Economia

agricultura

El tast del most inicia la verema a l'Empordà

La festa de la verema es va fer ahir a Garriguella per commemorar el 50è aniversari de la cooperativa

L'extracció i el tast del primer most van donar ahir el tret de sortida a la verema a l'Empordà. L'acte simbòlic es va fer ahir a Garriguella, en la tradicional festa de la verema. La celebració de l'inici de la recol·lecció del raïm l'organitza cada any el consell regulador de la DO Empordà en una població diferent i enguany s'ha escollit Garriguella perquè la cooperativa celebra el cinquantè aniversari.

La festa va començar amb la demostració de balls tradicionals catalans que va fer la mainada del casal d'estiu. El pregó va anar a càrrec del periodista garriguellenc Josep Playà, que va recordar que tota la seva vida ha estat vinculada al món del vi. “Em considero fill del vi, vinc d'una família vinatera”, va explicar. I va relatar els seus records d'infantesa, amb el berenar de pa amb vi i sucre. També va destacar que un dels seus primers articles a la revista Presència va ser, precisament, sobre la gran pedregada que va destrossar les vinyes el 1975. I que la seva primera foto en un acte públic va ser en la inauguració de la cooperativa, que celebra mig segle.

El president del consell regulador de la DO, Josep Blanch, va preveure una bona verema, tot i que es retardarà vuit o deu dies. Jordi Bort, director de l'Incavi, va destacar la importància del cooperativisme. També va intervenir l'alcalde, Carles Suárez, per agrair a la DO que fes la festa a Garriguella.

La Venerable Confraria de la Bóta de Sant Ferriol i la Jove Confraria de Vins i Caves de l'Empordà van portar fins a l'escenari el samal amb el raïm, que els nens i nenes del casal van trepitjar. El pregoner Josep Playà va beneir el most. “He preguntat als experts, que em diuen que aquest primer most pinta molt bé”, va dir. I va acabar desitjant que la climatologia permeti una verema i amb un “visca el vi d'aquest any!”

LA XIFRA

50
anys
fa que es va constituir la cooperativa agrícola de Garriguella, la que té més hectàrees de la DO.

LES FRASES

Són temps difícils i calen actuacions decidides. L'enoturisme és una oportunitat
Josep Blanch
president del consell regulador de la DO empordà
Potser d'aquí a 50 anys ens trauran el vi de les mans. El futur depèn de l'empenta dels cellers
Josep Playà
periodista garriguellenc i regoner


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.