ecolasetmana

Rompetechos es fa banquer

El sector bancari, molt tocat pel cas de les preferents, continua la mala ratxa amb una sentència sobre la clàusula sòl.

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, no es va estar de denunciar que l'Estat ha deixat d'invertir 4.000 milions d'euros a Catalunya en set anys

L'àngel de la guarda del gremi ban­cari ha apro­fi­tat la pri­mera set­mana de sol i calor per anar-se'n de vacan­ces i tot han estat dis­gus­tos per al sec­tor de la banca. La bullícia al vol­tant de les par­ti­ci­pa­ci­ons pre­fe­rents no s'atura i, per a alguns, aquesta agi­tació porta tant de perill com un mico amb una ballesta. Des de la presó (on resta tan­cat pre­ven­ti­va­ment per la com­pra del banc nord-ame­ricà City Nati­o­nal Bank), l'expre­si­dent de Caja Madrid, Miguel Blesa, ha vist com és encar­tat en una que­re­lla (jun­ta­ment amb sis exmem­bres més del con­sell d'admi­nis­tració, entre ells, Gerardo Díaz Fer­ran) per la seva pre­sumpta res­pon­sa­bi­li­tat penal (estafa i publi­ci­tat enga­nyosa) en la comer­ci­a­lit­zació de les polèmiques pre­fe­rents. Men­tres­tant, ensu­mant-se que pot deri­var en un col·lapse del sis­tema judi­cial, el fis­cal gene­ral de l'Estat està dema­nant infor­mació a les fis­ca­lies ter­ri­to­ri­als per acla­rir quants expe­di­ents han incoat de resul­tes de les par­ti­ci­pa­ci­ons pre­fe­rents.

No s'atura aquí la mala ratxa perquè la sentència del Tri­bu­nal Suprem que anul·la la cone­guda com a “clàusula sòl” de les hipo­te­ques pro­voca un ter­ra­bas­tall comp­ta­ble en les enti­tats que l'havien estat usant. El Suprem tomba el límit a la baixa que esta­blien algu­nes enti­tats en els con­trac­tes d'hipo­teca i, per tant, la reso­lució bene­fi­cia cen­te­nars de milers d'hipo­te­cats que, per culpa de la clàusula, no es podien bene­fi­ciar de la bai­xada dels tipus d'interès. El BBVA ja ha posat de mani­fest que li repre­senta 35 mili­ons d'euros menys, cada mes, al seu balanç. Algu­nes enti­tats (La Caixa i el Banco San­tan­der) s'han afa­nyat a dir que els seus models d'hipo­teca no incloïen aquest tipus de clàusu­les i d'altres (com per exem­ple el Banc Saba­dell) mani­fes­ten que la reso­lució no afecta expres­sa­ment la redacció dels seus con­trac­tes perquè, a diferència de les enti­tats repro­va­des pel Suprem (BBVA, NCG i Caja­mar), les clàusu­les que intro­du­ei­xen en els préstecs hipo­te­ca­ris són “d'una trans­parència sem­pre demos­trada”.

Trans­parència demana el comitè d'empresa de TV3 i Cata­lu­nya Ràdio en vista de l'ERO que pre­veu reta­llar 312 llocs de tre­ball de la Cor­po­ració Cata­lana de Mit­jans Audi­o­vi­su­als (CCMA). També l'empresa d'embo­tits Serra i Mota, de la Cellera de Ter, ha pre­sen­tat un con­curs volun­tari de cre­di­tors. Per la seva part, la cons­truc­tora cata­lana Teyco (de la família Sumar­roca) cele­bra el seu cin­quantè ani­ver­sari gene­rant a l'exte­rior el 25% de les seves ven­des. Mango ha fet públic que va tan­car l'any pas­sat amb un bene­fici de 113,4 mili­ons, un 79% més, i Josep Amet­ller, fun­da­dor de l'empresa de pro­duc­tes ali­men­ta­ris Casa Amet­ller, ha estat el gua­nya­dor del Premi Jove Empre­sari 2012. El cen­tre de recerca que Telefónica té a Bar­ce­lona es con­ver­teix en el labo­ra­tori des d'on es lide­rarà tota la inno­vació mun­dial d'aquesta com­pa­nyia.

Coi­xe­jant, però avançant. Així veu l'eco­no­mia cata­lana la Cam­bra de Comerç de Bar­ce­lona, que li adju­dica per al 2014 un crei­xe­ment del 0,2% del PIB, gràcies a l'empenta que dona­ran les expor­ta­ci­ons, que després d'haver pro­gres­sat un 4,3% durant el 2013, crei­xe­ran un 5,6% l'any vinent. Enguany, però, la con­jun­tura seguirà sent depres­siva, amb una cai­guda de l'1,2%, moti­vada pel pèssim com­por­ta­ment del con­sum de les admi­nis­tra­ci­ons, que cau fins a un 5%. D'altra banda, el pre­si­dent, Miquel Valls, no es va estar de denun­ciar que l'Estat ha dei­xat d'inver­tir 4.000 mili­ons d'euros a Cata­lu­nya en set anys. Així mateix, va dema­nar un objec­tiu de dèficit assu­mi­ble per a les auto­no­mies, del 2,2%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.