Empreses

Prevenir les incidències perquè la producció no pari

Effitronix Systems, de Tona, vol exportar el seu sistema de monitoratge a temps real MICO24

L'empresa té vint anys d'experiència en manteniment industrial

Una avaria en una màquina o l'aturada de tota una planta de producció pot tenir un cost altíssim per a una empresa. Les incidències solen presentar-se de cop i en el moment més inoportú si no es disposa d'un sistema preventiu de monitoratge i control a temps real com el MICO24, dissenyat i desenvolupat per l'empresa Effitronix Systems de Tona. Aquest sistema, en desenvolupament des del 2009 i ara en fase inicial d'exportació, es pot adaptar a qualsevol sector industrial i empresa ja que és un sistema obert, modular i ampliable. MICO24 permet fer un seguiment continu, mitjançant diversos sensors instal·lats a les màquines o punts de la planta que es vulgui, dels paràmetres que interessin: consum energètic, vibracions, pressió, temperatura, pH, nivell de cabal, fums, diferència de tensió...

El manteniment predictiu de MICO24 garanteix a les empreses una major eficiència. Redueix les aturades imprevistes en un 100%, el consum energètic baixa més d'un 20%, els costos de manteniment disminueixen un 50% i el temps de reparació s'escurça fins a un 60%. Amb tot això, la vida útil de les màquines s'allarga un 30%. No en va, la Cambra de Comerç de Barcelona, el novembre passat, va distingir Effitronix Systems per la seva contribució a la millora de la competitivitat empresarial.

Tota la informació que recullen els sensors del MICO24 va a parar a un PC industrial que s'instal·la a l'empresa. A partir de les dades que va rebent, si detecta una anomalia dóna una ordre clara del que cal fer, mostrant amb imatges reals el punt on hi ha el problema. “Hem volgut fugir dels tecnicismes i utilitzar un sistema molt fàcil i intuïtiu, apte per a tothom”, comenta Lluís Verdaguer, CEO d'Effitronix Systems. Amb un sol cop d'ull al monitor -utilitzant el símil d'un semàfor- es pot veure si tot funciona correctament, si hi ha alguna incidència per revisar o si hi ha algun defecte greu (tot i que la màquina encara no s'hagi arribat a aturar) i cal avisar un tècnic. L'alerta d'una possible avaria, que s'envia per correu electrònic al personal designat per l'empresa (gerent, cap de manteniment...), també es pot rebre al mòbil mitjançant un SMS o una aplicació específica per a aquesta finalitat, de manera que es pot tenir el control total d'una fàbrica encara que estigui situada a quilòmetres de distància. Effitronix Systems també emet uns informes setmanals o mensuals de tendències a l'empresa per assessorar-la sobre elements a tenir en compte o per revisar.

Del MICO24 n'hi ha una versió portàtil que a hores d'ara ja està circulant per diferents empreses de Colòmbia que el tenen en fase de proves. “Després de les instal·lacions del MICO24 que hem fet en algunes empreses d'aquí, estem en condicions de sortir al mercat internacional”, explica Verdaguer. En aquest moment també estan instal·lant el sistema en una planta de Turquia i estudien la possibilitat d'exportar-lo a diversos països del nord d'Àfrica. Sigui com sigui, per introduir-se als mercats exteriors, aquesta empresa osonenca vol fer-ho amb socis o enginyeries locals que coneguin el país i puguin portar el dia a dia allà, tot i tenir el control des de la seu central de Tona.

Reparació i manteniment

El desenvolupament del sistema de monitoratge MICO24 és fruit del bagatge d'Effitronix Systems en el camp de les reparacions i el manteniment industrial. Creada el 1994, aquesta empresa avui està especialitzada en quatre grans àrees: la reparació i manteniment integral d'equips, la consultoria i l'assessorament tècnic, l'estalvi i l'eficiència energètica i, finalment, el monitoratge continu, on s'inclou la creació del MICO24. “Som una empresa altament especialitzada, que aposta per la qualitat i el servei. El nostre valor afegit és l'experiència que tenim en diferents àrees”, explica el CEO d'Effitronix Systems.

Aquesta empresa actualment té un centenar de clients –alguns d'ells importants empreses del sector metal·lúrgic, alimentari, farmacèutic i envasador, entre d'altres, la majoria de les quals de Catalunya–. Amb una facturació que l'any passat va vorejar els 600.000 euros, la previsió per a aquest any és poder-la incrementar. “Hi havia projectes d'algunes empreses que estaven aturats des de feia un any o dos i ara sembla que es poden començar a desencallar-los”, diu Verdaguer, conscient que amb el MICO24 estan en plena fase de difusió i divulgació. “Tothom ho veu un sistema molt innovador, però falta que la gent en comprovi els avantatges”, afegeix el CEO de l'empresa. Effitronix Systems té una plantilla de vuit treballadors, entre els quals hi ha un equip de tècnics i una persona centrada només en el desenvolupament de R+D+I.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Prevenir les incidències perquè la producció no pari

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

OPA hostil del BBVA al Sabadell amb acomiadaments

madrid
economia

Rebuig frontal a una OPA que es cola en la campanya

barcelona
Consolidar un monopoli?
l’anàlisi

Consolidar un monopoli?

Alemanya

Protesten contra l’ampliació d’una fàbrica de Tesla

Barcelona

Un centenar de professionals, en la VI Jornada d’Auditoria i Comptabilitat

girona
economia

Arxivada la segona causa contra Shakira per frau fiscal

barcelona
ECONOMIA

Els tractors tallen el centre Tarragona per reclamar una millor gestió de l’aigua

Tarragona
Economia

El BBVA promet reforçar el compromís amb Catalunya en l’opa hostil al Sabadell

madrid
economia

Comença la campanya de l’albercoc al Baix Segre

Seròs