Gran angular

Un problema de banyes

Una resistència sorprenent i una gran capacitat d'adaptació. Són dues de les característiques que defineixen el cargol poma i que, precisament, el converteixen en un espècimen atractiu per a la gent a qui agrada de tenir bèsties més o menys exòtiques dins un aquari. No és complicat trobar exhaustives llistes de consells sobre com cuidar aquest mol·lusc originari de l'Amèrica del Sud perquè llueixi formós dins les parets de vidre d'una peixera, però més complicat ha demostrat ser la troballa de la fórmula que en possibiliti l'extermini. I això que al delta de l'Ebre es pagarien diners a dojo per aquesta fórmula.

La proliferació del cargol poma entre els arrossars del Delta suposa un persistent maldecap per als productors d'arròs de la zona i per als tècnics del Departament d'Agricultura, que ja fa un seguit de campanyes que barrinen la manera de liquidar el que s'ha convertit en una plaga. El cargol té colonitzades centenars d'hectàrees de terreny del marge esquerre de l'Ebre, però, per si amb això no n'hi havia prou, la gota que ha fet vessar el vas ha estat el descobriment, durant aquest últim trimestre de l'any, dels primers focus d'infecció al marge dret.

SABOTATGE.

Apareguts en diferents punts dels canals de reg i lluny de la llera del riu, els exemplars no han pogut fer el salt de manera natural i, per tant, els afectats no tenen dubtes que hi ha hagut una clara intencionalitat en el transvasament del cargol del Baix Ebre al Montsià. Productors i tècnics de Medi Ambient feia temps que alertaven dels perills que comportaria la invasió de l'altra riba i, simultàniament, treballaven per evitar-ho perquè el salt multiplica la dificultat de controlar la plaga. Qui ha fet el sabotatge i amb quin interès?

Al Delta de moment les especulacions es multipliquen més que les certeses.

El municipi de l'Aldea és el punt de partida de qualsevol investigació sobre el cargol poma al Delta. El mateix poble que ara ha fet un any va aixecar-se commocionat per la fallida de la secció de crèdit de la cooperativa agrícola (va deixar bloquejats 5,6 milions d'euros ingressats en comptes de 1.190 titulars) és la porta de la introducció de la plaga als arrossars ebrencs. Als camps propers a la zona de l'Ermita es van trobar els primers exemplars de cargol poma l'any 2009. Un jutjat de Tortosa investiga la responsabilitat que va tenir en el primer focus una empresa dedicada a la importació i exportació d'animals exòtics que operava a tocar dels arrossars i que va marxar de l'Aldea un any després de detectar-se'n els primers exemplars.

La investigació està oberta però, mentrestant, la lluita contra el cargol poma -no apte per al consum i absolutament nociu per als arrossars perquè s'alimenta de les tiges tendres de la planta d'arròs- ha suposat una inversió de més de dos milions d'euros. Tenint en compte que, fins ara, els diners anaven exclusivament a controlar la plaga al marge esquerre i que els resultats han estat més aviat modestos, es preveu un horitzó bastant pessimista per als productors d'arròs del Delta.

El problema és la capacitat de supervivència del cargol poma. S'enterra quan els camps estan secs d'aigua i reviscola quan es tornen a inundar. La saponina, un verí natural, s'ha demostrat eficaç contra el cargol però, com que aquest és un mol·lusc d'aigua dolça, una de les solucions que donen més bon resultat per liquidar-lo és l'assecament dels arrossars i la posterior inundació amb aigua salada. La Generalitat revela que l'assecat comporta una mortalitat d'entre un 65% (a Camarles) i un 96,6% (a l'Ampolla), i que a partir del tretzè dia en què un camp està inundat d'aigua salada la mortalitat és del cent per cent. Però la Unió Europea no ha aprovat enguany l'assecat dels camps (planteja problemes per a les migracions dels ocells) i Medi Ambient ja ha alertat que “per aconseguir el mateix efecte que l'eixut s'haurien de tractar mil hectàrees”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

ERC, Comuns i la CUP es comprometen a convalidar la regulació dels lloguers de temporada

barcelona
Economia

El turisme internacional s’enfila fins als 3,3 milions el primer trimestre de 2024

Barcelona
CONFLICTE LABORAL

Els treballadors de Llansà en vaga reben el suport de transportistes de Roca

GIRONA
OCDE

L’OCDE eleva tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol

economia

Banc Sabadell puja a borsa mentre el País Valencià veu perillar la seva seu

barcelona
economia

Els llocs de treball al Vallès Oriental van a l’alça el primer trimestre de 2024

GRANOLLERS
estats units

La Fed no cedeix i manté els tipus en el seu nivell més alt dels darrers vint anys

barcelona
CONFLICTE LABORAL

La plantilla de Llansà talla la N-260 i manté la vaga en defensa dels acords

LLANÇÀ

Roses rep el primer dels nou creuers que hi passaran aquesta temporada

roses