Eines
Miquel Darnés
Candidat a Degà del Col·legi d'Enginyers Industrials Tècnics de Barcelona
“Volem convertir el col·legi en un pol de l'enginyeria industrial de Catalunya”
Si la enginyeria és una única professió, hauria d'haver un únic col·legi
Si guanyem, una dona serà per primer cop la vicedegana del col·legi
Posarem en marxa un programa de mentoria per als nous col·legiats
Som una candidatura compromesa amb el país i el procés que està vivint
Arribarem a acords amb altres col·legis d'arreu del món per compartir serveis
Vostès es presenten com la candidatura continuista.
Volem que el col·legi continuï la tasca actual perquè ha tingut una direcció bona, i a la vegada tenim noves aspiracions. Pretenem que els serveis s'adaptin més als col·legiats i a les seves necessitats concretes. Per posar un exemple, els col·legiats de comarques no poden fer un curs que duri dues setmanes i que els obligui a desplaçar-se diàriament a Barcelona. Per això tenim un equip multidisciplinari i plural. En la nostra candidatura hi ha tres dones, que històricament han estat poc visibles; a més abastem diferents generacions, hi tenim una enginyera de 23 anys i un enginyer de 75.
En el programa diuen que volen obrir-se més a la societat. De quina manera?
Volem acostar-nos a les institucions i a la societat civil més del que ja ho fem i potenciar la figura de l'empresa associada, és a dir, que les organitzacions empresarials tinguin en el col·legi un lloc on poder fer networking amb els col·legiats, on presentar productes o projectes i promoure cursos de formació. En definitiva, que el col·legi sigui un pol de convergència de l'enginyeria industrial a Catalunya.
I a més a més, han deixat palès que no volen ser aliens al procés sobiranista pel qual passa Catalunya.
El nostre col·legi està arrelat a Catalunya i som una candidatura compromesa amb el país i amb tot el procés que està vivint. Entenem que si sortim escollits volem donar-hi suport en la mesura del possible amb accions concretes.
A les eleccions al deganat hi voten poc més del 10% dels col·legiats. Vostès han deixat clar que a més del plebiscit de cada quatre anys, volen que la gent participi més en la vida del col·legi.
Si, volem incorporar sistemes de presa de decisions col·lectives perquè vivim moments molt complexos i excepcionals com a professió. Ara, per exemple, sortirà la llei de serveis professionals i canviaran les regles del joc i, per tant, haurem de prendre decisions compromeses, i volem que tinguin el màxim suport. Volem apostar molt per les xarxes socials com a eines per interconnectar col·legiats amb el col·legi, per generar debat i crear opinió. Una de les primeres accions que farem és canviar el sistema de votacions a degà, que permetrà augmentar la participació.
Quin seria el seu objectiu més ambiciós?
Voldríem agrupar els diferents col·legis professionals d'enginyeria catalans.
Si l'enginyeria és una única professió volem que hi hagi un únic col·legi, no només el nostre que està dividit en sis, sinó també els d'enginyeria superior. D'aquesta manera tindríem molta força, més capacitat d'influència i més projecció.
Si l'enginyeria és una única professió volem que hi hagi un únic col·legi, no només el nostre que està dividit en sis, sinó també els d'enginyeria superior. D'aquesta manera tindríem molta força, més capacitat d'influència i més projecció.
I a la pràctica com s'aconseguiria?
S'hauria de crear una comissió amb representants dels diferents col·legis, i poder negociar d'igual a igual. Tots hem d'estar disposats a renunciar perquè en surtin beneficiats els col·legiats i la societat en general. És un projecte més a llarg termini però crec que és possible.
La reindustrialització de Catalunya és un gran repte per al qual calen col·legis professionals forts.
Els enginyers tècnics sempre hem estat un pilar de la indústria catalana, perquè seria difícil trobar una fàbrica d'un cert nivell sense un enginyer tècnic. Per això crec, a més, que s'ha de potenciar i promoure que hi hagi més vocacions, i que els empresaris valorin encara més els professionals. A Catalunya tenim un ADN industrial i hem de recuperar el seu pes. I els col·legis tenim molt a dir-hi.
Quina és la seva proposta per a joves que acaben de sortir de la carrera i que veuen un futur incert?
Volem donar més impuls internacional a la borsa de treball actual. També volem millorar els cursos d'introducció a la professió, amb nocions que semblen bàsiques però que no s'aprenen a la universitat, com ara com fer-se autònom o com ha de gestionar la seva pròpia empresa. I a més volem introduir la mentoria.
En què consisteix?
Comptem amb un important col·lectiu d'enginyers jubilats que han ocupat càrrecs de responsabilitat i que poden ajudar els nous col·legiats. Els facilitarem que els acompanyin en algun dels seus projectes i els transmetin els coneixement que ells tenen.
La seva candidatura tampoc és aliena al procés d'obertura que viu l'enginyeria.
Volem afavorir la internacionalització del col·legi, arribar a acords amb d'altres d'arreu del món perquè els nostres col·legiats puguin gaudir dels serveis.
eleccions a degà
Una cursa de tres
Miquel Darnés, nascut a Torelló l'any 1953, és enginyer tècnic electrònic i llicenciat en periodisme per la UPF. Ha estat durant vuit anys assessor de comunicació i màrqueting al col·legi i és exmembre de la Junta del Col·legi d'Enginyers Industrials Tècnics de Barcelona. Darnés va al capdavant d'una de les tres candidatures que aspiren a la renovació de la junta del CEIB del proper 5 i 6 de juny. Si guanyen, serà el primer cop que una dona, Maria Cinta Pastor, sigui vicedegana.
Les altres dues candidatures estan encapçalades per Manuel Nicolás Barba, Josep Mª Aguilà Planelles.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.