Arrenca el judici contra el comitè de vaga de Panrico per paralitzar l'activitat de la planta
Empresa i treballadors han intentat sense èxit arribar a un acord minuts abans de la vista
La companyia els reclama cinc milions d'euros en concepte de danys i perjudicis
El judici contra els treballadors de Panrico que han paralitzat l'activitat a la planta de Santa Perpètua de Mogoda ha començat a les dotze dels migdia. L'empresa reclama 5 milions d'euros als membres del comitè de vaga en concepte de danys i perjudicis com a conseqüència de l'aturada. Els treballadors ho consideren desproporcionat i entenen que la direcció atempta amb aquest procés contra el dret a vaga. La Generalitat va intentar fer la mediació entre les dues parts aquest dimecres i minuts abans de la vista també s'ha produït, sense èxit, una trobada entre els advocats de l'empresa i treballadors.
Els comitè de vaga de Panrico veu “insuficient” l'intent de mediació que ha posat la Generalitat sobre la taula en les últimes hores, tot i que aquesta tarda la proposta es portarà davant l'assemblea. Els treballadors, que compleixen ja quatre mesos d'aturada, reivindiquen el seu dret a “fer vaga sense repercusions” a les portes d'un judici en què l'empresa els reclama 5 milions d'euros. D'altra banda, CCOO estudia presentar una querella contra el conseller delegat de Panrico, Carlos Gila, que hauria insinuat que els treballadors de Santa Perpètua de Mogoda podrien enverinar el producte que surt de la planta.
Els treballadors s'han concentrat a les portes dels Jutjats de Sabadell, on se celebra un judici en què l'empresa reclama 5 MEUR als deu membres del comitè de vaga. Felix Yela, un dels acusats ho considera “desproporcionat, exagerat i descomunal”. Segons Yela, Panrico val “desindicalitzar” la planta de Santa Perpètua.
En total, s'hi han reunit prop de mig miler de persones que han donat suport als treballadors encausats. Entre ells, el líder d'ICV-EUiA, Joan Herrera, i l'alcaldessa de Santa Perpètua de Mogoda, Isabel Garcia. Herrera ha lamentat que la situació de Panrico és culpa d'una reforma laboral que permet acomiadaments “low cost” i que ara es “carrega” una indústria important per a Catalunya.
Garcia qualifica d'”indignant” la situació que viu l'empresa del municipi i recorda que, fins ara, només els treballadors han fet concessions. L'alcaldessa reclama a la direcció de Panrico que faci viable l'empresa però garantit la “dignificació” dels llocs de treball.
Els treballadors protesten contra un ERO que afecta 254 treballadors i que preveu rebaixes salarials de fins al 27% del salari per als treballadors que continuïn a Panrico. Després de quatre mesos, l'empresa considera que la protesta genera uns danys i perjudicis milionaris.