Detenen exdirectius de la CAM per irregularitats
El jutge prendrà avui declaració a López Abad, exdirector general de la caixa durant deu anys, i a altres quatre antics alts executius
Investiguen una sèrie d'inversions immobiliàries i turístiques al Carib
La Guàrdia Civil va detenir ahir cinc exdirectius de l'antiga Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM) per ordre del jutge de l'Audiencia Nacional Javier Gómez Bermúdez, que els acusa de realitzar operacions irregulars en la gestió de la caixa alacantina. La CAM va ser intervinguda pel Banc d'Espanya el juliol del 2011, després de necessitar una injecció de capital públic de 2.800 milions d'euros.
Entre els detinguts hi ha Roberto López Abad, exdirector general entre el 2001 i el 2010; Daniel Gil, exresponsable de projectes immobiliaris, i César Veliz, exdirector de la divisió internacional i el negoci hoteler. El jutge, que manté en secret les diligències, té previst prendre declaració avui als acusats.
En el fons de l'assumpte hi ha diverses inversions immobiliàries i turístiques en, principalment, el Carib, que suposadament acumulen una sèrie d'irregularitats.
Més concretament, segons van explicar ahir fonts de la investigació, se sospita de cinc operacions suposadament irregulars amb la societat Valfensal, una de les participades de la CAM. De fet, López Abad i Gil van ser imputats com a conseqüència d'una querella presentada pel Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB), que va passar a gestionar l'entitat quan va ser intervinguda.
Segons la querella, els imputats van obtenir “un lucre personal” utilitzant la compravenda de tres hotels i l'adquisició de dos parcel·les en la República Dominicana i Mèxic com a “pantalla” per a una “transferència de fons no justificada” des de la CAM cap a Valfensal.
Aquesta última societat està participada en un 70% per dos empresaris molt propers a López Abad i en un 30% per Tenedora de Inversiones y Participaciones, que va ser utilitzada per l'ex director general i Daniel Gil com “una zona opaca de gestió al marge dels mecanismes habituals de la CAM”.
Altres imputats
A banda de López Abad, el magistrat investiga les irregularitats comeses en la caixa alacantina per altres alts directius, que manté imputats, com la també exdirectora general María Dolores Amorós i l'expresident Modesto Crespo, juntament amb els exdirectors de recursos i planificació Vicente Soriano i Teófilo Sogorb.
Al passat juny, el jutge Gómez Bermúdez els va imposar una fiança solidària de 35 milions d'euros al considerar que tots ells “com a mínim coneixien o van poder i no van voler conèixer la situació patrimonial de la CAM”. Malgrat això, i “en el millor dels supòsits”, no van posar “cap objecció a operacions que suposarien un perjudici patrimonial”.
D'“el pitjor del pitjor” d'Ordóñez al consell d'administració al Brasil
El desgavell de la CAM és de sobres conegut. No en va, l'exgovernador del Banc d'Espanya Miguel Ángel Fernández Ordóñez la va qualificar d'“el pitjor del pitjor”, un cop intervinguda i convenientment esventrada per un ens regulador que va actuar tard.
“Coses indefinibles”
Episodis de comptabilitat creativa, inversions ruïnoses, indemnitzacions milionàries, pensions vitalícies per a antics gestors... Tot és possible en el cas de la CAM. “Les coses que hem vist a la CAM són una mica indefinibles”, va dir recentment Jaume Guardiola, conseller delegat de Banc Sabadell –que va obtenir el control de la CAM el 2011–, tot explicant el consell d'administració de 60 persones que la caixa alacantina va organitzar al Brasil. Exemples de mala gestió i, també en paraules d'Ordóñez, “altres coses” que van portar al col·lapse aquesta caixa.
Factura elevada
I el cost d'aixecar-la ha estat caríssim. Entre ajudes directes i suport al Sabadell per al seu sanejament, la factura supera els 10.000 milions d'euros.