Empreses

El cafè selecte de la Barcelona més modernista

Cafès Tupinamba va ser pionera l'any 1897 a envasar amb una marca pròpia la mescla que fins aleshores es venia a granel.

Les càpsules és un mercat a l'alça perquè és pràctic i es garanteix la qualitat del cafè

Anar a fer el cafè al bar de la can­to­nada és un cos­tum estès avui en dia, però poc freqüent en la Bar­ce­lona moder­nista, quan es va crear la marca Cafès Tupi­namba. Aquesta empresa bar­ce­lo­nina, fun­dada per la família Escudé, el 1897 va ser pio­nera a comer­ci­a­lit­zar la mes­cla de cafès que impor­tava de diver­sos països i a enva­sar-la amb marca pròpia. En aquell temps el cafè era una nove­tat i s'acos­tu­mava a com­prar a gra­nel per con­su­mir-lo a casa. Tupi­namba neix en ple esplen­dor del moder­nisme i prova d'això és el dibuix que encar­re­guen al pin­tor Ramon Casas per a un anunci de la marca, en què una senyora està pre­nent una tassa de cafè. És una imatge de dis­tinció per a un cafè selecte que es vol donar a conèixer entre la bur­ge­sia de l'època. Els anun­cis de la marca van evo­lu­ci­o­nar amb el topònim i els micos que s'hi asso­ci­a­ven, ja que avui dia no se sap si es refe­reix a una zona de la selva del Bra­sil o de la tribu que hi habi­tava. El que sí que és clar a través de la publi­ci­tat de l'època és la tra­dició i la qua­li­tat d'aquest cafè, que el 1920 ja tenia sucur­sal a Madrid.

La família Riera va adqui­rir la marca l'any 1955. Va ser l'empre­sari Toni Riera i Gui­tart, pare de l'actual pro­pi­e­tari, qui va donar con­tinuïtat a l'ela­bo­ració de cafès, tes i xoco­la­tes. La fàbrica, situ­ada al barri del Poble­nou, ja impor­tava els cafès de països pro­duc­tors com ara el Bra­sil, Colòmbia, el Viet­nam o Kenya per fer-ne el tor­re­facte.

El direc­tor gene­ral de Tupi­namba, Toni Riera, explica que un fita impor­tant per a les empre­ses de cafè va ser el 1980, quan l'Estat espa­nyol va dei­xar de regu­lar el mer­cat i va fixar les quan­ti­tats, qua­li­tats i els preus de com­pra i venda del cafè. “Les mul­ti­na­ci­o­nals entren amb força i dels 1.400 tor­re­fac­tors en que­dem poc més d'un cen­te­nar”, explica. Aquest nou pano­rama obliga els petits pro­duc­tors a espa­vi­lar-se, i és quan l'empresa deci­deix apos­tar fort per l'espe­ci­a­lit­zació i la venda al sec­tor Horeca, l'hos­ta­le­ria i els cafès con­su­mits en esta­bli­ments fora de casa. “Són cli­ents que pri­o­rit­zen la qua­li­tat del pro­ducte i el ser­vei, men­tre que les mul­ti­na­ci­o­nals con­tro­len el sec­tor de l'ali­men­tació i el con­sum domèstic.”

Tupi­namba va fer una aposta de futur el 2009 mar­xant del Poble­nou, amb la trans­for­mació del 22@ i tras­lla­dant-se al polígon de Canet de Mar. La inversió d'uns 15 mili­ons d'euros va per­me­tre dis­se­nyar unes ins­tal·laci­ons amb la tec­no­lo­gia més avançada per fer tot el procés de tor­re­facció, enva­sat i la maquinària per pro­duir el cafè en mono­dosi. “Les càpsu­les és un mer­cat a l'alça perquè és pràctic i es garan­teix la qua­li­tat del cafè inde­pen­dent­ment de qui el faci”, asse­gura. És per això que la fàbrica ja es va auto­ma­tit­zar per aug­men­tar el volum de mono­do­sis, que els repre­senta el 25% de la fac­tu­ració.

El Grup Tupi­namba, que durant els últims anys ha cres­cut amb la incor­po­ració de la marca giro­nina Cafès Rovira i les cafe­te­ries de Bar­ce­lona Cafés 40 Pai­ses, té un volum de fac­tu­ració de 18 mili­ons d'euros. Dels 300.000 qui­los de cafès que venien al prin­cipi dels anys 80, han pas­sat als 3 mili­ons de qui­los que fac­tu­ra­ran aquest any. El direc­tor gene­ral es mos­tra satis­fet dels resul­tats obtin­guts fruit de l'espe­ci­a­lit­zació que van adop­tar des d'un prin­cipi. A l'empresa, que té dues dele­ga­ci­ons a Madrid i una a Inca, hi tre­ba­llen 75 per­so­nes.

El pla de futur és ampliar la inter­na­ci­o­na­lit­zació del grup. Ara per ara, el mer­cat exte­rior se cen­tra a l'Estat francès i Por­tu­gal, però la intenció és obrir-ne als Estats Units, al Regne Unit i la Xina. “Vam apos­tar per créixer per poder anar a fora, on volem ven­dre la mei­tat del que produïm”, explica Riera. Per acon­se­guir-ho volen gua­nyar ter­reny en el mer­cat de les càpsu­les d'ús domèstic i ja estan inves­ti­gant un envàs bio­de­gra­da­ble. El 80% de la fac­tu­ració de l'empresa és amb la mani­pu­lació que fan del cafè i la resta de les ven­des de tes, infu­si­ons i xoco­la­tes.

El direc­tor gene­ral no tem que una pos­si­ble secessió de l'Estat espa­nyol reper­cutís nega­ti­va­ment en el negoci. “S'ha d'anar a ven­dre a fora i no limi­tar-se al mer­cat intern. Els cli­ents són intel·ligents i el que volen són bones con­di­ci­ons comer­ci­als. No es perd un cli­ent per ide­o­lo­gies.”

Marca pionera

El producte i la marca va néixer el 1897 i va ser pionera a introduir una mescla de cafès de diversos països amb envàs propi.

El dibuix de casas

Tupinamba va néixer en plena Barcelona modernista, com ho prova la publicitat d'aquells moments, encarregada al famós pintor modernista Ramon Casas.

Una tradició

En els inicis el cafè pres fora de casa encara era una novetat i es venia a granel. Els anuncis de l'època en destacaven la tradició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.