Gran angular

DE MEMÒRIA

Colors, indústria i també col·leccions... (1)

A Catalunya, una part de la història de la principal empresa catalana fabricant de colors comença com un laboratori dit Institut Químic Tècnic, situat al carrer del Pi de Barcelona, dirigit pel químic Francesc Novellas. D'entrada, hi fabriquen vernissos, esmalts, líquids assecadors, màstic per a metalls, pintures antioxidants: uns productes que, fins aleshores, calia importar. Però encara no eren al món dels colors

La neces­si­tat de colors és una vella neces­si­tat humana que, fins a la apa­rició de la química indus­trial (és a dir: fins a final del segle XIX), només s'havia pogut satis­fer molt par­ci­al­ment. Al segle XX, la pro­ducció de colors (per a la roba, els objec­tes, els vehi­cles, els inte­ri­ors, els exte­ri­ors) ha fet un salt extra­or­di­nari, mai vist.

A Cata­lu­nya, una part de la història de la prin­ci­pal empresa cata­lana fabri­cant de colors comença com un labo­ra­tori dit Ins­ti­tut Químic Tècnic, situat al car­rer del Pi de Bar­ce­lona, diri­git pel químic Fran­cesc Nove­llas. D'entrada, hi fabri­quen ver­nis­sos, esmalts, líquids asse­ca­dors, màstic per a metalls, pin­tu­res anti­o­xi­dants: uns pro­duc­tes que, fins ales­ho­res, calia impor­tar. Però, no eren, encara, al món dels colors.

Al 1917, Titan, la marca d'un dels pro­duc­tes estel·lars inven­tats per Ramon Mon­ta­ner, un altre químic del labo­ra­tori, va ser­vir per donar nom a l'empresa, que ja havia cres­cut molt, i va esde­ve­nir soci­e­tat anònima. Del car­rer del Pi, a la Bar­ce­lona antiga, havia pas­sat a Poble­nou, a l'Eixam­ple de la nova Bar­ce­lona.

El 1934, l'empresa, amb l'engi­nyer i geòleg Joa­quim Folch i Girona com a prin­ci­pal acci­o­nista al cap­da­vant, va llançar al mer­cat un dels pri­mers esmalts sintètics de la indústria química euro­pea: Titan­lux. Folch pro­ce­dia del món de la mine­ria del plom, de les mines de Bell­munt del Pri­o­rat: una explo­tació cone­guda des de l'època de Roma, que s'indus­tri­a­litzà a par­tir del 1870. Als anys 1920, les gale­ries sub­terrànies de les mines, situ­a­des fins a 620 metres de pro­fun­di­tat, suma­ven en total més de 40 km de lon­gi­tud. L'explo­tació del jaci­ment va durar fins als anys 70 del segle XX.

Tor­nem a Titan. El 1936 l'empresa va ser col·lec­ti­vit­zada, com totes les grans empre­ses cata­la­nes. El que no va ser un fet tant gene­ra­lit­zat és que Joa­quim Folch, l'acci­o­nista més impor­tant de l'empresa, n'esde­vingués el direc­tor.

Entre­mig, ja havia començat la extra­or­dinària acti­vi­tat col·lec­ci­o­nista de Folch, una passió que es va anar desen­vo­lu­pant en dues direc­ci­ons ben dife­rents. Una, el món dels mine­ra­lo­gia, que el va dur a viat­jar per tot el món. L'altra, “la història dels vehi­cles de motor”, espe­ci­al­ment, dels automòbils.

La Col·lecció Folch de mine­rals, aixo­plu­gada a la Fun­dació Can Costa, és fruit de més de 50 anys de feina cons­tant, abne­gada. Es cal­cula que està for­mada per uns 15.000 exem­plars, per­fec­ta­ment docu­men­tats, foto­gra­fi­ats, i clas­si­fi­cats. Els experts diuen que és una de les millors col·lec­ci­ons mine­ralògiques pri­va­des del món. El seu interès és múlti­ple: científic, ben entès, però, també, estètic i plàstic. Les imat­ges fotogràfiques que en conei­xem, que són visi­bles a inter­net, impres­si­o­nen per les seves qua­li­tats for­mals i cromàtiques.

El 1948, amb 26 anys, després d'haver fet el ser­vei mili­tar a les illes Canàries i d'haver pas­sat pel nord d'Àfrica, Albert Folch i Rusiñol, químic, fill de Joa­quim, i rene­bot de San­ti­ago Rusiñol, va entrar a tre­ba­llar a la direcció de l'empresa Titan. La demanda de colors con­ti­nu­ava, i l'empresa ofe­ria bons pro­duc­tes.

Seguint el model del seu pare, Folch i Rusiñol va començar a tre­ba­llar per for­mar una col·lecció ben dife­rent: l'art dels pobles no euro­peus. La seva passió va coin­ci­dir amb la de dues altres per­so­na­li­tats excep­ci­o­nals: Eudald Serra, escul­tor avant­guar­dista que havia vis­cut, des del 1935, 15 anys al Japó, i August Panye­lla, arqueòleg, futur direc­tor del Museu Etnològic de l'Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona. I amb la de Mar­ga­rida Corac­han, la seva muller, que li va fer conèixer les cul­tu­res anti­gues de la moderna Veneçuela, on s'havia exi­liat el 1937 el seu pare, el cirurgià Manuel Corac­han, que havia estat con­se­ller de Sani­tat de la Gene­ra­li­tat en un moment difícil.

Els colors d'una indústria cata­lana van ser­vir per des­co­brir les cul­tu­res prein­dus­tri­als del món.

La Mineral Collection

El text de presentació pública de la col·lecció privada de Joaquim Folch i Rusiñol fa un recorregut geogràfic i geològic per tots els continents, en què, de tant en tant, s'entra en detalls. El sentit general, però, s'expressa quan llegim: “intelligent and insightful, Sr. Folch managed to combine his theoretical knowlwdge with a great sense of style that resulted in a very personal and unrivallet collection, a rich mixt of the scientific, geographic and aesthetic”. Ciència i estètica, i geografia de les pedres del món.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.