Economia

Un creixement del negoci del 80% en quatre anys Antex i Hipra reforcen els centres d'Anglès i Amer

L'empresa tèxtil ha tancat els centres de Lliçà de Vall i Igualada i potencia Anglès, on traslladarà tota la producció a final d'estiu

Hipra creix i farà més instal·lacions al paratge de l'Arbusset

A Amer, actualment es prioritza la construcció d'unes naus de 10.000m2

El resultat d'explotació de l'any 2012 va ser de 22.133.000 euros

Les empreses Antex, d'Anglès i Laboratoris Hipra, d'Amer, potencien els seus centres de producció a la Selva fet que, en el cas de l'empresa amerenca, significarà una inversió milionària que, de fet, ja va començar fa un parell d'anys. En una zona de la Selva interior històricament deprimida, la notícia ha estat rebuda amb entusiasme per tots dos consistoris.

L'empresa Antex, dedicada a la fabricació de teixit per a l'automoció, ha apostat per centrar tota la seva producció a Anglès i tancar les fàbriques que té a Lliça de Vall i a Igualada. Això significarà que la fàbrica d'Anglès donarà feina a 150 persones més, tot i que és probable que alguns d'aquests treballadors vinguin dels centres que encara hi ha fora de
les comarques gironines. Malgrat tot, part d'aquest augment de la plantilla serà probablement de la població d'Anglès i del voltant, fet que contribuirà a revitalitzar aquesta zona de la Selva interior.

L'empresa, de fet, sempre ha prioritzat donar feina a gent de la zona on hi ha l'empresa. El procés de trasllat de la unitat productiva a Anglès es preveu que acabi entre els mesos d'agost i setembre, mentre que les fàbriques de Lliçà i Igualada es posaran a la venda. Les vendes d'Antex van superar el 2012 els 90 milions d'euros, vuit milions menys que el 2011. Segons l'últim balanç de comptes presentat, dóna feina a 363 treballadors i ha anat augmentant la plantilla respecte del 2009, quan tenia 328 empleats.

El motor d'Amer

L'altre gran motor de la Selva interior, Laboratoris Hipra, està executant un ambiciós pla d'inversió que, de fet, va començar fa un parell d'anys i que es durà a terme al llarg de cinc anys. Segons aquesta planificació, el laboratori veterinari Hipra, que pertany a la família Nogareda, doblarà la producció a Amer i ja ha obert un centre d'investigació als Estats Units. L'empresa ja va anunciar en el seu moment que preveia invertir 50 milions d'euros en cinc anys per duplicar la capacitat de producció. El 2012 va tenir una xifra de vendes de 113.375.000 euros, un 3% més que l'any anterior, i una facturació de 116.375.000 euros. Segons dades de l'empresa, té una plantilla de 900 treballadors arreu del món, dels quals uns 500 són a la central d'Amer. El nombre d'empleats a anat augmentant des del 2008, quan tenia 466 empleats. Preveuen que al personal actual s'hi afegeixin cap a 250 persones a curt i mitjan termini. A l'estranger, Hipra té una vintena de filials i un centre de producció al Brasil, des del 2007, quan l'empresa selvatana va adquirir el laboratori veterinari brasiler Irfa.

El creixement de la zona industrial al municipi d'Amer ha anat lligat a
les inversions d'Hipra. El 2011 la comissió d'Urbanisme de l'Ajuntament ja va aprovar el pla parcial 1, que permetia l'ampliació en uns terrenys propis d'uns 37.000 metres quadrats situats al costat de la fàbrica actual. Ara s'està desenvolupant el pla parcial 3, que preveu fer uns 31.000 m² d'ús industrial d'un terreny que fa uns 44.000 m². Després preveuen que Hipra construeixi en aquesta zona unes naus per ampliar la producció. L'any passat, a més, Hipra va ampliar la nau de la seu central, i a més, aquest any es preveu que al sector de l'Arbusset, on ja tenen instal·lacions, hi ampliï concretament granges d'experimentació. En aquesta zona, l'Ajuntament hi té una parcel·la que vol posar a subhasta i per la qual Hipra té interès. Si es concreta la venda, prevista aquest any, aquesta significaria uns ingressos d'uns 180.000 euros per a les arques municipals. El projecte d'urbanització del pla parcial 4 del sector del paratge de l'Arbusset es va aprovar el 29 de gener passat, segons el Butlletí Oficial de la Província.

12 milions de benefici

En l'economia local, Hipra hi té molt de pes. En el pressupost del 2013 ja es reveia finançar una part de les obres de la plaça de la vila amb la venda, a Hipra, de l'aprofitament mig industrial del sector en què amplia l'activitat (86.998 euros). L'encàrrec de la redacció del POUM també es va finançar parcialment per una venda a Hipra. Aquest gegant farmacèutic veterinari va tenir uns beneficis de 12.277.000 euros el 2012, una quantitat semblant a la dels dos exercicis anteriors, però força superior als 7 milions del 2009.

Filatura sintètica

Antex és un grup tèxtil fundat l'any 1968, i la seva activitat se centra en el món de la filatura sintètica. Disposa de sis plantes a l'Estat espanyol, una al Brasil i una altra a Mèxic. Les sis plantes estatals estan totes a Anglès, on hi ha la seu central del grup. Al Brasil la planta d'Antex, que va començar l'activitat l'any 2001, és a Fazenda Rio Grande, mentre que la de Mèxic es va crear el 2010 i és a Tlaxco. Segons l'últim balanç que s'ha publicat, el 2012 va obtenir un
volum de vendes de 90.047.913 euros.

LES XIFRES

90
milions d'euros
és el total de volum de vendes que va tenir l'empresa tèxtil Antex en l'exercici de l'any 2012.

LA XIFRA

150
treballadors
són els que l'empresa amb seu a Anglès preveu contractar arran del seu trasllat productiu.
151
milions
d'euros va facturar Laboratoris Hipra d'Amer, que està ampliant les instal·lacions, en l'exercici del 2013.
22
milions d'euros
és el resultat d'explotació de l'empresa el 2012, un 80% més que el 2009

Naixement d'Hipra Scientific

Nuri Forns

Durant l'exercici del 2012 Laboratoris Hipra va crear com a societat depenent una nova empresa: Hipra Scientific SLU. El projecte d'escissió de l'empresa amb seu a Amer es va inscriure al registre mercantil el 2 de gener del 2013 i l'objectiu és separar l'activitat d'investigació de la resta d'activitats. Així, a través d'Hipra Scientific SLU a Hipra continuen investigant i desenvolupant nous productes i millorant els que ja existeixen “sempre d'acord amb les prioritats assenyalades pel nostre equip de marqueting i comercial i pels nostres patòlegs, que estan en contacte permanent amb la problemàtica de camp”, exposa l'empresa en l'informe de gestió del 2012.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

El Sabadell respon: Denuncia el BBVA a la CNMV per vulnerar la llei d’OPAs

barcelona
VIDRERES

L’àrea d'economia va gestionar 67 ofertes de feina el 2023

VIDRERES
Consolidar un monopoli?
l’anàlisi

Consolidar un monopoli?

economia

OPA hostil del BBVA al Sabadell amb acomiadaments

madrid
economia

Rebuig frontal a una OPA que es cola en la campanya

barcelona
Alemanya

Protesten contra l’ampliació d’una fàbrica de Tesla

Barcelona

Un centenar de professionals, en la VI Jornada d’Auditoria i Comptabilitat

girona
economia

Arxivada la segona causa contra Shakira per frau fiscal

barcelona
ECONOMIA

Els tractors tallen el centre Tarragona per reclamar una millor gestió de l’aigua

Tarragona