Economia

L'excedent de purins, cap a terres de fora d'Osona

Les 170 granges osonenques afectades pel tancament de les plantes de gestió de purins de l'Esquirol i les Masies de Voltregà portaran el seu excedent cap a terres de conreu de fora d'Osona. És la solució provisional que han trobat per salvar la situació a curt termini, tot i que l'objectiu és apostar per altres sistemes més sostenibles. Divendres al matí a l'ajuntament de Gurb es va fer una jornada per intentar posar sobre la taula quines són les millors alternatives per continuar fent viables les granges. Alguns antics usuaris de les plantes de gestió ja han trobat solucions definitives per als seus purins, però n'hi ha d'altres que encara estan en espera. Segons el president de l'Associació d'Usuaris de les Plantes de l'Esquirol i les Masies de Voltregà, Eudald Sentmartí, “hi ha explotacions que amb la reducció de les proteïnes al pinso ja ho podran resoldre, però hi ha tot un seguit d'explotacions que hauran de fer algun sistema de tractament”.

Un dels pocs punts d'acord és que qualsevol nou sistema ha de tenir inicialment una separació entre sòlid i líquid, però pel que fa a la resta hi ha encara molts interrogants. De moment, per salvar la situació els ramaders duran els purins fora d'Osona i, segons explica Sentmartí, més a llarg termini la solució serà fer inversions conjuntes amb l'administració.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]