El Canet Rock té un impacte econòmic de 600.000 euros
Un estudi situa una despesa de 30 euros de mitjana per persona dels més de vint mil visitants que van participar en el festival
El cost real assumit per l'Ajuntament no va arribar als 25.000 euros
Canet de Mar no només ha recuperat amb un gran
èxit de públic aquest any el festival emblema dels anys setanta, el Canet Rock, sinó que els resultats econòmics de l'aventura han estat d'allò més positius per a l'economia local. Aquest dissabte, l'alcalde del municipi, el convergent Jesús Marín, avançava a través del seu perfil de Facebook les primeres i impactants dades d'un estudi que l'Ajuntament va encarregar a la Diputació sobre quin havia estat l'impacte econòmic de l'esdeveniment. Segons aquestes dades, les més de vint mil persones que es van donar cita el 5 de juliol per gaudir de més de dotze hores de música van gastar-se una mitjana de 30 euros cadascuna. “Principalment en menjar i beure”, apunta l'alcalde, que no amaga la seva satisfacció perquè la despesa es va concentrar en els establiments del poble que van obrir expressament per a l'ocasió. “Vam creure convenient encarregar l'estudi per conèixer a fons què comportava per a la població ser l'escenari d'un festival com aquest i, sobretot, per saber si podíem repetir en el futur amb prou garanties”, assenyala Marín.
Menys inversió
De fet, entre les xifres facilitades Marín destaca que la despesa concreta que va haver d'assumir l'Ajuntament no va arribar als 25.000 euros. “El cost total va pujar a 35.621,22 euros, però la Diputació ens va concedir una subvenció del 10% que va fer baixar l'aportació municipal”, constata. De la part assumida per les arques del consistori, la principal partida se l'enduen els costos de personal (16.894,99 euros). “També vam haver d'invertir 4.500 euros a pagar la neteja dels diferents solars, públics i privats, que es van haver d'habilitar perquè hi poguessin aparcar els cotxes”, destaca Jesús Marín, que recorda que el consistori va haver d'aportar els diners a través d'una modificació de crèdit.
“No teníem cap partida prevista en el pressupost d'aquest any perquè fins dos mesos abans del festival no vam tenir la certesa que es faria”, aclareix.
Per l'alcalde, al marge de conèixer més a fons l'estudi de la Diputació que es presentarà al govern local aquest dimecres, el gran èxit del Canet Rock correspon al civisme i a l'absència d'incidents destacables en una trobada tan multitudinària. “La gent va disfrutar, l'organització va complir amb les expectatives i els veïns de Canet van demostrar estar a l'altura”, apunta l'alcalde, que ja pensa en una nova edició de cara al 2015. “Hi ha serrells per resoldre, com ara la instal·lació de lavabos dins del poble, i no només en els terrenys del pla d'en Sala, i millorar la neteja a la platja perquè s'hi va reunir molta gent un cop acabat el festival”, rememora.
LA FRASE
Altaveu del llegat modernista
Canet ha viscut el Canet Rock amb la il·lusió de recuperar i revifar un passat musical que semblava acabat i, alhora, com una gran oportunitat per projectar-se a l'exterior. El ressò mediàtic que ha tingut el retorn del festival ha servit, com reconeix Jesús Marín, “per posar el poble en el mapa”. En aquest sentit, l'alcalde assegura que molts dels participants de la trobada han tornat al municipi per descobrir el seu llegat patrimonial, que té en el modernisme el seu principal representant. L'aposta del consistori és clara a l'hora de buscar en el turisme de proximitat una nova font d'ingressos per a l'economia local. Com a exemple destacat d'aquesta estratègia, aquest cap de setmana Canet celebra la 7a edició de la Fira Mercat Modernista, que ja s'ha fet un lloc en l'oferta cultural de la comarca i en la qual s'aboca tot el poble. L'any passat l'esdeveniment es va tancar amb la visita de 25.000 persones.