Empreses

Anetos es prepara per a l'exportació

L'empresa de Sils està especialitzada en l'envasat de mantegues i formatges ratllats i en la distribució alimentària

A les Canàries, a Palma de Mallorca i a tota la costa del Mediterrani. Els productes distribuïts per Anetos arriben a bona part d'hotels i comerços de la geografia mediterrània i a les illes Canàries,i ara, l'empresa familiar de Sils comença a preparar el salt a l'exterior després d'algunes experiències puntuals. Dins la tònica de crisi general, Anetos preveu d'aquesta manera ampliar mercat i per fer-ho ja han contactat amb la Cambra de Comerç de Girona per trobar assessorament en aquest àmbit.

Anetos té dues línies empresarials; per una banda, la distribució de més d'un miler de productes alimentaris que podrien abastir qualsevol cuina i que van des d'embotits fins melmelades passant per sucs, galetes i enllaunats, entre d'altres, i que es distribueix principalment en supermercats independents de la demarcació de Girona. D'altra banda, la línia d'envasat de mantegues, margarines i, en menor mesura, formatges ratllats que es distribueix al sector de la restauració arreu de l'Estat espanyol a excepció de la costa nord, del Cantàbric, perquè aquest és un territori que ja té molta matèria primera en aquest àmbit dels lactis.

Pastilles de diferents mides anomenades microbarquetes, que és habituals trobar en establiments hotelers: les típiques terrines de mantega o margarina que es troben als establiments hotelers durant els esmorzars. Mantega, preparat de mantega, margarina o crema de cacau que es comercialitza sota el nom d'Anetos, Sotena, Nova o Crembo, respectivament. En el cas de Crembo, per exemple, Anetos ha aconseguit una crema de cacau amb avellanes amb una recepta que guarda zelosament.

És en aquesta segona línia de producció, en els lactis, on es troben els inicis de l'empresa, cap a l'any 1964, quan Josep Morell va decidir establir-se pel seu compte com a comercial a les Mallorquines i dedicar-se a vendre formatges de Barcelona a la costa gironina. Amb motocicleta, Josep Morell anava al mercat del Born de Barcelona i feia les comandes dels productes que després distribuiria a la costa gironina; als hotels, càmpings i botigues. Va ser llavors quan va crear un primer local amb una cambra frigorífica a les Mallorquines que, amb el temps, es va fer petit i va requerir la compra d'una fàbrica d'envasats al polígon de Sils que té una superfície total de 1.200 metres quadrats.

Anetos, empresa que va tenir la segona màquina automatitzada de l'Estat, és el nom que va triar Josep Morell després que no li deixessin registrar el nom d'Aneto, que era el que ell hauria volgut, però que no li van permetre adduint que es tractava d'un punt geogràfic.

Explica Núria Morell, filla de Josep i administradora a l'empresa, que una de les característiques fonamentals d'Anetos és la rapidesa de servei. “El que arriba ahir de les Canàries, avui ja surt”, destaca Morell. El caràcter familiar de Distribucions Alimentàries Anetos i la reduïda i flexible estructura faciliten aquesta rapidesa. Això ha permès a Anetos aconseguir captar la fidelitat d'un bon nombre de clients en el competitiu sector competitiu de subministraments per a l'hostaleria.

Els productes es centralitzen al magatzem central ubicat a les Mallorquines i d'allà, es distribueixen a la seva destinació final a través de camions que poden ser o no frigorífics, depenent del producte.

FACTURACIÓ

3 M€

TREBALLADORS

14

ANY DE FUNDACIÓ

1964

La plantilla d'Anetos oscil·la segons la temporada; si bé ara en són una catorzena, és a l'estiu, amb l'arribada dels turistes als hotels, quan Anetos acostuma a ampliar any rere any el nombre de treballadors.

Productors catalans, de l'Estat i d'Europa

Mentre que els embotits cuits i curats que Distribucions Anetos distribueix arran dels comerços provenen majoritàriament de productors de les comarques gironines, en el cas de les mantegues i els formatges els productors són d'altres punts de l'Estat o fins i tot de països europeus. “Segons la demanda es busquen productors d'arreu”, explica Morell. La matèria primera, per exemple la mantega, arriba amb camions a Sils i allà s'envasa segons les necessitats i comandes i es distribueix als establiments amb la màxima rapidesa, explica Morell, que dirigeix l'empresa familiar, on també hi treballen dues germanes, un nebot i el cunyat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona