Economia

El Delta produirà 4 milions de quilos de musclos per l'elevat cabal de l'Ebre

Fepromodel incrementarà un 40% la comercialització de mol·luscos amb la marca Marisc del Delta

A la badia del Fangar s'implanta el cultiu de cloïssa

L'elevat cabal del riu Ebre permetrà enguany una bona campanya de musclos a les badies del Delta, tant en quantitat com en qualitat. La campanya d'extracció als Alfacs fa quinze dies que ha començat i, segons la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta (Fepromodel), es produiran 4 milions de quilos de musclos. “L'aportació d'aigua dolça ha estat molt elevada, amb importants crescudes al tram final, i això es tradueix en un increment de producció”, va explicar ahir el gerent de Fepromodel, Gerardo Bonet. Amb tot, el vent ha retardat uns dies l'inici de campanya.

També creixerà enguany el volum de musclos que es comercialitzen amb la marca Marisc del Delta, el segell de qualitat de Fepromodel. Així, la previsió és augmentar un 40% les vendes de musclos de qualitat i arribar als 300.000 quilos. La marca col·lectiva dels aqüicultors fa cinc anys que funciona i cada vegada té més demanda, un fet que ha permès a Fepromodel incrementar-ne un 10% el preu. “Els mercats estan més receptius que anys anteriors”, va dir Bonet. Pel que fa al preu del quilo de musclo al productor, és d'1,40 euros.

Fepromodel selecciona els musclos de més qualitat, d'entre els 45 productors que hi ha al Delta, i es fa càrrec de la comercialització de la marca. “Han de tenir un mínim de 180 grams per cada quilo de musclo, un volum que se supera amb escreix”, va dir el president de Fepromodel, Miquel Carles.

Les vendes de musclos es concentren al mercat català, tant en supermercats com en mercats locals. En canvi, la producció d'ostres es destina majoritàriament a l'exportació. Segons Fepromodel, enguany es produiran uns 400.000 quilos d'ostres, un 75% de les quals es comercialitzen al mercat francès. “Voldríem vendre l'ostra al mercat de proximitat perquè es valoraria més”, va assenyalar Bonet.

D'altra banda, el mes de juny es començarà a comercialitzar la cloïssa produïda a la badia del Fangar. Serà la primera vegada que es cultivi cloïssa al delta de l'Ebre i dels 150.000 quilos que es van sembrar se n'espera una producció de 400.000 quilos. “La falta d'aportació d'aigua dolça a la badia del Fangar ha retardat el creixement de la cloïssa, que teníem previst començar a recollir el 2014”, va explicar el president de Fepromodel. Els aqüicultors sostenen que per al creixement del marisc és indispensable l'aportació d'aigua dolça a les badies.

Una part de la producció de cloïssa es vendrà amb la marca Marisc del Delta i ja tenen compradors al mercat català.

LA FRASE

El preu del musclo del Delta s'ha incrementat perquè els mercats estan molt receptius
Gerardo Bonet
GERENT DE LA FEDERACIÓ DE PRODUCTORS DE MOL·LUSCOS

LA XIFRA

1,40
euros
és el preu que cobra el productor per un quilo dels musclos que es venen amb la marca Marisc del Delta.

Marca reserva de la biosfera

Els productors de mol·luscos del Delta aposten clarament per fer servir la marca de reserva de la biosfera, un segell que es posarà en marxa enguany (dos anys després que la Unesco aprovés la candidatura de les Terres de l'Ebre). El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre és l'ens que avaluarà les peticions dels empresaris i els donarà l'autorització per fer servir el segell durant un període de tres anys.

En canvi, els aqüicultors del Delta han deixat de banda la certificació de la producció com a ecològica. “Hem estat en contacte amb el Consell Català de la Producció Agrària Ecològica, però burocràticament és molt complicat aconseguir les certificacions”, va comentar el gerent de Fepromodel.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.