Marea groga d'optimisme
La Diada ha concentrat l'atenció informativa d'una setmana amb dades per a un cert optimisme en el pla macroeconòmic.
La prima de risc espanyola per sota de la italiana per primer cop des del març del 2012, l'Ibex marcant màxims anuals animat pel sector financer (i especialment pel català, Banc Sabadell i La Caixa)... Sembla que, lluny de passar factura a la credibilitat i la solvència econòmica de l'Estat, la gran demostració festiva de la voluntat d'una aclaparadora majoria -poc silenciosa però molt respectuosa- del poble català va encomanar el seu optimisme als mercats financers. La Via Catalana de la Diada va ser un èxit de convocatòria –1,6 milions de persones hi van participar, segons les dades de la Conselleria d'Interior- i ha llançat un missatge clar al govern d'Artur Mas que de plebiscitàries el 2016 ni parlar-ne i que es vol la consulta l'any que ve. I, per cert, parlant de majories silencioses, algú ha sentit o llegit alguna valoració de les patronals després de la Diada?
La marea groga de la Via Catalana ha concentrat l'atenció informativa d'una setmana que, com apuntàvem, en matèria macroeconòmica ha deixat algunes dades optimistes. No només la prima de risc ha donat un respir, sinó que els darrers informes de la Fundació de Caixes d'Estalvis, Funcas, i de l'OCDE apunten una millora de la situació. L'organització econòmica amb seu a París detecta una millora en l'eurozona i especial de les economies més afectades per la crisi, com ara l'espanyola, la irlandesa o la italiana. En el cas de Funcas, l'informe suavitza en tres dècimes les previsions de recessió per a enguany fins al -1,2%, i millora en tres dècimes fins a l'1%, el seu pronòstic per al creixement el 2014. També la CEOE millora les seves previsions tot i que no veu creació d'ocupació fins la segona meitat de l'any que ve.
Optimisme s'ha viscut també al Saló Internacional de l'Automòbil de Frankfurt, que ha concentrat fabricants i presentacions mundials, com ara la del nou Seat León familiar o la posada de llarg del nou model de taxi elèctric que Nissan fabricarà a Barcelona per a tot el món i que s'estrenarà en breu als carrers de la capital catalana. El saló coincideix amb la publicació de les darreres xifres de producció de l'associació de fabricants espanyols, Anfac, que mostren un alça del 15,3% al mes de juliol i un acumulat de prop del 7% des del gener.
I aquesta setmana dues de les grans catalanes, Abertis i Banc Sabadell, han posat sobre la taula noves estratègies i eines per afrontar el creixement futur. El banc català ha anunciat una ampliació de capital de 1.400 milions d'euros i l'entrada de dos nous accionistes de referència, els inversors llatinoamericans Jaime Gilinski i David Martínez. L'entitat presidida per Josep Oliu vol reforçar així el seu capital després de les adquisicions fetes en el mercat espanyol i, alhora, preparar el terreny per a possibles compres a l'exterior. Pel que fa a la concessionària presidida per Salvador Alemany, ha anunciat que planeja inversions per valor de fins a 8.000 milions d'euros fins a l'any 2015, operacions per a les quals obrirà la porta a socis financers.
Més dolentes són les notícies del fabricant de sanitaris Roca, afectat per la crisi de la construcció. El grup tancarà la fàbrica de Santa Margarida i els Monjos, cosa que suposa la supressió de 114 llocs de treball, que se sumen als 480 de les fàbriques de Madrid i Sevilla.
Finalment, destaquem el darrer capítol en la lluita pel control a Pescanova. La junta d'accionistes de la companyia, en concurs de creditors, ha aprovat per majoria donar el control a la cervesera catalana Damm, segon accionista amb el 6,18% de les accions. El nou president serà Juan Manuel Urgoiti.