Europastry compra Wenner Bakery per créixer als EUA
La incorporació de l'empresa nord-americana de pans rústics permetrà a la catalana augmentar fins al 30% el negoci internacional
L'antiga seu de Molí Vell, centre d'innovació de la companyia
L'empresa familiar catalana Europastry, líder al sud d'Europa en masses congelades i cinquena en el rànquing mundial d'aquest negoci, ha adquirit la majoria de l'accionariat de la nord-americana Wenner Bakery –per qüestions de confidencialitat no s'ha revelat la seva composició, tot i que el president de la companyia catalana, Jordi Gallés, va assegurar que es tracta d'una “majoria sòlida”–, dedicada a la fabricació de pans de valor afegit i de la qual ja controlava un 30%.
La companyia va tancar el 2014 amb una facturació de 429 milions d'euros, una xifra de negoci un 7% superior a la del 2013. Durant la trobada amb la premsa, Gallés també va anunciar que d'aquí a poques setmanes entrarà en funcionament la nova planta de producció de la localitat holandesa d'Oldenzaal, amb la qual ja sumarà 14 centres de fabricació en cinc països.
L'adquisició de l'empresa nord-americana reforçarà el paper d'Europastry als EUA i incrementarà el pes del negoci internacional en la companyia. Segons Gallés, el 2014 el negoci exterior va aportar un 23% dels ingressos a l'empresa, i amb la incorporació de Wenner Bakery aquesta xifra augmentarà fins al 30% aquest any. D'aquest percentatge, un 40% vindrà dels Estats Units, on la companyia també ha posat en marxa una planta de producció a New Brunswick, a Nova Jersey, que ha generat 250 llocs de treball, i que serà la tercera planta nord-americana d'Europastry, ja que Wenner Bakery en tenia dues a Nova York. L'empresa nord-americana, que va facturar l'any passat al voltant de 115 milions de dòlars –103 milions d'euros–, té contractes importants amb cadenes de supermercats com ara Walmart, Wegmans o Applebee's, i restaurants i, a partir d'ara, també distribuirà la brioixeria d'Europastry als EUA.
Gallés també va anunciar que a l'antiga seu de Molí Vell, situada a Sant Joan Despí, hi haurà el centre d'R+I de la companyia, en el qual treballaran entre 60 i 70 persones, 20 de les quals se centraran en la innovació. Europastry va vendre el març passat la seva divisió de forns –L'Obrador, SantaGloria i Molí Vell– a FoodBox, plataforma de restauració multimarca del fons Nazca Capital, perquè, segons va explicar Gallés, “cada vegada competíem més directament amb els nostres clients, i vàrem decidir especialitzar-nos en fabricació i innovació”.