Opinió

Els graus de 3 anys

El pla per reduir de quatre a tres anys els graus universitaris està aixecant molta polseguera. És una mesura que vol equiparar els graus al sistema predominant a Europa.

A Europa, 29 estats van signar l'any 1999 el que es coneix com la Declaració de Bolonya, que va significar l'inici d'un procés de convergència cap a l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES), que té dos grans objectius. El primer és adaptar els estudis a les demandes de la societat i el segon és facilitar l'intercanvi d'universitaris formats en els diferents països.

A Europa, els ensenyaments universitaris es divideixen en tres cicles: grau, màster i doctorat. Bolonya deixa llibertat perquè els països dissenyin els graus de manera que siguin de 3 o 4 anys, i els màsters, d'1 o 2. Per tant, hi ha l'opció del 4+1 o del 3+2. Espanya va triar el 4+1, que significa que, normalment, els graus són de 3 anys, i els màsters, de 2. Hi ha excepcions, com ara els graus d'arquitectura, farmàcia, odontologia i veterinària, que són de 5 anys, i el grau de medicina, que és de 6 anys.

El problema és que a la majoria de països del nostre entorn els graus o bachelors són de 3 anys. És el cas de França, el Regne Unit, Alemanya, Itàlia i Portugal, per exemple. Són pocs els països on predominen els graus de 4 anys. És el cas de Grècia, Rússia i Turquia.

La principal conseqüència negativa del grau de 4 anys és que els nostres graduats quan van a altres països europeus a fer un màster es troben normalment que tenen una durada de 2 anys i sovint repeteixen molts coneixements que ja han estudiat. Per tant els 5 anys necessaris per fer un grau més un màster s'acaben convertint en 4+2.

Però passar de 4 a 3 anys té aspectes negatius. És un nou canvi que es fa quan la majoria d'universitats encara no han implantat totalment els graus de 4 anys. De fet, ara moltes universitats tenen en marxa els nous graus de 4 anys convivint amb els antics de 5 que encara no han finalitzat. Un altre problema és que l'oferta de màsters a preus públics és encara molt reduïda, i això pot dificultar la continuïtat en els estudis als alumnes més desafavorits. I també hi
ha el problema que la tradició d'estudiar un màster encara no està gaire estesa.

Per això, si els graus passen a 3 anys, es fa imprescindible que millori l'oferta de graus a preus públics, i també el sistema de beques.

En resum, els graus de 3 anys ens homologaran amb el que predomina a Europa, però caldrà millorar l'oferta amb bons màsters a preus que no marginin una part important dels estudiants. En cas contrari, per a molts el 3+2 es convertirà en un 3+0, o sigui 3. I escurçant els estudis ens pot passar com a Woody Allen quan diu: «Després de fer un curs de lectura ràpida vaig poder llegir Guerra i pau en vint minuts, crec que anava sobre Rússia.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Diputació i Cecot renoven el programa per garantir el relleu d’empreses en actiu

Terrassa

L’operador Jet2holidays creix un 20% a l’aeroport de Girona

vilobí d’onyar
Economia

Collboni diu que “s’activaran totes les palanques” per evitar els efectes de la massificació turística

Barcelona
Economia

El Port de Barcelona busca aliances amb el Quebec

Barcelona
turisme

Cardona s’incorpora a la ruta de productors de sal europeus

CARDONA
TURISME

L’hotel Sa Punta es modernitza i explora allargar temporades

BEGUR

El preu s’encén i s’apaga

Barcelona
Anna Colomer
Coach i experta en dinàmiques d’alt impacte

“L’impacte emocional de caminar sobre vidres i brases transforma”

Barcelona
Informació especial

Windforce 3D apropa la impressió 3D a les activitats més industrials