Economia

Economia

Indox reclama solucions

La plantilla, amenaçada pel tancament, es va manifestar ahir a Tàrrega i remarca que la fàbrica és viable, malgrat el problema financer

Contactes amb possibles inversors per evitar l'extinció de contractes

comerços tancats al pas de la manifestació convocada pels treballadors d'Indox, l'actual Incryen 2014, pels carrers de Tàrrega. Unes 300 persones van exigir alternatives al tancament de l'empresa fabricant de cisternes i plantes de producció de gas, que dóna feina a 186 persones a Tàrrega i Anglesola.

Indox va ser adquirida el 1988 pel grup targarí Roca Roca, en subhasta en el marc d'un concurs de creditors. Dedicada a la fabricació de contenidors per a camions, Indox es va especialitzar en cisternes de transport de gas. “Tenim un producte molt bo, sense competència al sud d'Europa. I ara, amb el canvi de normativa de transport, tot el sector s'haurà de renovar. Tenim feina per anys”, assegura Carlos Asensio, president del comitè d'empresa. Ros Rosa, l' accionista principal, va iniciar una expansió internacional cap a països productors, on va signar projectes de construcció de plantes d'extracció de gas a Colòmbia, Xile o Bolívia. Projectes que, com en el cas de l'Equador, voltaven els 46 milions d'inversió el 2009. “Hem arribat fins aquí per la mala planificació de l'empresa. El que guanyàvem en contractes del nostre producte, ho gastàvem a muntar les plantes”, diu Asensio.

L'estiu passat, l'empresa va començar a deure nòmines als treballadors. L'octubre passat, va plantejar un expedient de regulació d'ocupació (ERO) temporal per a la totalitat de la plantilla, que acaba el 8 de maig, després de no assolir un acord amb inversors de Rússia i el Kazakhstan, que li haurien aportat 30 milions. El mes passat va presentar concurs de creditors amb un deute de 46 milions. La meitat correspon al deute amb diversos bancs. La resta es deu a proveïdors, la Seguretat Social i a la plantilla, que no ha cobrat entre 3 i 4 mensualitats fins a sumar uns 1,6 milions. En molt pocs dies, l'administrador concursal va ordenar l'extinció de contractes per a tota la plantilla. Les plantes d'Anglesola i Tàrrega estan aturades. “És un cop dur per a Tàrrega i l'Urgell”, afirma l'alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló. Aquests dies, les declaracions de suport institucional s'han succeït. L'Ajuntament i els treballadors s'han reunit amb la conselleria d'Empresa i Ocupació per mirar de trobar una solució. La Generalitat n'estudia ara la situació financera i s'ha compromès a mirar de “recol·locar” la plantilla en cas de tancament. Totes les administracions reconeixen que la situació és “crítica”.

Després del fracàs de les negociacions amb els inversors de l'est d'Europa, es reactiven els contactes per buscar altres empreses del sector. “Reclamem que el govern explori solucions, com ara l'entrada de nous inversors o avals per poder mantenir la majoria de llocs de treball. Una empresa que ha tingut el 90% del mercat estatal i que exporta és viable”, assenyala Asensio. La plantilla va anunciar ahir més mobilitzacions el 28 de març.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA