Turisme
Laberint entre panolles de blat de moro
Una família de pagesos de Sant Pere Pescador crea una atracció turística nova en una plantació de tres hectàrees de blat de moro
Hi obren uns tres quilòmetres de senders amb proves d'habilitat per a famílies i repten els més atrevits a trobar-hi la sortida quan cau la nit
Un sembrat de blat de moro pot amagar un munt de secrets. Quilòmetres d'inextricables senders laberíntics, proves de lògica i habilitat, i fins i tot suspens, tot resseguint el fil argumental d'Els nois del blat de moro. És la nova proposta turística que s'ha empescat Jordi Colls, descendent de pagesos, en una plantació familiar a la zona de càmpings de Sant Pere Pescador: un laberint de tres hectàrees de superfície visitable des d'aquesta setmana i, en funció de la data final de collita, fins a mitjan setembre.
L'han anomenat Laberint de l'Empordà i el seu promotor explica que és “una activitat agrària complementada amb el vessant turístic”, amb la idea de fer el conreu una mica més rendible. Les més de 200.000 plantes seran recol·lectades a finals d'estiu i es destinaran a fer-ne pinso. Però mentrestant serviran de divertiment per als milers de campistes del municipi i altres visitants de la demarcació, en un entorn immediat en què a més de la platja, el surf d'estel i els aiguamolls no hi ha gaires més atractius turístics.
Colls destaca els valors ecològics de l'atracció. Tot el material que s'ha fet servir en el recorregut són fustes de palots, les caixes que es fan servir per recollir fruita, que s'havien malmès, o bales de palla. Pel que fa al reg, han instal·lat un sistema de goteig que a banda d'estalviar molts metres cúbics d'aigua fa possible recórrer els camins sense enfangar-se els peus.
El laberint s'ha obert al públic aquesta mateixa setmana. Les poques hores de sol de la primavera havien endarrerit el creixement de les plantes, però ara ja s'enfilen cap als dos metres d'altura. Pel que fa a l'horari, emplacen els visitants a anar-hi a les tardes, entre les cinc i les onze, quan el sol comença a donar treva. Malgrat això, deixen la porta oberta a acollir grups o casals d'estiu en horari matinal. Colls explica que “fins ara molts visitants es pensaven que només era una activitat infantil, però quan marxen se'n van molt sorpresos”.
A la nit, paisatge diferent
De dia, l'experiència és grata per a tots els membres de la família. Però a la nit, el paisatge del laberint canvia. Sense llums, el recorregut s'ha de fer amb llanternes o llums frontals, i a partir d'aquesta nit, cada divendres d'estiu, convoquen la nit de terror setmanal (22.30 h) per als més atrevits. Les sorpreses no han transcendit, però el laberint servirà d'amagatall a uns convidats especials i el repte serà, al marge de les proves, arribar a un cementiri amagat enmig dels senders.
La idea del laberint de panolles no és nova. Colls n'enumera d'altres als Estats Units, França i la Gran Bretanya. També n'hi ha un a Lleida, però el de Sant Pere és el primer de les comarques gironines. El recorregut, sense errar cap trencall, fa una mica més d'un quilòmetre. Però en total, com que hi ha més de tres quilòmetres de senders, es pot trigar un mínim de tres quarts d'hora a trobar la sortida. I, en cas que es completi amb tots els resultats de les proves en ordre, ofereixen un gelat de regal.