Empreses

Nufri diversifica el negoci de la fruita i ara crea bases per a refrescos

La societat de Mollerussa constitueix una ‘joint-venture' amb la francesa Mane per tirar endavant el nou projecte

En tres anys hem incorporat cent treballador per exercici”

Nufri és una de les principals centrals fruiteres d'Europa. Té la seva seu a Mollerussa i fa tot just dos mesos que acaba de complir 40 anys d'existència. Nufri, dirigida per Francesc Argilés i els seus fills, gestiona en un any entre 400 i 500 milions de quilos de fruita que comercialitza per tot el món, i destina a l'exportació el 40% del volum de producció que mou.

Nufri ara ha fet un pas més en el lent però per ara segur procés de diversificació de l'activitat per crear un grup d'empreses i d'activitats a l'entorn de la central de fruita.

Així, fa pocs dies van presentar públicament l'acord que han signat amb la francesa Mane per crear un nou subproducte: les bases de fruita per a la indústria alimentària, i especialment per a l'elaboració de refrescos.

Mane, amb seu a Le Bar-sur-Loup, a la Provença, és una de les empreses de referència, de les sis principals del món, en el sector de les aromes i els perfums. Compta amb 21 plantes de producció i 27 centres I+D en 30 països, 3.300 empleats i factura 640 milions d'euros. Aquest potent soci ha permès crear Manufri, aquesta aliança d'empreses (joint-venture). La nova societat, amb un capital d'1 milió d'euros i una inversió de 4 milions més, crearà 8 feines.

Es tracta d'aplicar les aromes, els perfums i els potenciadors de sabor –tema en què la marca francesa és una experta– als sucs, concentrats i altres derivats que elabora Nufri.

D'aquesta manera, es treu un altre rendiment a aquella fruita que pel seu aspecte o per inclemències meteorològiques no són aptes per a la seva venda en fresc.

Aquesta és la darrera novetat de Nufri, tot i que des de fa anys que, com es deia, ha anat diversificant l'activitat, i així disposa d'un gran potencial d'emmagatzematge i conservació en atmosfera controlada o congelació, també tota la infraestructura logística i de comercialització, amb delegacions pròpies als mercats centrals de Barcelona, Madrid, Sevilla i Lisboa, així com plantes d'elaboració de sucs, cremogenats i derivats de la fruita.

Igualment, la filial Certiplant assumeix tota la gestió viverista i de llavors, i finalment, hi ha la divisió energètica. Aquesta, una de les més recents, aposta per plantes solars, generació d'energia hidràulica, cogeneració i biomassa.

Sumant-ho tot, el grup Nufri factura 250 milions d'euros i ja té una plantilla d'unes 700 persones, segons explicava Francesc Argilés. Aquest afegia: “En els darrers tres anys hem incorporat cent treballador per exercici” i emfatitzava: “Tenim una trentena d'empleats amb més de 28 anys d'antiguitat a l'empresa.”

El negoci inicial i el més potent, el de la fruita fresca, gestiona la producció pròpia i la de 300 agricultors de fruita fresca, molts d'ells del Pla d'Urgell.

Del negoci de Nufri en destaca l'aposta que des del 2008 es va fer a Sòria. Entre Burgo de Osma i San Esteban de Gómez, té una finca de 1.045 hectàrees i a 870 metres d'alçada i dedicada en la seva totalitat a la producció de pomes. Aquesta gran plantació li permet la venda de la fruita sota la marca Livinda.

Tot i aquesta aposta, el grup també disposa de finques a Huelva i Sevilla i centres de producció a Vila-sana (Pla d'Urgell) per a congelats i logística, a Bellver de Cinca (Osca) per a empaquetat i transport, una divisió de productes naturals a Jerte (Càceres) i, finalment, una central fruitera al Marroc. A més, l'esmentada filial de Certiplant, que per ara té seu a Mollerussa, però que es podria traslladar.

El Grup Nufri va néixer ara fa 40 anys com a societat de serveis als pagesos del Pla d'Urgell, però ara és una de les centrals fruiteres més importants d'Europa, amb un gran pes en el mercat de la poma. Nufri està dirigida des d'un principi per Francesc Argilés i la seva família.
Facturació
250 M€
Treballadors
700
Any de fundació
1973

Biomassa, negoci i nou ús per als residus

Les plantes de biomassa per a la generació elèctrica és un altre dels fronts oberts que té Nufri. Ja disposa d'una petita central d'aquest tipus a les instal·lacions de Mollerussa i en projecta dues més, una al Palau d'Anglesola (Pla d'Urgell), malgrat l'oposició de l'Ajuntament veí del Poal, així com una altra a Sòria. La construcció d'aquestes plantes de biomassa provoquen, al marge de generar energia elèctrica per a les seves instal·lacions o per vendre-la, un nou negoci amb el conreu d'espècies destinades a ser combustible per a les centrals i també una forma d'eliminar els residus vegetals. Falta, però, que el govern no retiri les primes a les energies renovables.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Compres i milers de visitants a la fira Expocasió de Fornells

fornells de la selva

Continua la Vaga a la multinacional DXC Technology

girona

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA