El 95,5% dels catalans veuria bé que els pagesos venguessin directament els seus productes

Una enquesta de la Fundació del Món Rural determina que l'agricultura té poc futur

L'enquesta sobre la percepció del món rural que es va presentar ahir es va realitzar per via telefònica de l'abril al maig a 1.200 persones. Una de les principals conclusions de la consulta indica que els enquestats consideren majoritàriament que la venda directa de productes agroalimentaris del productor al consumidor, obviant els intermediaris, suposaria un benefici tant per als pagesos i ramaders com per als compradors. Xavier Castella, secretari general del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, va indicar que el departament dóna suport a la creació d'agrobotigues a les cooperatives, així com les iniciatives de promoció i difusió que s'emprenen per mitjà d'internet.

En l'enquesta, el 80 per cent dels entrevistats afirmen que és important que Catalunya produeixi els aliments que consumeix, al mateix temps que creuen que ha de produir-los de qualitat i a un preu assequible. Un 60,2 per cent pensen que l'agricultura és una activitat amb poc o gens de futur i un 75,5 per cent, que és un sector bastant o molt afectat per la crisi.

Acció a Barcelona per un preu just

e. garcia

En poc més de tres hores, la Unió de Pagesos (UP) va vendre ahir al Portal de l'Àngel de Barcelona tot el producte que duia. Oli d'oliva, vi, llet, taronges, préssecs, pomes, cebes, patates i fruita seca per vendre a la gent de la ciutat, a un preu just. Muntar un «mercat transparent» –cada cinc taronges es venien a 50 cèntims o els 150 grams d'avellana torrada a 1,20 euros– va ser la seva acció de protesta pel que consideren un «abús» de les grans distribuïdores.

El responsable del sector dels vegetals d'UP, Carles Vicente, ahir ho explicava així: «Reivindiquem la necessitat de trobar un preu just tant per als productors com per als consumidors, i acostem un producte de qualitat que el consumidor no troba normalment en la gran distribució.» Segons denuncia el sindicat, el preu que es paga al viticultor per cada quilo de raïm oscil·la entre els 0,15 i 0,30 euros, quan els 0,40 euros serien el seu preu just. El mateix passa amb el vi a doll (es paga entre 0,13 i 0,42 euros el litre i demanen 0,58 euros), l'oli (entre 1,50 i 2 euros el litre i creuen que s'hauria de pagar a 3 euros), la taronja (es paga a 0,25 euros i demanen 0,50 euros) o la poma (0,20 euros el preu a pagès, 0,40 euros el preu just).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.