Focus

Joan Llonch

President de l'Associació de Concessionaris de Mercabarna

“Si només ens haguéssim de refiar del producte català estaríem arruïnats”

El conseller d'Agricultura,
a Mercabarna
no hi ha
vingut mai
Té un to despectiu, però si la intermediació no existís s'hauria d'inventar
Veus el pagès al mercat, amb els pantalons de vellut i la gorra, i no ven gènere seu

Estudiava per ser químic però la família el va tibar cap al negoci de la fruita i la verdura. Joan Llonch comanda l'empresa Gavà Grup i encadena el quart mandat consecutiu de president de l'Assocome.

Els índexs d'exportació de Mercabarna (veure peça) són impactants.
No ve d'ara. L'any 1994 gent de Mercabarna va començar a exportar. Vam fer una campanya perquè vinguessin majoristes del nord d'Itàlia i del sud de França al mercat de la fruita, principalment. Que no ens diguin ara que exportem perquè al consumidor del mercat intern li estreny el cinturó.
I ja no exporten només els operadors de la fruita?
S'hi han afegit els de la carn i els del peix. El peix és mercat molt complicat perquè Europa és sobretot un mercat carnívor. Però aquí tenim empreses que el manufacturen: el tallen, el trossegen, el pelen, l'envasen... i és un plus perquè hi ha molts llocs d'Europa on no es té.
El 50% del peix que es consumeix a Catalunya ve de fora. I resulta que des de Catalunya n'exportem?
Hi ha molts tipus de peix. Es treu cap a fora peix mediterrani i aquí mengem peix tan barat com podem, i aquest peix ve de tot arreu. No té res a veure. De tota manera, peix és el que menys exportem, deu representar el 3% del volum exportador de Mercabarna.
Van començar per mercats propers, però els destins han variat?
En el cas de la fruita i la verdura, que representen tres quartes parts de tot el que s'exporta, es va començar per mercats propers però estem presents a tot Europa, al Marroc i a països del nord d'Àfrica.
El dia que remunti la demanda interna, baixaran les exportacions?
No crec que minvin, al contrari. Un cop has obert el mercat, no l'abandonaràs. A Europa no hi ha fronteres i per a la gent jove de Mercabarna exportar a Europa ja no és exportar, és com vendre en el mercat intern. S'associarà exportar a vendre a Canadà o a la Xina, però no a vendre Europa. És una relació comercial normal, cosa que en d'altres sectors no s'entén. Escoltes gent d'altres sectors i només que venguin a Perpinyà ja diuen que exporten.
Si a Europa no hi ha fronteres, suposaria algun problema que Catalunya esdevingués independent?
Cap problema.
Sap explicar per què hi ha petit i mitjà productor que recela de Mercabarna?
Perquè no coneixen Mercabarna. Tots els de Ponent, que no ens poden veure gaire, es queixen sense motiu. Es queixen perquè venem pomes i productes de fora, però és que el mercat és lliure. Qui et pot assegurar que en una cambra frigorífica de Lleida no hi ha pomes dels Alps?
Vist des de fora costa d'entendre que pomes de Sant Pere Pescador o mandarines del Montsià vagin a Hongria i aquí venguin pomes dels Alps.
Ho has d'entendre. La fruita d'os d'aquí és molt apreciada, és de la més alta qualitat que hi pugui haver al món. Quan fa les coses ben fetes, Lleida és número 1 en fruita dolça però en pomes és el número 101.
Vol dir que si els catalans comprem fruita de fora no és perquè vingui més barata sinó perquè la que es fa aquí no ens agrada?
Si, totalment.
És una equivocació pensar que els operadors de Mercabarna distribueixen gènere català al món?
Si només ens haguéssim de refiar del producte català estaríem arruïnats.
Per què?
Perquè no hi ha prou gènere. No hi ha pagesos aquí. De verdura què hi ha? No hi ha res. Hortofructícolament hi ha producte de proximitat, res més.
Així vostès, aquí només fan d'intermediaris.
Això d'intermediari té un to despectiu. Mira, el producte de proximitat és una utopia. Si tu vas a un mercat i veus el pagès venent, amb els pantalons de vellut, la gorra i la furgoneta, alguns sí que tenen gènere seu, però n'hi ha molts que no. N'hi ha molts que han comprat el gènere i el venen. I per què? Perquè no es pot fer de pagès i de venedor. Si no hi hagués intermediació s'hauria d'inventar. Sempre cal algú que es preocupi de buscar camions, algú que es preocupi de buscar el client, que es preocupi de classificar el producte, que el gènere vagi ben refrigerat, i algú que es preocupi de cobrar i pagar. És molt bonic dir “així menjaríem més barat”. Que m'ho demostrin.
Diu que el sector no té suport de l'administració.
El conseller d'Agricultura a Mercabarna no hi ha vingut mai. No hem sigut un sector de demanar ajuts, perquè tampoc no ens en donen.

Una ciutat en miniatura on tot va a l'ample

A Mercabarna tot és gros. Aquesta miniciutat (amb quioscos de premsa, farmàcia i entitats bancàries incloses) a la qual s'accedeix després de pagar un peatge de 2,10 euros, genera 7.800 llocs de treball directes, rep diàriament més de 25.000 persones i veu passar 15.000 vehicles cada dia. L'Associació de Concessionaris de Mercabarna (Assocome) estima que l'any 2012 les exportacions de la unitat alimentària van arribar a un 20%, un 3% més que al 2011 i, segons la previsió dels empresaris majoristes, el negoci exterior se situarà enguany en el 24%. Per sectors, el de la fruita i l'hortalissa és el que tira amb força de les exportacions, amb un 35% de venda a mercats estrangers.

Coincidint amb l'inici de la crisi, les vendes de producte fresc destinades a mercats exteriors han experimentat una notable tendència a l'alça, amb un increment anual d'entre un 3 i un 4%, des de l'any 2007.

Segons les estimacions d'Assocome, que reuneix 770 empreses de la unitat alimentària (pràcticament totes les que hi operen) inclosos els gremis majoristes de fruites i hortalisses i peix i marisc, les exportacions han passat d'un 6%, l'any 2005 van representar pràcticament una quarta part de tot el volum de negoci.

I el negoci no és petit, perquè la facturació total de Mercabarna durant el 2012 ha estat de 4.500 milions d'euros. D'aquests, uns 900 milions corresponen al negoci derivat de les exportacions.

Joan Llonch es mostra convençut que la tendència alcista del negoci exterior no s'aturarà, fins i tot quan arribi (si és que mai arriba) la recuperació del consum en el mercat intern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.