Economia

La calor accelera una verema amb menys quilos al Penedès

PRODUCCIÓ

La DO Penedès preveu d'un 10 a un 12% menys de producció de raïm però de qualitat superior a la del 2014

Pagesos i elaboradors estan pendents del temps, tot i que la previsió els dóna una setmana i mitja de coll

Hi haurà menys raïm però el vi tindrà aromes varietals agudes

Aquests dies pagesos i
elaboradors de pràcticament totes les denominacions d'origen de Catalunya viuen pendents del temps, mirant al cel i revisant les previsions meteorològiques. La DO Penedès, la més gran del país, va començar la verema el 5 d'agost, cinc dies abans que l'any passat, amb les varietats més primerenques: el chardonnay i el pinot noir per a l'elaboració d'escumosos. Tanmateix, a l'Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf, els elaboradors de la DO Cava també van començar a collir aquestes varietats més refinades.

La sequera de tota la primavera i les altes temperatures de finals de maig i principi de juny van aturar el procés de creixement de la planta i van condicionar una producció més reduïda. I, entrat el mes d'agost, en les varietats més delicades ha quedat compromès el grau d'acidesa, sense guanyar concentració de sucres. Això ha obligat a collir el raïm destinat a cava o escumosos, mentre que les varietats més rústiques no es començaran a collir fins la setmana vinent.

“Aquest any hi ha menys quilos de raïm –assegura Josep Maria Albet, propietari d'Albet i Noya i president del Consell Regulador de la DO Penedès–, però, en canvi, la qualitat és fantàstica.” Albet va començar a collir el 12 d'agost el pinot noir i va introduir la verema nocturna a mà per primera vegada al Penedès, intentant eludir els efectes de les altes temperatures, tant per al raïm com per als collidors. Malgrat que les mitjanes de producció al Penedès oscil·len entre un 10 i un 12% menys que el 2014, en el cas d'Albet i Noya, en aquest moment, els càlculs se situen en una producció un 40% inferior a la de l'any passat. La sequera de la primavera ha condicionat produccions molt baixes a la zona dels Costers de l'Ordal.

En canvi, a la plana del Penedès, on els índexs de producció ja són generalment més alts, alguns pagesos preveuen entrar entre un 8 i un 10% menys de raïm que l'any passat.

A Vilobí del Penedès, Josep Mitjans, propietari i enòleg de Loxarel, començarà la verema aquest dimarts a les vinyes de macabeu (cinc dies abans que l'any passat). Aquest celler té les varietats primerenques en vinyes d'alçada –a la zona del Pla de Manlleu, on la maduració és més tardana– i això retarda l'inici de la verema. Mitjans creu que “les últimes pluges han anat molt bé per a les varietats tardanes, que acabaran de madurar lentament a la planta”, tot i que també tindrà una producció inferior a la del 2014.

Més temps per collir

Al Baix Penedès, Gerard Jané, propietari i enòleg de Jané Ventura, assegura que la d'enguany “serà una verema normal”. Per a ell, les veremes dels últims anys s'havien retardat i ara han recuperat el ritme. Els últims controls de maduració que han fet al celler aquesta setmana encara no han donat els graus de maduració necessaris per elaborar els seus productes. Jané té previst començar a collir la primera setmana de setembre. Ell treballa fonamentalment amb varietats autòctones, més rústiques i resistents. “Aquest serà un bon any: el raïm és molt sa i les últimes pluges i el canvi de temperatures, que ara són més baixes a la nit, permetran allargar el procés de maduració a la planta”, explica Jané, que remarca la importància de collir el raïm pensant en el producte que se n'ha d'elaborar.

Precisament, a Caves Nadal, a Torrelavit, van iniciar la verema el 13 d'agost amb el pinot noir, que destinaran a l'elaboració del cava Salvatge Rosé, i demà, dilluns, començaran a collir el macabeu, vuit dies abans que el 2014. El director tècnic de Caves Nadal, Xavi Nadal, creu que “l'excel·lent qualitat del raïm d'aquest any permetrà elaborar vins molt equilibrats i amb notes varietals molt accentuades”. Nadal coincideix amb la resta d'elaboradors que la collita d'aquest any serà inferior a la mitjana dels últims anys, però confia en la complexitat aromàtica del raïm.

A Sant Martí Sarroca, al celler Mas Bertran ho tenien tot a punt per avançar la verema gairebé dues setmanes respecte a l'any passat a causa de les altes temperatures dels mesos de juny i juliol, però les pluges dels últims dies han retornat la situació a la normalitat. Mas Bertran treballa amb varietats autòctones i tradicionals.

Ara la previsió meteorològica dóna una setmana i mitja de marge perquè pagesos i elaboradors puguin collir el gra que estigui a punt. Després, el temps que farà és una incertesa. Com cada any, la pluja caurà del cel però no plourà a gust de tothom.

LES FRASES

La collita serà entre un 10 i un 12% inferior a la de l'any passat però d'una qualitat fantàstica
Josep M. Albet i Noya
President de la DO Penedès
Les últimes pluges han anat molt bé per frenar la maduració de les varietats tardanes
Josep Mitjans
Propietari i enòleg de Loxarel
D'aquesta collita esperem caves i vins blancs equilibrats, amb notes varietals accentuades
Xavi Nadal
Director tècnic de Caves Nadal

Vins marcadament varietals

Després d'un hivern sec i la primavera més calorosa i seca del segle, al Penedès
la vinya ofereix un gra de
raïm molt sa, excepcionalment gros a principi de juliol i amb una concentració de sucres mitjana-alta i una acidesa mitjana, tal com explica Xavi Nadal, director tècnic de Caves Nadal.

D'aquest raïm, finalment de dimensions petites per la falta d'aigua, s'obtindran vins amb sensacions gustatives i olfactives complexes i molt expressives. Segons Nadal, els vins i caves d'aquest any seran equilibrats i alhora marcadament varietals. Aquestes característiques permeten garantir productes molt interessants ara que una part important dels elaboradors de la zona i de bona part del país han apostat per mostrar la nuesa de les varietats autòctones i donar valor a la senzillesa de la tradició, amb totes les seves virtuts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

OCDE

L’OCDE eleva tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol

economia

Banc Sabadell puja a borsa mentre el País Valencià veu perillar la seva seu

barcelona
economia

Els llocs de treball al Vallès Oriental van a l’alça el primer trimestre de 2024

GRANOLLERS
estats units

La Fed no cedeix i manté els tipus en el seu nivell més alt dels darrers vint anys

barcelona
CONFLICTE LABORAL

La plantilla de Llansà talla la N-260 i manté la vaga en defensa dels acords

LLANÇÀ

Roses rep el primer dels nou creuers que hi passaran aquesta temporada

roses

Mig miler de persones demanen reduir la jornada laboral

girona
economia

El BBVA garanteix el seu “compromís total amb Catalunya”

barcelona
economia

Clam per “menys jornada i millors salaris” en un Primer de Maig marcat pel 12-M

barcelona