Economia

Economia

La Casa del Marquès del Masnou

Emprenedoria local

El Centre d'Empreses del Masnou, instal·lat al renovat edifici de Cal Marquès, compleix el seu primer any en funcionament

S'hi han instal·lat prop d'una trentena d'empreses, majoritàriament de l'entorn més proper, s'hi ha fomentat l'emprenedoria, el ‘coworking' i fins i tot ha rebut la visita de delegacions estrangeres per veure'n el funcionament

En un anys'han organitzat a la Casa del Marquès del Masnou més d'una trentena d'accions formatives

En temps de crisi econòmica l'emprenedoria pot ser una bona manera de sortir-ne. Impulsar una idea, un
projecte, o senzillament reinventar-se, són algunes de les fórmules que molta gent ha utilitzat per superar, i en molts casos amb èxit, un moment econòmic dolent o, fins i tot, poder-ne treure resultats més que positius en l'aspecte laboral. En aquest sentit, molts d'aquests tipus d'iniciatives empresarials, que no han de ser per força de gran magnitud, han sorgit directament de l'esfera més propera: el món local o
comarcal.

Un clar exemple d'això és la Casa del Marquès, ubicada a l Masnou, que en el seu primer any de vida ha esdevingut un viver d'empreses i un clar referent per als emprenedors més propers que han pogut desenvolupar el seu projecte a l'equipament. Inaugurat el maig del 2014, la iniciativa emparada per l'Ajuntament del Masnou –amb el suport dels municipis que completen la mancomunitat, que són Alella i Teià– no només ha començat amb peu ferm la seva singladura, sinó que també ha esdevengut un referent per a altres municipis i institucions que volen engegar projectes similars. Un exemple d'això són les visites que hi van fer, durant l'any passat, delegacions de les localitats marroquines de Fes i de Chefchauen.

D'altres paràmetres que serveixen com a mostra del bon començament d'aquest centre d'empreses són les xifres. Actualment hi ha instal·lades 23 empreses; 18 despatxos cedits (actualment l'ocupació és plena i no n'hi ha més de disponibles), 5 a l'espai de cotreball (coworking), i 4 més que tenen com a domicili la Casa del Marquès. A més, també s'ofereix la possibilitat de cessió de sales de reunió i d'aules, un servei que, segons l'Ajuntament, té molt bona acceptació tant per a les empreses allotjades com per a d'altres que necessiten un espai on desenvolupar reunions i trobades. Durant el primer any de vida del Centre d'Empreses del Masnou, també ha crescut el servei de creació i consolidació d'empreses, que ha incrementat tant el nombre d'usuaris com el de serveis oferts. A més, s'hi ha posat en funcionament un punt per a la tramitació d'altes autònomes i societats limitades així com el programa Reempresa, que incideix en la intermediació entre la compra i la venda d'empreses.

La formació

Segons dades facilitades per l'Ajuntament del Masnou, un altre dels fonaments de la Casa del Marquès és la formació, perquè els projectes empresarials es puguin consolidar i créixer. És en aquest sentit que el centre disposa de dues aules, una equipada amb dotze ordinadors, i un auditori. Aquí, en el seu primer any de vida, s'hi han organitzat 31 accions formatives dirigides tant a empreses com a emprenedors. Entre d'altres temes, s'hi han treballat aspectes com ara les finances i el control de la gestió del negoci, el comerç en línia, i la utilització de les xarxes socials per optimitzar els resultats de l'empresa. A més, directament relacionada amb la formació i l'intercanvi d'experiències va ser la iniciativa que es va dur a terme el març passat amb la col·laboració dels Ajuntaments d'Alella i Teià: les jornades Enlaira't. Aquesta cita va tenir una àmplia participació i, segons el consistori masnoví, una bona valoració per part de l'organització.

“Hem sobrepassat els objectius inicials”, va manifestar l'alcalde del Masnou, Jaume Oliveras (ERC), sobre l'èxit d'aquesta iniciativa dirigida a les empreses i els emprenedors. L'alcalde va recordar que aquest era un projecte en el qual ja havia començat a treballar fa anys el govern municipal que aleshores encapçalava el socialista Eduard Gisbert. Va ser, però, durant l'alcaldia de Pere Parés (CiU) que es va poder posar en marxa aquest equipament. Ara, a banda de reconèixer la bona marxa del centre d'empreses, l'actual alcalde masnoví es va marca el repte d'“aconseguir que la Casa del Marquès sigui un punt de referència”. Oliveras, però, no va amagar la necessitat que l'equipament “no només sigui un punt per a l'establiment de les empreses, sinó que també s'hi pugui establir una relació de negoci”. A banda, el batlle masnoví també va comentar que la creació d'aquest equipament va possibilitar acomplir dos objectius: “Crear-hi el centre d'empreses però també poder realitzar la rehabilitació de l'edifici, que té un sentit patrimonial.”

Oliveras va explicar que “majoritàriament s'hi han instal·lat empreses del Masnou, Alella i Teià”, i va comentar que la intenció “preferent” pel que fa a l'equipament és que doni cobertura a les necessitats d'aquests tres pobles. Sense anar més lluny, la mateixa regidora de Promoció Econòmica del Masnou ja ha instal·lat les seves dependències a la Casa del Marquès.

Activitat en el primer any de vida
La posada en marxa del centre d'empreses de la Casa del Marquès del Masnou ha aconseguit, en el seu primer any, algunes xifres com ara:
23
empreses
s'hi han instal·lat.
18
despatxos
han entrat en funcionament.
5
espais
de ‘coworking'


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia