Economia

El govern farà inspeccions als punts de venda de llet

Vol comprovar que no es vengui al proveïdor per sota del preu d'adquisició

El sector passa mals moments i Llet Nostra ha rebut moltes peticions de ramaders per entrar a la cooperativa

Agricultura vetllarà pel correcte compliment de la comercialització de la llet i farà inspeccions als punts de venda per comprovar que aquest producte no s'ofereixi al proveïdor per sota del preu d'adquisició. D'aquesta manera, el govern dóna resposta a les demanda d'algunes organitzacions sindicals agràries i “és sensible a la situació actual del sector lleter a Catalunya”.

El sector lleter ha passat al llarg dels anys moments dolents, però des del 31 de març passat, en què van desaparèixer les quotes a la Unió Europea, la situació s'ha agreujat “a causa dels abusos de la indústria espanyola i la gran distribució”.

Els sindicats agraris Unió de Pagesos i JARC asseguren que “la presumpta posició de domini i pràctiques reiterades [de la indústria i de la gran distribució] com ara la venda a pèrdues o l'ús de la llet com a producte reclam impedeixen des de fa anys que els productors tinguin uns preus justos”. Tant la Unió de Pagesos com JARC alerten que si la situació continua com fins ara més d'una explotació haurà de tancar, i per això han mantingut reunions amb el Ministeri d'Agricultura, la indústria i la distribució “per salvar milers d'explotacions làcties de l'Estat espanyol”, i també han fet arribar la seva preocupació al Departament d'Agricultura.

Amb l'alliberament de les quotes hi ha més producció de llet. I a tot això s'hi afegeix que França és excedentari i ven la llet que els sobra a “preus irrisoris” a l'Estat espanyol. Ara la indústria, com que té excedent de llet, “imposa als ramaders preus anormalment baixos i irrisoris” i per això Unió de Pagesos i JARC reclamen a l'administració que sancioni les indústries que ho facin i que es garanteixi la recollida de tota la llet produïda.

Peticions a Llet Nostra

Tot això ha provocat que molts ramaders hagin decidit demanar l'ingrés a les cooperatives gironines, entre les quals hi ha Llet Nostra, la marca de llet impulsada per companyies gironines –Lletera Campllong, Ramaders del Baix Empordà, Cadí, Lletera de Mollerussa i Comarca, i com a socis col·laboradors Agropecuària de Vallfogona del Ripollès i la SAT La Vall d'en Bas.

Lamentablement, segons explica el president de Llet Nostra, Jordi Riembau, l'empresa no pot assumir totes aquestes demandes perquè ara per ara no tenen prou mercat i no podrien donar sortida a tota aquesta llet. Riembau, però, assegura que a l'empresa estan elaborant nous productes –no va voler avançar quins són– i si aquestes novetats tenen bona acollida i es venen bé no descarten ampliar el nombre d'explotacions en la marca, explica.

Llet Nostra agrupa 215 explotacions, un 30% de les granges que hi ha a Catalunya. El 2014 van vendre 32 milions de litres de llet i van tancar l'any amb una facturació de 24 milions d'euros, un 4,84% més que el 2013 –les xifres engloben les vendes de llet i fred–, i es consoliden com la marca líder en bric a Catalunya

LA XIFRA

24
milions
d'euros és la facturació de Llet Nostra el 2014. L'empresa agrupa 215 explotacions catalanes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

El PIB creix cinc dècimes respecte al primer trimestre i se situa en el 2,9%

barcelona

Aproven el reglament del Formatge Garrotxa amb la distinció IGP

OLOT
economia

CaixaBank guanya 2.675 milions d’euros fins al juny, un 25,2% més

barcelona
economia

El BBVA frega els 5.000 milions de benefici el primer semestre en plena opa al Sabadell

madrid
ECONOMIA

Bèlgica tremola per la xocolata

Brussel·les
Energia

La DO Terra Alta exigeix frenar la “massificació eòlica” a la comarca

Batea
economia

Suspesa la cotització a de Grífols per una “discrepància comptable”

barcelona

El SOC incorpora la realitat virtual per ajudar a trobar feina i fa la prova pilot a Salt

SALT
EUROPA

El PIB torna a créixer un 0,3% a l’eurozona i a la UE en el segon trimestre

BARCELONA