Empreses

La transparència local ja es pot gestionar amb una aplicació web

Grupo Castilla treu al mercat una aplicació pionera, penjada al núvol, que permet seguir globalment l'execució dels plans d'acció municipals, tant interna com ciutadana.

Els ciutadans podran valorar el compliment dels compromisos polítics

La gestió de la informació pública i de la interna és per a les administracions un problema polític de primer ordre. Empesos a donar resposta als casos de corrupció i a la nova cultura de democratització en l'accés a la informació que ha suposat internet, actualment el Parlament i el Congrés tramiten les respectives lleis de transparència. Quan s'aprovin, l'obligació de facilitar al ciutadà informació fins ara «oculta» o molt difícil de recopilar també serà un maldecap tècnic. Una empresa catalana, Grupo Castilla, ha dissenyat una aplicació web pionera anomenada Transparència Local. Facilita als ajuntaments i ens supramunicipals la gestió dels diferents plans d'actuació, permetent conèixer-ne l'estat d'execució. I també, la publicació a internet per garantir precisament la tan proclamada transparència.

Tecnològicament, l'aplicació és totalment web i està instal·lada al núvol. Per tant, és d'accés immediat en qualsevol moment. «A través del programari lliure, està inspirada en les xarxes socials per tal que el seu ús sigui intuïtiu i ràpid», explica el subdirector general del grup, Carles Castilla. Pensada per a la definició, gestió i publicació dels plans d'actuació municipal (PAM), possibilita als ajuntaments tenir una panoràmica ràpida de la tasca dels diferents departaments. «Un ajuntament funciona com una empresa molt gran i les àrees no deixen de ser illes. Sovint és un repte per a l'alcalde i el govern tenir amb rapidesa una visió de conjunt per poder prendre decisions.»

En època de retallades pressupostàries, als consistoris la millora de la gestió i la productivitat és pràcticament una exigència. «Hem apostat per una solució de baix cost, que no requereixi compra ni obligui a suprimir el programari ja existent», indica Castilla. Així, el pagament és per ús i servei. La comercialització es va iniciar fa tres setmanes i s'estructura en cinc paquets tarifaris flexibles: des d'un sol gestor administrant un pla que inclogui 30 subplans directors o accions per 180 euros anuals fins a 15 gestors i 15 plans que englobin 3.000 accions (2.700 euros).

A més, es pot contractar un sistema de geolocalització de les accions del pla. És a dir, poder clicar en un mapa per saber totes les dades de l'estat de les obres d'un carrer determinat, per exemple. Cari Méndez, directora comercial, explica: «Si no es vol, l'Ajuntament no ha de fer cap inversió inicial, perquè també pot provar la versió de demostració o llogar-la per tres mesos.» L'empresa assegura que «és útil per a tot tipus d'ajuntaments, especialment els de més de 20.000 habitants», que tenen una organització més complexa i tècnics que gestionen els plans. I hi afegeix: «Ara bé, els municipis més petits també la poden fer servir a través de les diputacions o diferents tipus de consorcis.»

Des de fa tres dècades, Grupo Castilla és el principal proveïdor de capital estatal de software de gestió de recursos humans. Treballa tant per a empreses privades com per a administracions. Sis dels seus clients estan fent la prova pilot de l'aplicació Transparència Local. «En els darrers anys, la sensibilització social vers la transparència ha augmentat i les administracions han mostrat molt d'interès en l'aplicació.» Tot i això, Carles Castilla reconeix: «És cert que al principi hi ha reticències a revelar informació, però aquesta solució permet triar quan i quina informació vols penjar a internet. Tots som conscients que, quan ho fas, t'obligues a complir els compromisos o a explicar-te amb detall.» Sembla, però, que de fet no hi ha marxa enrere: «El ciutadà s'ha tornat més exigent.»

A banda d'una autogestió més eficaç dels ajuntaments, amb l'aplicació es persegueix ampliar l'accés a la informació pública sobre la tasca de govern. Grupo Castilla ha posat en marxa el web www.transparencialocal.cat/es. Pretén que el web esdevingui «marca de transparència» a mesura que els ajuntaments hi aboquin informació. «Els ciutadans podran valorar, gratuïtament, el grau d'execució dels projectes i si hi ha desviacions en temps i pressupost.» La nova legislació probablement obligarà a penjar molta de la informació sobre l'execució dels plans. Però també determinades ràtios de solvència, amb indicadors com ara el deute per habitant, que al web es podrà comparar amb el d'altres ajuntaments. L'empresa preveu una versió del web per a telèfon mòbil, destinada als ciutadans.

El 2012, mentre les vendes de programari a les administracions es van escurçar un 75%, la facturació de Castilla a les empreses ha crescut un 11%. La implantació de tecnologies web i la recerca de solucions de gestió de recursos humans més barates han servit per mantenir-ne el negoci.
Facturació
13,8 M€
Clients
3.200
Any de fundació
1979

Control directe per poder decidir

Business Intelligence és un altre producte de Grupo Castilla. Creat fa quatre anys, la venda creix a un ritme del 25% anual i ha estat també inspiradora en el disseny de Transparència Total. És un quadre de comandament, destinat a directius, que analitza i creua la informació de les àrees de tot el sistema. Permet la consulta directa de dades que, si cal, davallen fins a la facturació d'un comercial i la seva productivitat. «Dóna llibertat per prendre decisions, perquè no cal consultar ningú més. És gràfica i intuïtiva, i tampoc substitueix cap sistema informàtic ja implantat.» Si es vol, la BI es pot combinar amb Transparència Total. L'alcalde podrà saber de primera mà la valoració de la ciutadania, l'estatus del pressupost i l'impacte geogràfic de les accions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.