'Economia trobin un altre president?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Nou rècord d’exportacions al juliol

barcelona
economia

Els petits accionistes del Sabadell s’uneixen per oposar-se a l’opa del BBVA

barcelona
energia

El Regne Unit elimina el carbó de la seva producció elèctrica

barcelona
ECONOMIA

La plantilla de Lékué a la Llagosta es mobilitza contra el tancament de la planta: “Estem pagant una mala gestió”

La Llagosta
economia

L’Opa del BBVA al Sabadell s’alenteix

barcelona
unió europea

La CE veta l’ús d’un agent químic present en caixes de pizza

barcelona
regne unit

El Banc d’Anglaterra no es deixa arrossegar per la Fed i manté els tipus en el 5%

barcelona

Girona és una de les demarcacions de l’Estat amb més hotels a la venda

GIRONA
Tribuna

Un equip de 3 estrelles

Soci-Director de H&B Human and Business, conferenciant i formador