Economia

Teià registra la renda més alta de tot Catalunya

L'Institut d'Estadística de Catalunya revela que és el municipi amb més riquesa del país, amb una renda per habitant de 21.500 euros

Representa un 30% més respecte a la mitjana catalana, segons dades del 2012

El municipi de Teià, que durant anys ja estava entre els més ben posicionats de la comarca del Maresme, encapçala ara el rànquing de tot Catalunya amb la renda familiar disponible més alta. Segons les dades fetes públiques per l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), el municipi del Baix Maresme té una renda per habitant de 21.500 euros. Una quantitat un 29,5% superior a la mitjana catalana, que se situa en els 16.600 euros per habitant.

L'alcalde de Teià, Andreu Bosch (ERC), es mostrava ahir sorprès per aquesta primera posició. “No em genera gaire confiança ni optimisme, perquè passem dificultats com en molts municipis. No és una dada que em complagui quan tenim famílies que noten la crisi i s'ho passen malament.” Per Bosch, l'única explicació perquè aquesta mitjana sigui tan elevada són les nombroses zones residencials que hi ha al poble, que incrementen la mitjana de les rendes mitjanes-altes. “Són sectors amb un sostre edificable alt que genera IBI amb una mitjana de dos o tres cotxes per família i unes rendes altes.” Bosch hi afegia, però, que en el teixit urbà hi ha famílies amb rendes baixes i que tenen dificultats per arribar a final de mes. En aquest sentit, la dada, segons l'alcalde, és “relativa i esbiaixada” i s'ha de continuar vetllant per atendre les famílies més desafavorides des dels serveis socials. Les finances són, segons l'alcalde, un exemple més de quina és la realitat del municipi, amb un pla de sanejament per mirar d'eixugar el deute. Tot i això, Bosch assenyala certes millores com ara una taxa d'atur del 8,3% per sota de la mitjana comarcal i uns resultats del pla de xoc que l'any passat ja van donar un romanent positiu a les arques de l'Ajuntament.

El Maresme, ric

No gaire lluny d'aquest volum de riquesa de Teià, se situen altres municipis del Maresme que sempre estan entre els més ben valorats. És el cas de Cabrils (19.500), Tiana (19.700) i Sant Vicenç de Montalt (19.200). Altres municipis ben posicionats són Alella (18.500), Sant Andreu de Llavaneres (18.200) i Sant Pol de Mar (17.300).

Darrere de Teià, l'anàlisi de l'Idescat situa Sant Cugat del Vallès, amb una renda de 20.900 euros, i Sant Quirze del Vallès, amb 20.200 euros, com els municipis més rics. La renda familiar disponible bruta mesura els ingressos de què disposen els habitants d'un territori per destinar-los al consum o a l'estalvi. Aquesta renda no només depèn dels ingressos de les famílies vinculats directament a la retribució del seu salari, sinó que també hi influeixen els impostos i les prestacions socials. Es calcula com a saldo del compte de renda de les famílies, és a dir, la diferència entre els recursos i usos. Els principals recursos de les llars són la remuneració d'assalariats, l'excedent brut d'explotació i les prestacions socials. Els principals usos són les cotitzacions socials i l'impost sobre la renda.

La distribució de la renda familiar es fa per comarques, en municipis de més de 5.000 habitants i capitals de comarca, amb la base comptable 2010, per als anys 2011 i 2012.

LES XIFRES

21.500
euros
és la renda per habitant de Teià, segons dades de l'Idescat.
16.600
euros
de renda per habitant és la mitjana catalana, que Teià supera en un 29,5%.

LA FRASE

No és una dada que em complagui quan tenim famílies que passen dificultats al municipi
Andreu Bosch
alcalde de teià


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.