Economia

“El 2009 vam aturar la comanda a la Xina”

“Compràvema meitat de preu a l'Àsia per vendre barat aquí”, diu Balaguer, tot qüestionant la rendibilitat d'aquest procés

Tèxtil Balaguer, de Caldes de Montbui, celebra aquest any el cinquanta aniversari de la seva fundació. Els 50 treballadors que té el grup es dediquen a la producció de teixits per a la confecció de camises. “Fa deu anys vam començar a encarregar comandes a la Xina i a la planta de Caldes agafàvem només les d'última hora o quan hi havia pics de feina”, explica Jaume Balaguer, gerent de l'empresa. “Compràvem a meitat de preu a la Xina per vendre barat aquí, perquè el mercat s'ha abaratit”, assegura Balaguer bo i qüestionant la rendibilitat d'aquest procés que, en el seu cas, va allargassar-se sis anys. “El 2009, en l'últim moment, vam decidir que aquella temporada no passaríem la comanda a la Xina i que ho faríem tot a la planta de Caldes amb un esforç d'ajustament de costos”, diu. De fet, l'empresa no va deixar mai de produir a Catalunya i amb l'enviament de bona part de la producció a la Xina el que va fer és deixar de subcontractar altres indústries tèxtils de la zona. “Ara ja tornem a subcontractar fàbriques del Vallès i el Bages quan tenim comandes que no podem assumir perquè de moment no tenim confiança per invertir en una ampliació de la nostra planta”, afirma.

Tot i que en moments puntuals encara fa alguna cosa a la Xina, l'empresari enumera els problemes que es va trobar quan van decidir deslocalitzar-se: “A la Xina has d'encarregar produccions grans amb, com a mínim, tres mesos d'antelació i quan encara no tens les comandes dels clients del tot tancades; per tant, després t'arrisques a no vendre tot el que fabriques”. L'encariment de la mà d'obra al sud-est asiàtic i la tendència a fer tiratges curts han fet la resta per tornar a relocalitzar l'activitat d'aquest grup, que al 2005 va arribar a fabricar el 70% dels teixits a la Xina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.