Fruiters reconvertits a alçària de bonsai

Una empresa de Jafre posa a la venda deu varietats de fruiters genèticament nans, que tenen alçàries de com a molt un metre i mig

L'empresa Soljardí, de Jafre, que es dedica al cultiu d'arbres fruiters, va ser guardonada ahir amb el primer premi de vegetals del Saló de la Planta, Jardí i Complements que es fa aquests dies al Palau de Fires de Girona.

Soljardí s'ha convertit en l'única empresa europea que cultiva tota la col·lecció de varietats de fruiters genèticament nans: pomer, pruner, tres varietats de presseguer, albercoquer, ametller, cirerer, perer i nectariner. La seva particularitat és l'alçària, ja que han estat modificats genèticament perquè no superin el metre i mig d'alt, però floreixen i fan fruita igual que els fruiters habituals: «Cada varietat té al darrere investigacions de fins a 25 anys fetes per universitats. El que hem fet aquí és reunir totes les varietats, i fer-ne la col·lecció.»

Així explica Jordi Bronsons, un dels responsables de l'empresa, la iniciativa que els ha valgut el premi. I destaca que l'avantatge d'aquests fruiters és clar, perquè es planten en testos o parterres i estan pensats per tenir-los en patis o terrasses, i tant serveixen per tenir fruita com per a decoració. O sigui, que ara tothom pot tenir un fruiter a casa seva: «És un producte que lliga amb els pisos petits, són d'exterior, però volen menys manteniment que un fruiter gros, i els tractaments que s'hi han de fer, si calen, són iguals que els d'una planta normal», assegura Bronsons. Cada exemplar pot costar entre 40 i 50 euros, i fa entre 30 i 40 fruits l'any, en funció de la varietat que es triï. De fet, Soljardí cultiva uns tres mil arbres nans a l'any, i Bronsons ha explicat que els exhaureixen tots, i que el cirerer és el que té més demanda.

Depuració d'aigües

D'altra banda, el premi no vegetal va ser per a l'empresa Moix, de Santa Margarida de Montbui, per un sistema de tractament d'aigües residuals que pretén donar una solució a la depuració d'aigües grises en cases o masies aïllades, que no estan connectades al clavegueram, tal com va explicar el gerent de l'empresa, Josep Moix. La instal·lació es basa a simular el procés de depuració que es produeix als aiguamolls naturals, i consta d'un sistema de filtres de grava i vegetals que fan un tractament biològic de les aigües grises.

Els premis es van entregar ahir al migdia, i el saló està obert fins avui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.