Economia

Negocis complementaris

Arenys de Mar vol ‘pescar' turistes

Pescadors de la confraria de Sant Elm organitzen per primer cop al Maresme viatges amb barca per donar a conèixer l'ofici

La mesura busca oferir altres ingressos per al sector quan toca quedar-se a port

És una gran oportunitatper ampliar l'oferta turística de la població
i donar valor al sector

Trobar alternatives de negoci a la pesca alhora que es dignifica un ofici tradicional. Arenys de Mar ha fet el primer pas a la comarca del Maresme per engegar una iniciativa que ja funciona en altres ports catalans amb un resultat prometedor: el turisme pesquer. En el cas del municipi, tres embarcacions pertanyents a la confraria de Sant Elm –dedicades a la captura del sonso– encetaran aviat l'oferta de passejades en barca. Les naus estaran adaptades per portar passatgers que aprofundiran en el coneixement de les arts de pesca; aprendran el llenguatge mariner i les tècniques d'orientació; visitaran els caladors i la subhasta del peix, i coneixeran els models de pesca sostenible que fan possible encara avui una activitat mil·lenària.

Les passejades començaran a primera hora del matí i es preveu acabar la jornada oferint als passatgers un dinar amb les captures del dia. Paral·lelament, la iniciativa obre una nova oportunitat de negoci als pescadors que s'han de quedar a port durant les èpoques de veda. En aquest sentit, un del participants en el projecte, Ramon Tarridas, afirma que la proposta és “una idea excel·lent per obrir un ofici que, per a molta gent, és del tot desconegut malgrat que tothom en té una idea força romàntica”. Tarridas reivindica la pesca i els esforços del sector per garantir l'equilibri mediambiental en un mar sovint sobreexplotat. “És qüestió d'aplicar el sentit comú, ser capaços de trobar l'equilibri entre la demanda i l'oferta i renunciar a una pesca massiva que acabarà condemnant el futur del sector”, assenyala.

El projecte, batejat per l'Ajuntament amb el nom de Pesca Turisme a Arenys de Mar vol anar més enllà i, tal com sosté el regidor de Promoció Econòmica, Àlex Acero, “és una gran oportunitat per ampliar l'oferta turística de la població i donar valor a un sector que no passa pel seu millor moment”. Aquesta és una visió que comparteix el diputat de CiU, i arenyenc, Benet Maimí, que va impulsar la iniciativa de turisme pesquer al Parlament l'any 2007 i que es queixa que el procés administratiu per aplicar la regulació definitiva no s'hagi pogut posar en funcionament fins ara.

A mitjà i llarg termini

Acero, a més, emmarca l'acció en la proposta Maresme Marítim, que engloba diversos municipis de la costa i busca reactivar el litoral de la comarca. En el cas d'Arenys de Mar en concret, el turisme pesquer és només la punta de l'iceberg d'una proposta molt més ambiciosa que implica altres administracions, com la Generalitat, que, tot i donar-hi suport, no va ser present dilluns a l'acte de presentació de Pesca Turisme. Acero va avançar que l'Ajuntament treballa per aconseguir un museu de la pesca a les instal·lacions del port i un centre d'excel·lència i interpretació de l'aqüicultura. “El sector pesquer és clau per a l'economia del nostre país i encara més tenint en compte que el 70% del peix que consumim prové de fora de la nostra costa”, va dir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.