Economia

Perspectives bones per a l'esquí alpí al Pirineu lleidatà

A la cara nord, la davallada del vent i la intensa nevada omplen pistes i hotels

Per contra, tres de les estacions de nòrdic no tenen prou neu per estrenar la temporada

Enmig d'una setmana festiva clau, les estacions d'esquí alpí del Pirineu lleidatà respiraven ahir alleugerides davant la millora de les condicions meteorològiques. L'afluència de gent és alta i, passades les festes nadalenques més tradicionals, s'espera un increment del nombre de visitants. El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida confia tancar el balanç de les festes amb 225.000 esquiadors i un 85% d'ocupació hotelera al Pirineu.

La intensa nevada dels darrers dies ha deixat gruixos entre els 20 i els 50 centímetres a cotes baixes i fins a 1,60 metres a les altes. Però sols a la cara nord pirinenca. Totes les estacions, tant d'alpí com de nòrdic, estan obertes, excepte Tuixent-La Vansa. El cap de setmana de Nadal hi han passat 42.000 esquiadors. És una mica menys de l'esperat, però és que el fort temporal de vent ha dificultat l'esquí. Baqueira-Beret tenia ahir 135 quilòmetres de pistes obertes, la pràctica totalitat del domini, i rebia uns 18.000 esquiadors. “Després d'aquests dies de vent, la previsió d'afluència de gent a les pistes fins a Reis és esplèndida. L'ocupació hotelera a la Val d'Aran és alta i ha nevat molt”, assegura el director comercial, Xavier Ubeira.

Tot i que els propers dies el vent continuarà bufant al Pirineu i el prepirineu, Protecció Civil va rebaixar ahir el nivell d'intensitat fins a prealerta. Durant el temporal d'aquests dies, s'han enregistrat cops de 116 quilòmetres per hora a 2.535 metres a la vall de Boí. “El vent sols ha permès obrir el 25% del domini esquiable, les cotes baixes”, explica David Rey, el director comercial de Boí-Taüll. El vent també ha impedit la formació de neu artificial, perquè les ventades la prenien.

Més forfets a Boí-Taüll

El ressort hoteler de l'estació, amb un miler de llits, ha tingut per Nadal una ocupació del 40%, però ja està complert per passar-hi el Cap d'Any. “Les expectatives són molt bones, perquè esperem condicions meteorològiques normals. Avui ja es pot esquiar a gran part de les pistes i, a cotes altes, hi ha 1,6 metres de neu”.

L'estació, que acaba de ser comprada per la Generalitat a causa dels greus problemes econòmics, espera tancar les vacances de Nadal amb un increment de fins al 6% en venda de forfets, i d'entre un 5% i un 10% en facturació.

El panorama a les set estacions d'esquí nòrdic no és tan favorable. Aquests dies ha obert Lles de Cerdanya i a Tavascan i, ahir, es van habilitar 12 quilòmetres de circuïts de neu a Sant Joan de l'Erm. Aransa, Bosc de Virós i Gil mantenen obertes les estacions per a la pràctica de raquetes i altres activitats turístiques, però no per a esquí nòrdic. L'orientació de Tuixent-La Vansa no li ha permès obrir per falta de neu. A les estacions de nòrdic no ha nevat prou i, a més, el vent s'ha endut molta de la precipitació caiguda. Imma Obiols, de la mancomunitat Tot Nòrdic, explica: “Els cursos funcionen i hi ha gent per tot, però la sensació és que encara no hem començat temporada. I la previsió d'anticicló és que ens mantindrem així fins a Reis”. I afegeix: “És una jugada, perquè només són 3 mesos de feina i d'aquesta activitat en viu molta gent del territori”.

LA XIFRA

225.000
esquiadors
és el càlcul amb què es confia tancar el balanç de Nadal, Cap d'Any i Reis, segons Ara Lleida.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

QUERALBS

FGC i Queralbs arriben a un principi d’acord per la gestió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

Rècord d’inversió estrangera a les Terres de l’Ebre en cinc anys

Tortosa
economia

El BBVA explora una possible fusió amb el Banc Sabadell

barcelona
economia

La zona euro deixa enrere la recessió tècnica

barcelona
economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA
QUERALBS

Les patronals del Ripollès reclamen un acord en la concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

La Generalitat denega l’ERTO de Freixenet

Barcelona
economia

El BBVA guanya 2.200 milions d’euros el primer trimestre de 2024

barcelona

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona