Economia

MARTÍ SABRIÀ

GERENT DEL GRUP COSTA BRAVA CENTRE

“Hem de potenciar el turisme francès”

Assegura que ningú s'ha queixat perquè l'import és petit, però reclama que sigui finalista i que es quedi al lloc on es genera

Comenta que el turista provinent de l'Estat espanyol ha trinxat les seves vacances

Martí Sabrià és el gerent de la Unió d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme de la Costa Brava Centre, que va sortir de la fusió pràctica, el 2002, de les associacions d'hotels, restaurants i bars de la comarca del Baix Empordà. L'entitat treballa per la defensa dels interessos de les empreses del sector de l'hostaleria.

És des de fa molts anys el gerent del Grup Costa Brava Centre i un reconegut entès del sector turístic gironí. Assegura que el sol i la platja és el que continua funcionant i que si l'ocupació hotelera ha tingut bons registres aquest estiu ha estat gràcies al turisme estranger, sobretot el francès, “que ens ha salvat força els mobles”. Explica també que la taxa de la Generalitat no ha afectat “perquè l'import és petit”, però reclama que “aquesta taxa o impost sigui finalista i es quedi al lloc on es genera”.

Com va la temporada turística d'aquest any?
Ha estat un bon agost en termes ocupacionals, malgrat que el turista ha fet estades més curtes. El turista estatal ha trinxat les vacances de manera infinita perquè així li sembla que duren més dies. L'estranger, com que ve de més lluny, fa estades una mica més llargues.
Però la despesa ha baixat molt?
Sí, perquè la renda disponible de la gent és baixa. El que passa és que socialment no sortir de vacances no està ben vist i, per tant, quan el turista arriba a la zona gasta poc i si es pot estalviar un dinar i pot passar amb dos préssecs ho fa.
S'havia comentat que aquest any el nombre de turistes russos augmentaria molt a la demarcació de Girona.
El turista rus és interessant, perquè fa estades llargues, de fins a quinze dies, i a més té capacitat per gastar. Ara per ara, el rus té més tirada per la Costa Daurada que per la Costa Brava, però el nombre de turistes russos creixerà a la demarcació gironina. Els pròxims cinc anys, l'expectativa d'arribada de turistes russos és important i, a més, estan comprant segones residències i això farà que tornin.
Com està afectant el sector la taxa turística que va entrar en funcionament a finals de l'any passat?
No s'ha queixat ningú perquè l'import és petit. Fins i tot si s'hagués cobrat un euro ningú s'hauria queixat. Però això no és una taxa, sinó un impost. La nostra queixa és que no estem d'acord que sigui un impost. Volem que sigui finalista i que es quedi al lloc on es genera la taxa.
El Patronat de Turisme ha dit fa poques setmanes que farà menys promoció en fires, ja que considera que el model és obsolet.
Hi estic totalment d'acord. Val més gastar els diners en anuncis a la televisió i que aquest anunci surti moltes vegades perquè així arriba un moment que t'ho mires. També crec que és eficient portar l'operador turístic o el periodista perquè vegi què fem i qui som i què tenim, i que parli de nosaltres. I s'ha de fer èmfasi en el turisme de proximitat, però el menys tocat, com és el turista francès. De Tolosa a Llafranc hi ha menys distància que de Saragossa a Llafranc. Aquest client l'hem tingut sempre i té molt ben organitzades les vacances.
El sol i platja encara funciona?
I tant! El 80% dels turistes vénen a passar les vacances entre juny i setembre. I l'altre 20%, la resta de l'any, i són parelles sense fills i de la tercera edat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.