Economia

Assaig a Maials per multiplicar les collites

Un projecte de la Diputació, l'IRTA i la UdL vol augmentar la collita dels ametllers un 2.000% i també la de tòfones

La Diputació de Lleida, l'IRTA i la UdL han engegat a Maials (Segrià) una sèrie d'assajos i innovacions agràries per estudiar l'augment de la producció i de les collites en alguns conreus a partir de diferents dotacions de regadiu. Així, aquesta experiència pionera pretén augmentar més d'un 2.000% la collita en ametllers o generar una nova oportunitat de negoci amb la tòfona en una zona poc habitual per a aquest conreu com seria el Pla de Lleida o el sud del Segrià.

El projecte el lidera la Diputació en una finca propietat seva a Maials on en els darrers mesos ha invertit uns 100.000 euros per adequar els terrenys, habilitar el reg i plantar unes 7 hectàrees d'ametllers i unes 300 alzineres en una hectàrea de superfície per al cultiu de tòfones inoculades.

En aquest segon cas s'estudiarà el conreu de tòfones negres i d'estiu en diferents assajos en funció de tipus de reg i temperatura, segons va explicar Carlos Colinas, professor de patologia de la UdL i promotor d'aquest assaig. Abans de deu anys esperen tenir collita, tot i que des de l'any vinent començaran ja a recollir dades.

En el cas dels ametllers, Joan Girona, expert en regadius de l'IRTA, va explicar que la producció mitjana d'un ametller de secà és de 125 quilos per hectàrea, mentre que amb una dotació alta d'aigua, d'uns 2.500 metres cúbics per hectàrea i any, es podria arribar als 2.500 o 3.000 quilos per hectàrea. Girona hi va afegir que aquesta finca experimental seguirà alguns paràmetres dels
que ja es duen a terme a Califòrnia, amb qui l'IRTA té una llarga col·laboració des del 1984 i on són experts en aquests conreus de regadiu, tot i que amb dotacions d'aigua molt superiors.

Joan Reñé, president en funcions de la Diputació, va explicar que aquests projectes estan pensats perquè els executin aquests experts, però en col·laboració amb els pagesos. L'objectiu, va explicar, és transferir les experiències i els resultats tècnics al sector perquè cada pagès tingui l'opció d'apostar per aquests conreus coneixent d'entrada quins rendiments en traurà en funció de la disponibilitat d'aigua que tingui cada explotació.

Reñé també va manifestar que aquests assajos estaven pensats sobretot per als agricultors que en un futur pròxim vulguin regar aprofitant l'arribada de l'aigua del canal Segarra-Garrigues.

Reñé i Girona van fer un esment especial del fet que s'experimentarà amb diferents tipus i quantitats de reg per analitzar el comportament dels arbres i de les collites que en resultin, i això facilitarà al sector un ventall ampli de possibilitats.

El president de la Diputació va explicar que es tracta d'un projecte que s'ha de desenvolupar durant deu anys, tot i que fonts de l'IRTA estimen que els ametllers, que ara tenen només un any, podran generar les primeres ametlles l'any vinent, i arribar a una producció representativa l'any 2017 i a la plena producció en cinc o sis anys i així poder explotar la finca i fer tots els assajos.

Joan Reñé hi va afegir que encara que els terminis d'ambdós projectes són llargs, els primers resultats es podran analitzar a partir de l'any vinent, i que cada any es faran unes jornades tècniques amb pagesos, empresaris i cooperatives per analitzar el desenvolupament de l'experiència, que Girona va qualificar d'important per a tot Catalunya i un referent per al país i tota la Mediterrània.

LA XIFRA

10
anys
de durada té el projecte per avaluar els rendiments d'ametllers i tòfones en diferents tipus de regadiu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Roses rep el primer dels nou creuers que hi passaran aquesta temporada

roses

Mig miler de persones demanen reduir la jornada laboral

girona
economia

El BBVA garanteix el seu “compromís total amb Catalunya”

barcelona
economia

Clam per “menys jornada i millors salaris” en un Primer de Maig marcat pel 12-M

barcelona

Finalitza el tall a la C-66 per protestar contra la gestió de la sequera

la pera
QUERALBS

FGC i Queralbs arriben a un principi d’acord per la gestió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

Rècord d’inversió estrangera a les Terres de l’Ebre en cinc anys

Tortosa
economia

El BBVA explora una possible fusió amb el Banc Sabadell

barcelona
economia

La zona euro deixa enrere la recessió tècnica

barcelona