Empreses

tacsa

Tacsa inverteix per obrir nous mercats per a la cobertura antioxidant

L'empresa hospitalenca vol ampliar el tractament per cataforesi de l'àmbit de l'automoció a productes exposats a la corrosió com ara el mobiliari urbà

Fa deu anys, quan un desaprensiu ratllava amb les claus la carrosseria d'un vehicle, hi havia molts punts perquè aquesta s'acabés rovellant entorn de la incisió si no s'hi posava remei. Ara això no passa. I el motiu té un nom estrany per a oïdes profanes: cataforesi. És un tractament que dura tres hores i que s'aplica a qualsevol superfície metàl·lica. Es tracta d'un procés consistent a aplicar pintura orgànica per impulsos elèctrics, quan la peça està en un tanc i un cop s'ha netejat d'impureses i olis. Posteriorment un operari dóna els últims retocs a aquells llocs que resulten inaccessibles per a la màquina. El resultat és una capa de color negre mat, que posteriorment pot ser pintada o no, i que té com a principal característica que resisteix l'oxidació. Per aquest motiu la cataforesi és utilitzada per tots els fabricants de vehicles.

TACSA –acrònim de Tractament i Acabats per Cataforesi, S.A.–, amb plantes a l'Hospitalet i Santa Coloma de Cervelló i associada al Centre Metal·lúrgic de Sabadell, es dedica a la cobertura de les peces que li envien els seus clients per al tractament. En la gran majoria dels casos són peces que formaran part de turismes i camions, i que en el 65% dels casos s'acabaran exportant. “Però volem expandir-nos a altres mercats”, explica el director general, Enric Esquerdo. La crisi del sector automobilístic ha colpejat tots els sectors que l'abasteixen i la indústria de la cataforesi no n'ha estat aliena. Esquerdo defensa que la gran virtut d'aquesta cobertura és que “té un molt alt nivell antioxidant”, motiu pel qual es pot aplicar a molts productes exposats a la corrosió. “És molt apte per al mobiliari urbà, com ara contenidors, papereres i pilons”, afectats per les inclemències que suposa estar a l'aire lliure. També s'hi han interessat fabricants de màquines de gimnàs, com ara bicicletes per practicar l'spinning, que es desgasten per l'acció de la suor dels usuaris. Esquerdo confia que aquest nou mercat faci canviar la proporció al negoci i representi entre el 20% i el 30% de la facturació. Ara, la indústria de l'automòbil s'emporta el 90% de la producció de Tacsa, que serveix a proveïdors de les principals firmes europees.

Tacsa va començar la seva activitat l'any 1988 a Santa Coloma de Cervelló amb dues empreses: Recubrimientos Miralles i Estampaciones Martínez, que ja no existeixen. A la planta de 2.400 metres quadrats de Santa Coloma de Cervelló s'hi va afegir, el 1998, un altra a l'Hospitalet de 7.250 metres quadrats on TACSA té la seu social. L'empresa sempre s'ha dedicat a la cataforesi, i ara, a més de voler ampliar mercats, ha començat a oferir un nou producte: la cobertura dels metalls amb projecció de pols. Aquest tractament, que s'aplica a una superfície prèviament recoberta per cataforesi, ofereix, a més d'una protecció contra la corrosió, un acabat cosmètic, que pot ser de diferents colors. Per fer front a aquesta nova línia de negoci, TACSA ha fet una inversió de 300.000 euros.

SOSTENIBILITAT.

L'empresa té una plantilla de 103 treballadors, dels quals 12 són discapacitats psíquics que formen una unitat a la planta de l'Hospitalet –segons aclareix Esquerdo, la llei obliga que treballin en un equip independent de la resta de la plantilla amb el seu propi encarregat–. Esquerdo defensa la responsabilitat social de l'empresa a l'hora de contractar aquest personal, que constitueix un equip estable i que supera el 2% de contractació de discapacitats a què estan obligats les empreses de més de 50 treballadors. “Sempre he cregut en la integració d'aquest col·lectiu”, explica Esquerdo. També diu que la millora energètica del procés industrial ve donada per l'ús de la nanotecnologia que està estudiant l'empresa: “Estem mirant la viabilitat de la nanotecnologia en la fase del pretractament. Això implicaria menys recursos energètics, amb la qual cosa hi hauria menys consum de material i d'energia, fet que repercutiria en la reducció de residus.” A més, TACSA està treballant amb un sistema automàtic de control per millorar l'eficiència en la línia de cataforesi.

El grup TACSA vol ampliar la cobertura per cataforesi a material susceptible de ser corroït, com ara el mobiliari urbà i les màquines de gimnàs. A més, ha iniciat una nova línia consistent en el recobriment per projecció de pols, que dóna un acabat cosmètic a la capa de cataforesi.
Facturació
7,8 M€
Treballadors
103
Any de fundació
1988


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Tacsa inverteix per obrir nous mercats per a la cobertura antioxidant

Publicat a

Roses rep el primer dels nou creuers que hi passaran aquesta temporada

roses

Mig miler de persones demanen reduir la jornada laboral

girona
economia

El BBVA garanteix el seu “compromís total amb Catalunya”

barcelona
economia

Clam per “menys jornada i millors salaris” en un Primer de Maig marcat pel 12-M

barcelona

Finalitza el tall a la C-66 per protestar contra la gestió de la sequera

la pera
QUERALBS

FGC i Queralbs arriben a un principi d’acord per la gestió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

Rècord d’inversió estrangera a les Terres de l’Ebre en cinc anys

Tortosa
economia

El BBVA explora una possible fusió amb el Banc Sabadell

barcelona
economia

La zona euro deixa enrere la recessió tècnica

barcelona