Economia

6.200 empreses destruïdes el 2013

El nombre de societats extingides arriba a un nivell rècord, però la destrucció es modera al final de l'exercici

Repunt en la constitució de companyies

Els recursos per a ampliacions de capital van créixer un 26% el 2013

Un total de 6.271 empreses van desaparèixer l'any passat a Catalunya, un 10,7% més que un any abans, segons les dades fetes públiques ahir pel Col·legi de Registradors d'Espanya. Al conjunt de l'Estat espanyol, el nombre de societats que es van extingir es va elevar a 26.720, la quantitat més alta des de l'esclat de la crisi immobiliària i financera que cinc any i mig després encara arrosseguem. Aquestes dades inclouen l'extinció de qualsevol societat –anònima, limitada i d'altres– produïda l'any passat i registrada a l'Estat.

Amb les mencionades 6.271 empreses extingides, Catalunya encapçala el rànquing autonòmic i tenen un pes sobre el total estatal del 23,5%. Aquest percentatge se situa lleugerament per sobre del pes econòmic de Catalunya a l'Estat, que, tenint en compte el PIB, és de prop del 19%. Tot just després de Catalunya, se situa la Comunitat de Madrid, amb 5.098 societats extingides, el 19,1% del conjunt de l'Estat, i el País Valencià, amb la mort de 2.637 societats el 2013, prop del 10% del total del mercat espanyol (vegeu gràfic adjunt). No obstant això, les dades del Col·legi de Registradors recullen un canvi de tendència en l'última part de l'exercici passat, quan l'extinció de societats va disminuir un 35% en l'últim trimestre en relació amb el mateix període del 2012.

Cal recordar que l'any passat va ser un exercici especialment difícil des del punt de vista empresarial. Amb una economia en decreixement i amb escassetat de préstecs financers, l'evolució de pimes i altres petits negocis va ser complicada i, sobretot en el primer semestre, el nombre de tancaments va ser elevat. I és que, a banda d'aquesta extinció rècord de societats, els concursos de creditors –l'antiga suspensió de pagaments, que no deixa de ser un altre termòmetre per mesurar la salut empresarial– va superar un any més tots els rècords des de l'inici de la crisi.

Concursos de creditors

Segons dades també del Col·legi de Registradors d'Espanya, les empreses que van presentar l'any passat concurs de creditors a Catalunya van ser 1.647, un 13,4% més que el 2012. Al conjunt de l'Estat, el nombre de concursos de creditors registrats al jutjat es va elevar a 8.049, un 20,7% més que un any abans. Destaca especialment la Comunitat de Madrid, on el nombre de concursos presentats va créixer un 70%.

Però no tot són males notícies i, malgrat les incidències negatives en les empreses, la constitució de societats va experimentar un repunt l'any passat. Així, i en el cas de Catalunya, el nombre de noves societats va créixer un 8,5%, fins a les 17.685. En el conjunt de l'Estat, la constitució de societats es va elevar a un total de 93.756, un 7% més que el 2012, la quantitat més alta des del 2008, tot just quan va començar la crisi econòmica.

Ampliacions de capital

En el cas de Catalunya, les 17.685 empreses creades l'any passat van representar el 18,9% del total. D'aquesta manera, el país es va situar en el segon lloc en el rànquing dels territoris amb més constitució de societats. La classificació la va encapçalar la Comunitat de Madrid, amb 5.098 societats constituïdes el 2013, el 19,1% del total estatal.

Seguint aquesta tònica d'augment de l'activitat empresarial, els recursos disponibles per a les societats també van créixer al llarg de l'any passat en el conjunt de l'Estat. El nombre d'ampliacions de capital es va elevar a 34.994, un 5% menys que el 2012, encara que en termes d'import de capital augmentat es van emborsar 59.929 milions d'euros, un 26,2% més. A més, en l'últim trimestre de l'any passat, el nombre d'ampliacions de capital va augmentar un 11,1% en relació amb el mateix període del 2012.

Finalment, el Col·legi de Registradors d'Espanya també recull en les seves estadístiques que un total d'1,12 milions d'empreses van dipositar els seus comptes anuals el 2013, un 1,3% menys que en l'exercici 2012.

L'estalvi de les famílies, als nivells d'abans de la crisi

La revaloració dels actius financers de les famílies, combinada amb la disminució dels deutes que tenen contrets, va fer que la riquesa de les llars –la diferència entre totes dues magnituds– se situés el setembre passat en 995.993 milions d'euros, un nivell previ a la crisi. La riquesa financera neta de les famílies va créixer un 20,8% al tancament de setembre en comparació interanual; va superar, per tant, el nivell del 2007, previ a l'inici de la crisi, i es va situar molt a prop del bilió d'euros que atresorava l'any 2006, segons dades facilitades ahir pel Banc d'Espanya.

Així, els actius financers de les llars espanyoles –diner en efectiu, accions, dipòsits i valors en renda– van augmentar al setembre fins als 1,85 bilions d'euros, respecte als 1,73 bilions d'un any abans. Amb relació als passius financers de les famílies –els préstecs, crèdits comercials i altres comptes pendents de pagament–, es van tornar a reduir per cinquè trimestre consecutiu i van quedar en els 860.536 milions d'euros. Malgrat això, diversos analistes consultats per Efe consideren que el nivell d'endeutament de les famílies és encara “molt elevat”, encara que valoren de manera positiva la tendència a la disminució iniciada fa cinc trimestres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia