La cooperativa de l'Espluga elaborarà el vi del prestigiós celler Cal Celdoni

La firma no pot construir un celler propi i produirà 60.000 ampolles, moltes menys de les previstes inicialment

No es pot negar que els propietaris de Cal Celdoni han dipositat totes les expectatives en el negoci: una inversió de més de 500.000 euros, la implantació de les noves tecnologies i l'aplicació d'un model pioner a l'Estat. A simple vista no sembla que els hagi anat malament, la directora, Marta Civit, confirmava que hi ha un miler de socis que cada any des del 2005, quan es va fer efectiu el projecte, obtenen 42 ampolles de vi a través de la iniciativa Compri una vinya, que permet a cada propietari d'una petita parcel·la on caben una vintena de ceps participar activament del procés de producció i elaboració del producte amb una càmera web. Hi ha, però, qui s'atreveix a dir que el projecte és pretensiós i que no s'han complert els objectius, ja que Cal Celdoni té més de 200 hectàrees de terreny en cinc finques a l'Alt Camp i la Conca de Barberà, i tot i que el cert és que només Clos Peguera –amb unes 70 hectàrees– està destinada al projecte que en el seu moment va liderar el reconegut cuiner Ferran Adrià els resultats estan per sota de les previsions inicials, quan els càlculs eren de produir 500.000 ampolles anuals.

El macroceller, aturat.

L'actual situació econòmica ha portat l'empresa familiar a paralitzar el projecte constructiu d'un celler propi –d'una superfície de 13.000 m² i una inversió de 32 milions d'euros– i no és previsible que en un futur immediat es tiri endavant. En aquest sentit, Civit explicava que caldrà continuar buscant la col·laboració de cellers de l'entorn i aquest és precisament el cas de la cooperativa de l'Espluga de Francolí. Tal com confirmava el president, Joan Òdena, s'hauria signat un conveni entre les dues parts. En el document s'especificaria que Cal Celdoni ocuparia una part de les instal·lacions de la cooperativa per poder fer tot el procés de vinificació, que tot i que supervisat per un enòleg de l'empresa l'executaria la plantilla del celler cooperatiu, que possiblement s'haurà d'ampliar. De moment, sembla que ja hi ha instal·lades les tines d'acer i faltarien els barrils per procedir a l'envelliment del vi.

Una oportunitat per a la cooperativa.

Aquesta és, sens dubte, una ocasió que no pot deixar escapar la cooperativa de l'Espluga de Francolí, ja que amb aquest nou acord l'activitat de les instal·lacions «tindrà continuïtat» en un moment en què el sector vitivinícola no passa pels seus millors moments i això, a més, «donarà prestigi» a la marca Castell d'Or, sota la qual embotella la cooperativa, tot i que la producció de Cal Celdoni i la de la resta de productors es tractarà de manera separada i per destinacions distintes.

El conveni s'hauria signat per 3 anys tot i que seria prorrogable i es revisaria al cap d'un any. Òdena està «convençut» que aquest conveni «pot funcionar» i per això «ens ho mirem com a propi» per tal que el producte surti amb «la màxima garantia de qualitat i precisió».

Producció per sota del potencial.

Cal Celdoni podria entrar entre 70.000 i 80.000 quilos de raïm amb la campanya d'enguany, del qual resultarien unes 60.000 ampolles, segons Òdena, una xifra d'altra banda molt inferior a la que l'empresa volia facturar d'inici, a banda que el potencial productiu d'una hectàrea és d'entre 5.000 i 7.000 quilos de raïm i que amb cadascun es pot produir una ampolla.

La cooperativa es desentén de la comercialització del producte, que continuarà en mans de la família Civit Andreu, que d'altra banda també segueix cultivant de manera directa les seves terres, tal com confirmava la directora del projecte. Finalment, cal afegir que aquest no és el primer cop que Cal Celdoni segella un acord com aquest. En els últims anys, i a falta d'un celler que pugui estar sota la seva direcció, l'elaboració del vi també s'ha fet als cellers cooperatius de Sarral primer i de Solivella després.



ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona