Economia

La Generalitat acudeix al rescat de l'estació de Boí-Taüll

Li concedeix un préstec de 600.000 euros per garantir que podrà començar la temporada d'esquí

Necessitava liquiditat urgentment per pagar nòmines endarrerides i proveïdors

La Generalitat ha accedit a concedir un préstec al complex d'esquí i vacances de Boí-Taüll, que arrossega anys de dificultats econòmiques a causa de la crisi de la principal accionista, la immobiliària madrilenya Nozar.

El consell d'administració d'Avançsa, presidit pel conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, va aprovar ahir el crèdit. Valorat en 600.000 euros, la conselleria el justifica perquè així Boí-Taüll podrà “encarar amb suficiència econòmica la temporada”. La quantia s'ajusta al que s'estava negociant amb l'empresa des de fa un parell de mesos per poder tenir liquiditat i fer front als pagaments urgents de proveïdors i treballadors. El febrer passat, l'empresa va assegurar que havia tancat la temporada d'hivern amb 15.000 visitants, un 50% més. Aleshores, ho va qualificar d'“èxit”, però la concessió d'aquest crèdit evidencia la complicada situació del complex, un dels puntals econòmics de l'Alta Ribagorça.

La plantilla havia previst fer mobilitzacions si no s'aconseguia el préstec. El mes passat els devien 450.000 euros en nòmines endarrerides, segons CCOO. Concretament, no se'ls ha abonat el 30% del sou del març, tot l'abril i el maig. La situació laboral s'arrossega des de fa cinc anys, i inclou diversos ERO i acomiadaments.

La Generalitat preveu recuperar el préstec amb la meitat de la facturació prevista per la venda de forfets durant la nova temporada, i l'ha concedit a un tipus d'interès de mercat. La Generalitat remarca que “l'operació s'emmarca en un pla de treball a més llarg termini que el govern està dissenyant per tal de garantir la sostenibilitat de l'oferta d'esquí a l'Alta Ribagorça”.

LES XIFRES

450.000
euros és el deute
que el mes passat tenia l'empresa amb els treballadors en nòmines endarrerides.
50
per cent de la facturació
en forfets de la nova temporada d'esquí es destinarà a pagar el préstec de la Generalitat.

“La situació era insostenible”

L'alcalde de la Vall de Boí, Joan Peralada, s'ha mostrat satisfet per la concessió del préstec. “Ens dóna tranquil·litat per tirar endavant l'agost i la temporada d'esquí.” Peralada considera que “la situació dels treballadors era insostenible, i feia mal a tothom”. “Ara, els treballadors cobraran. Hem denunciat reiteradament que la situació del deute era inaguantable.”

L'estació de Boí-Taüll ja va presentar un concurs de creditors el 2012, del qual va sortir aquell mateix any gràcies a la concessió d'un préstec pont de 800.000 euros. Malgrat el crèdit anunciat ahir, el govern sempre ha dit que és reticent a repetir l'experiència de rescatar directament les estacions d'esquí d'Espot, Portainé i la Molina. Ara, totes tres són gestionades directament per la Generalitat a través de Ferrocarrils de la Generalitat.

Precisament, ahir també es va anunciar que la conselleria d'Empresa i Ocupació repararà la carretera d'accés a Portainé. Amb una inversió d'1,7 milions, es preveu que l'obra estigui enllestida abans que comenci la temporada d'esquí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

QUERALBS

FGC i Queralbs arriben a un principi d’acord per la gestió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

Rècord d’inversió estrangera a les Terres de l’Ebre en cinc anys

Tortosa
economia

El BBVA explora una possible fusió amb el Banc Sabadell

barcelona
economia

La zona euro deixa enrere la recessió tècnica

barcelona
economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA
QUERALBS

Les patronals del Ripollès reclamen un acord en la concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

La Generalitat denega l’ERTO de Freixenet

Barcelona
economia

El BBVA guanya 2.200 milions d’euros el primer trimestre de 2024

barcelona

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona