Economia

La DO Alella reivindica el seu potencial en una guia

El llibre inclou una norantena de vins recomanats de cellers de la zona, a més d'espais visitables que formen part del patrimoni

L'obra convida a la descoberta d'una àrea amb història

La DO Alella, la més petita de les que existeixen a Catalunya, té altres particularitats que la fan especial. Es tracta d'una de les zones de producció vitivinícola amb més història del Principat i té, a més, el potencial de la proximitat a Barcelona, que la fa especialment atractiva per als milers de turistes que cada any visiten la ciutat i que cada cop estan més interessats a descobrir nous espais i a conèixer el món del vi.

En aquest context, l'escriptor i editor Lluís Tolosa acaba de publicar la Guia d'enoturisme de la DO Alella, elaborada juntament amb la sommelier Clara Antúnez, un volum que reuneix una norantena de vins recomanats produïts per cellers de la zona i que convida a la descoberta d'un patrimoni històric relacionat amb el conreu de la vinya i la producció del vi que es remunta a l'època romana. L'objectiu és apropar i donar a conèixer tot aquest potencial al mercat català, tot i que no descarta que més endavant la guia es pugui traduir a altres idiomes.

Fomentar l'enoturisme

El llibre, que aquesta setmana s'ha presentat a Badalona, vol afegir a la llista de cellers visitables una guia d'allotjaments, restaurants i botigues on es poden comprar els vins de la zona, a més del que Tolosa anomena “espais culturals de vi”, és a dir, jaciments arqueològics i espais com el monestir de Sant Jeroni de la Murtra i la masia de Can Miravitges, tots dos a Badalona, on es fa palesa la importància de l'elaboració del vi en diversos períodes històrics. També s'assenyalen cites com la Festa de la Verema d'Alella, la Setmana del Vi DO Alella i diverses mostres gastronòmiques que es fan en municipis del territori com ara les de Tiana, Cabrils i Vallromanes per completar l'experiència enoturística a la zona.

L'obra inclou un pròleg de la cuinera Carme Ruscalleda i hi han col·laborat una dotzena de sommeliers que han fet el tast a cegues d'una norantena de vins i caves que pertanyen a disset cellers i viticultors de la DO. “Hem reunit els millors sommeliers de la zona i els hem fer partícips per aconseguir una valoració tan objectiva com fos possible dels vins de la DO Alella”, explica Lluís Tolosa.

La DO Alella estava formada per divuit municipis del Maresme i el Vallès Oriental, als quals fa un parell d'anys es van afegir ciutats com ara Badalona, Mataró, Granollers i set pobles més de la comarca del Maresme. Aquest fet ha contribuït a apropar més els límits de la denominació d'origen, gairebé fins a les portes de Barcelona, i ha consolidat la seva posició com la més urbana de les DO catalanes.

Guia d'enoturisme de la DO Alella forma part d'una col·lecció impulsada per Lluís Tolosa que va començar amb els títols dedicats a les DO de l'Empordà i el Pla de Bages. Està previst que el dia 4 de març la guia es presenti a la biblioteca d'Alella i que més endavant també es doni a conèixer al Priorat. Se n'han editat 2.000 exemplars que es poden trobar a les llibreries de la zona i també als cellers, restaurants i botigues que hi apareixen citats.

LES FRASES

He reunit els millors sommeliers de la zona per fer una valoració dels vins que surten
Lluís Tolosa
autor de la ‘guia d'enoturisme de la do Alella'
Fem visites a la vinya per donar a conèixer la relació de Badalona amb el vi
Josep Coll
Productor del vi orígens, de Badalona

Badalona vol fer valer el paper de capital històrica

El conreu dels vins a la zona de la DO Alella es remunta a l'època dels romans. En aquells moments, la metròpoli indiscutible era Baetulo, la Badalona romana, d'on sortien vaixells carregats d'àmfores que feien que el vi de la zona es consumís en tots els punts de l'imperi romà. Aquest comerç va servir per enriquir la ciutat, tal com testimonien algunes de les restes arqueològiques. La ciutat va anar abandonant a poc a poc el conreu de la vinya a mesura que es feia gran, fins al punt que va desaparèixer la producció de vins. Fa onze anys, Josep Coll, enginyer agrònom i descendent d'una nissaga de pagesos del barri de Canyet, va tornar a plantar vinya amb l'objectiu de produir vi. La seva croada particular ha fet que Badalona formi part de la DO Alella des de fa dos anys. Ara la seva aposta personal se centra a fer arribar l'enoturisme a Badalona. Ha començat a fer-ho de manera individual a través de visites comentades amb tast a les seves vinyes. “Vaig detectar l'interès i vaig decidir començar a organitzar visites per donar a conèixer la relació de Badalona amb el vi ”, explica Coll. L'objectiu és anar més enllà i potenciar aquesta activitat a Badalona amb la col·laboració de l'oficina de turisme de la ciutat i la Diputació de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia