Economia

Urbanitzacions a mitges a l'Ebre

SENSE OCUPAR

Les immobiliàriesdenuncien la competència deslleial que els fan les entitats bancàries

Sant Carles de la Ràpita, Deltebre, l'Ampolla i l'Ametlla de Mar van formar part del rànquing de municipis catalans amb més habitatges construïts durant el boom immobiliari. La costa de l'Ebre era l'única zona del litoral català que es mantenia verge i això, juntament amb els elevats preus de les segones residències en altres zones costaneres, va provocar l'interès d'inversors i turistes. Passada la bombolla immobiliària han quedat urbanitzacions a mig construir, altres ni tan sols s'han començat a edificar i un parc d'habitatges de segona residència en mans d'immobiliàries i entitats bancàries que no saben com treure-se'l de sobre.

La urbanització Mirador de l'Ebre, de Fadesa, a la porta del Delta, continua aturada cinc anys després que la immobiliària presentés concurs de creditors. Del miler d'habitatges projectats, n'hi ha 170 d'acabats, però que mai no s'han pogut ocupar perquè el complex no disposa dels serveis bàsics. “No podem donar llicència de primera ocupació si no s'executen les obres perquè la urbanització tingui els serveis mínims de llum, aigua i gas”, ha explicat l'alcalde de l'Aldea, Dani Andreu. Es tracta d'una obra pressupostada en 3,5 milions i que hauria de ser executada per part dels promotors de la urbanització (Martinsa-Fadesa, Banc Popular i Banc Santander).

L'alcalde, però, no s'atreveix a posar una data perquè es reprenguin les obres i mentrestant ha estat necessari contractar un servei de vigilància per evitar actes vandàlics sobre els habitatges que estan acabats. Tampoc no hi ha cap garantia que quan les obres de Mirador de l'Ebre continuen, els habitatges troben comprador. “La gent no es compra una segona residència, molts no tenen feina i els que la conserven són molt més prudents, mentre que n'hi ha que encara esperen que caiguen més els preus”, assenyala un venedor immobiliari de la Ràpita. Així, malgrat les ofertes d'un 45 per cent de descompte en molts apartaments i unifamiliars, el mercat no s'anima a la costa de l'Ebre. Els promotors immobiliaris denuncien la competència deslleial que els fan les entitats bancàries. “Els bancs ofereixen els seus pisos a preus inferiors respecte als nostres i a més garanteixen el finançament als clients”, lamenta un promotor.

En el cas de l'Ampolla, hi ha descomptes de fins al 59 per cent. No són casos aïllats; segons un estudi del grup Tinsa, el preu del mercat d'habitatge de segona residència ha caigut un 48 per cent a Barcelona, un 45 per cent a Girona i un 44 per cent a Tarragona. “La demanda de segona residència ha baixat molt, pel fet que ara no hi veuen oportunitat de negoci, ja que això és una via d'inversió”, explica Gil Cristià, president del Col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària de la Província de Tarragona. Mentre que a d'altres zones, com la Costa Daurada, la davallada de preus s'ha centrat en l'habitatge de segona mà, també asseguren que molts propietaris estan esperant millors oportunitats per a la seva venda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

ERC, Comuns i la CUP es comprometen a convalidar la regulació dels lloguers de temporada

barcelona
Economia

El turisme internacional s’enfila fins als 3,3 milions el primer trimestre de 2024

Barcelona
CONFLICTE LABORAL

Els treballadors de Llansà en vaga reben el suport de transportistes de Roca

GIRONA
OCDE

L’OCDE eleva tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol

economia

Banc Sabadell puja a borsa mentre el País Valencià veu perillar la seva seu

barcelona
economia

Els llocs de treball al Vallès Oriental van a l’alça el primer trimestre de 2024

GRANOLLERS
estats units

La Fed no cedeix i manté els tipus en el seu nivell més alt dels darrers vint anys

barcelona
CONFLICTE LABORAL

La plantilla de Llansà talla la N-260 i manté la vaga en defensa dels acords

LLANÇÀ

Roses rep el primer dels nou creuers que hi passaran aquesta temporada

roses