Gran angular

La química vol més aposta industrial i menys càrregues

Les empreses denuncien alts costos de l'energia i reclamen incentivar el ‘shale gas'

El sector químic no descarta tancar plantes si el cost energètic no es modera

La indústria química suposa l'11% del PIB industrial de l'Estat espanyol, genera 55.000 milions d'euros, ocupa 500.000 persones i ha suportat la cruenta batalla de la crisi sense patir gaires baixes. Es presenta com un element de pes dins un sector, l'industrial, que sofreix una anorèxia profunda. Però no tot són flors i violes i així va quedar palès en el V Encontre del Sector Químic”, celebrat fa uns dies a l'Iese Barcelona.

La Feique (Federació Empresarial de la Indústria Química) i directius de les principals companyies del sector van reivindicar el paper que juguen en el sosteniment de la malmesa activitat industrial però, també, van aprofitar per denunciar que traginen uns llastos que els impedeixen ser més competitius.

Per unanimitat, els costos energètics s'emporten els dards més verinosos, fins al punt que Erwin Rauhe, conseller delegat de Basf a Espanya, va revelar que “per a la indústria química, el cost de l'energia és més car que la mà d'obra”. Va fer sonar l'alarma en advertir que “tenir un preu de l'energia competitiu possibilita ser competitius com a empresa i és un factor decisiu per decidir on localitzem les nostres plantes”. Basf té nou plantes de producció a l'Estat i una plantilla de més de 2.000 treballadors (el centre de producció més important és a Tarragona però també opera des de Rubí, l'Hospitalet del Llobregat i Castellbisbal) i Rauhe no va dubtar a assenyalar que “els costos energètics a Espanya penalitzen i fan que ens n'anem a països diferents”. Va emfasitzar que desatendre la indústria comporta riscos: “Durant la crisi, els països que millor han evolucionat han estat els que tenen una forta base industrial.”

Pedro Mejía, antic secretari d'Estat i actual vicepresident de l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia (Omie), també era en la jornada i va gastar el seu torn de paraula defensant que “el megawatt ha estat enguany un 15% més barat” (va parlar de 41,86 euros l'hora de megawatt en comparació amb els 48,7 euros de 2012) i dient que “el cost de l'energia a Espanya és sempre inferior a la mitjana europea”, però això no va esvair els discursos crítics i pessimistes.

Eduardo Gil, president de l'Associació d'Empreses de Gran Consum d'Energia (Aege), va apuntar que entre el 2007 i el 2012 l'increment del cost de l'energia elèctrica va ser del 42% i que, en coincidència, el pes de la indústria en el PIB està en franca decadència: “L'any 1995 la indústria representava un 20% del PIB i el 2013 no és més del 13%.”

La solució?

Ningú no ha trobat encara la vareta màgica que ha de permetre que les grans companyies (grans consumidores d'energia) puguin mantenir un alt ritme productiu sense desdinerar-se, però sí hi ha qui ha trobat un bon substitutiu a la vareta. Juan Carlos Muñoz-Conde i Anton Valero van fer una defensa aferrissada de la virtuositat del shale gas, el gas pissarra que s'obté a través del controvertit fracking. Muñoz-Conde és director general corporatiu de BNK Espanya, empresa que recentment ha editat 16.000 fullets per promocionar el fracking a Burgos, i va insistir que “el shale gas és una oportunitat” comparable a “una revolució industrial”. Va dir que als Estats Units l'aposta pel shale gas ha possibilitat un descens dels costos tan acusat que ha originat “una reindustrialització i la creació de 600.000 llocs de treball”. Anton Valero, per la seva part, va argumentar el virtuosisme del shale gas a partir del cas de Dow Chemical: “Fa només quatre anys, Dow deslocalitzava plantes dels Estats Units i les enviava a Àsia. El dia d'avui, amb els costos a nivells de l'any 2000 gràcies al shale gas, s'ha impulsat un pla d'inversions de 4.000 milions de dòlars.” Valero va denunciar que no té sentit que “a Europa el gas natural sigui quatre cops més car que als Estats Units”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.